Zelf een vraag stellen over ballet

Eerst even dit: ik vind het leuk om jullie vele vragen en reacties te krijgen, en beantwoord ze graag. Maar ik krijg erg vaak dezelfde vragen. Helaas is het voor mij niet meer haalbaar om deze allemaal persoonlijk te beantwoorden. Daarom wil ik jullie verzoeken om, voordat je je vraag stelt, eerst het onderstaande stukje te lezen. Er is een kans dat je dan al een antwoord op je vraag krijgt zonder dat je op antwoord van mij hoeft te wachten. Heel erg bedankt voor je moeite!


 • Gaat je vraag over op spitzen dansen, bijvoorbeeld wanneer je ermee kunt beginnen? Klik dan hier.

 • Gaat je vraag over spieren lenig maken, bijvoorbeeld voor de spagaat of split? Klik dan hier.


 • Gaat je vraag over beginnen met ballet, bijvoorbeeld of je niet te oud bent om op balletles te gaan? Klik dan hier. • Gaat je vraag over hoe een balletles eruit ziet, balletkleding(winkels) of het maken van een knot? Klik dan hier.

 • Gaat je vraag over professioneel danser(es) worden? Klik dan hier.


 • Gaat je vraag over lichaamshouding bij ballet? Klik dan hier.
 • Ben je op zoek naar een bepaalde oefening voor ballet? Klik dan hier.Heel erg bedankt voor de moeite die jullie genomen hebben! Ik hoop dat jullie, door het bovenste stukje gelezen te hebben, een antwoord op jullie vraag hebben gekregen.

Heb je nog geen antwoord op je vraag gevonden? Natuurlijk kun je me die nog stellen, onderaan deze pagina. Ik zal van nu af aan alle vragen beantwoorden die nog niet beantwoord zijn. 

196 opmerkingen:

 1. Haaaai,
  Ik kan de spagaat, maar niet de split.. Heb jij
  misschien oefeningen voor de split?
  Wat is eigenlijk de perfecte lichaamsbouw voor ballet?
  XX Suze

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Suze,

  Met de oefeningen in deze link vind je hoe je de split kunt oefenen: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/07/oefening-split-leren.html

  Wat betreft de perfecte lichaamsbouw voor ballet: daar komen heel wat dingen bij kijken. Ik noem hier een aantal dingen die belangrijk zijn:
  - Je gewicht moet in goed in verhouding staan tot je lengte. Dat betekent: het beste is als je tenger bent. Je hebt een voordeel als je licht gebouwd bent en dus geen zware, grote botten hebt.
  - Je ledematen en romp moeten qua grootte een goede verhouding hebben. Lange, slanke benen en armen en een kort bovenlijf is het beste. Je hebt een voordeel met doorgestrekte knieën (bij hypermobiliteit), hoewel dit niet erg gezond is voor je lichaam. Ook een lange hals is goed.
  - Je voeten moeten goed gevormd zijn: niet doorgezakt en een hoge wreef zijn gewenst.
  - Je moet je rug en borstbeen recht kunnen strekken, zodat je een rechte houding kunt aannemen.

  Als je precies wilt weten wat de fysieke eisen van een dansacademie (dat verschilt namelijk per school) zijn kun je het best mailen.

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Heleen, Is het mogelijk om zonder spitzen op de punten van je tenen te staan? Groetjes, Imme

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Imme,

   Die vraag kan ik heel gemakkelijk beantwoorden: nee, het is niet mogelijk om zonder spitzen aan op je tenen te staan. De vorm van spitzen is speciaal ontworpen zodat de danseres op de punten kan staan en daarbij steun krijgt van de harde zool. Dit is alleen bij spitzen, en bij geen enkele andere schoen, het geval. Ik zou je dus echt af willen raden om zonder spitzen aan op je tenen te gaan staan. Je kunt door je enkels heen knakken en dat kan vervelend aflopen...

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 4. Hoi,

  Waar kan ik balletbijbel kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Bedoel je het boek waar ik een bericht over schreef? Dit boek heet 'Klassieke Ballettechniek' en is geschreven door René Vincent. Je kunt het boek krijgen op:

   http://www.bol.com/nl/p/klassieke-ballettechniek/666826264/ (Bol.com)

   http://www.bruna.nl/boeken/klassieke-ballettechniek-9789060118030 (Bruna)

   http://www.selexyz.nl/product/9789060118030/rene-vincent/klassieke-ballettechniek/ (Selexyz)

   In al deze winkels is het boek even duur, 59,50 euro.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. en kan je die in een bibliotheek of tweedehands kopen

   Verwijderen
  3. Hallo,

   Ik heb het boek een tijdje geleden bij de bibliotheek gehuurd, maar ik weet niet of alle bibliotheken het boek beschikbaar hebben in de collectie. Je kunt het beste zelf op de site van de bieb/ in de bieb zelf zoeken of een medewerker om hulp vragen.

   Het boek is tweedehands verkrijgbaar op bol.com, vanaf 39,75. Zie deze link: http://www.bol.com/nl/p/klassieke-ballettechniek/666826264/
   Je kunt ook op zoek gaan op sites als marktplaats.nl en veiling.nl, of een boekenbeurs afspeuren.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 5. Hoi Heleen,

  Ik heb heel veel moeite met pirouettes draaien. Het grootste probleem is dat ik na één pirouette de weg kwijt ben, ik wordt er zo duizelig van.. Zelfs als ik probeer te spotten. Kan je me hiermee helpen?

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Vervelend dat je zoveel last hebt van duizeligheid tijdens het draaien van pirouettes. Waarschijnlijk ligt je probleem toch bij het spotten. Dat is helemaal niet raar, want het is erg lastig om goed te draaien en tegelijkertijd je hoofd sneller mee te bewegen.

   Maar dit kun je heel goed oefenen. Misschien heb je iets aan deze oefeningen:

   Stap 1. Ga eens voor de spiegel staan, je kijkt jezelf in de ogen en loop op je tenen een rondje. Je blijft jezelf aankijken en op het moment dat dat niet meer lukt, draai je je hoofd snel om en kijk je over je andere schouder in de spiegel. En dit herhaal je steeds totdat je het goed onder de knie hebt.

   Stap 2. Je gaat nu dezelfde oefening doen, maar maakt het iets moeilijker voor jezelf. Als je op je tenen een rondje loopt gaat dat natuurlijk niet heel snel. Je bereikt een hoger tempo door jezelf met één voet af te zetten. Je hoeft je andere been niet meteen in rétiré op te trekken, sleep het gewoon over de grond mee terwijl je draait. Ook nu probeer je weer te spotten.

   Stap 3. Als stap 1 en 2 je goed af gaan, ga je naar de 'echte' pirouette. In de volgende link lees je meer over hoe je een pirouette goed uit kunt voeren. Daar heb je misschien iets aan. Als je weet hoe je goed draait, kun je je focussen op het spotten.

   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/02/een-balletpas-de-pirouette-en-dehors.html

   Bouw het spotten rustig op. Je hoeft niet te verwachten dat het in een keer goed gaat, het is nu eenmaal knap lastig! Maar oefening baart kunst, dat zal je zien.

   Oefen je vaak, maar heb je nog steeds het gevoel dat je tè snel duizelig wordt? Dan kun je hulp vragen aan je dansdocent. Die kan analyseren wat er mis gaat als je een pirouette draait. Zo kun je het probleem bij de oorzaak aanpakken en wordt het veel gemakkelijker.

   Succes ermee en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 6. hallo
  ik ben een meisje van 12 jaar en heb 8 jaar toestel-turnen gedaan ik ben nu 1 jaar gestopt en zou graag ballet doen maar ik heb last van mijn knieen zou ik ballet kunnen doen of is dat slecht voor mijn knieen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Katy,

   Leuk dat je misschien op balletles wilt gaan. Het hangt af van wat het probleem is dat je last hebt van je knieën, of ballet slecht is of niet.
   Ik zelf had last van mijn knieën door hypermobiliteit. Door het balletten zijn mijn spieren sterker geworden en kreeg ik juist minder last van mijn knieën. Wel moest ik bij bepaalde bewegingen (bijv. springen) uitkijken dat ik mijn lichaam goed plaatste, en dus niet verkeerd mijn knie belastte. Maar bij jou kan de oorzaak natuurlijk anders zijn. Je kunt advies vragen bij iemand die verstand heeft van lichaamsbouw, zoals je turndocent of een fysiotherapeut (kinesist).

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 7. Hoi Heleen,
  Ik had deze zomer graag een stage gevolgd aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen, maar spijtig genoeg ben ik dan op vakantie.
  Weet jij misschien of er nog ergens zomerstages zijn? Ik woon in België en ik heb nog niets anders kunnen vinden.
  Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Daar ben ik helaas niet van op de hoogte. Ik denk dat je het beste zelf even rond kunt vragen/mailen bij de dansacademies. Of je kijkt op de sites. Die kun je vinden op de pagina 'Balletdanser worden, academies, audities'.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 8. Hi Heleen,
  ik vind je videos over spitzen echt geweldig alleen ik had een vraag... ik ga binnekort mijn eerste paar spitzen proberen maar hoe zit je voet wanneer die in een spitz zit, zijn je tenen gebogen of sta je er op ... ik hoop dat ik snel antwoord krijg

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Leuk dat je op spitzen mag gaan dansen! Je staat op je tenen, ze zijn enigszins gebogen maar niet dubbelgeklapt dus.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 9. Hallo Heleen,

  Allereerst mijn complimenten voor jouw blog! Het helpt me heel erg. Ik heb een vraag, ik ga volgende week woensdag auditie doen op een dansopleiding. Ik doe nu ongeveer 2 jaar aan klassiek ballet. Ik hoorde onlangs dat ik erg ben uitgedraaid. Nou vroeg ik me af wat zijn de voor en nadelen van ver uitgedraaid zijn?

  Bedankt voor je tijd!

  Groetjes,
  Tiffany

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tiffany,

   Leuk dat je komende woensdag auditie gaat doen, ik hoop dat je mijn antwoord nog kunt lezen van te voren.
   Je hebt een groot voordeel als je heupen ver zijn uitgedraaid. Als je aan amateurballet doet is een uitdraai van de heupen van 120 tot 140 graden vaak voldoende. Maar de ontwikkelaars van de klassieke ballettechniek hebben bedacht dat de dansers bij iedere danspas hun heupen 180 graden uit moeten draaien. Voor professionele balletdansers is dit dan ook de norm. Hoe uitgedraaider je de oefeningen kunt uitvoeren, hoe beter en mooier. Je bewegingen zien er eleganter uit en zijn vaak ook gemakkelijker. Echte nadelen zitten er naar ik weet niet verbonden aan een goede uitdraai. Je moet natuurlijk altijd uitkijken dat je niet te ver uitdraait, dat geldt voor iedereen. Je spieren moeten eerst goed opgewarmd zijn voordat je optimaal van je uitdraai kan profiteren. Als je niet warm bent en je begint met de volle 180 graden uitdraai, dan is er een kans op blessures. Let er ook op
   dat je voeten niet naar binnen gaan kantelen, dat is slecht voor je enkels, knieën en heupen. Maar dit zijn dingen waar iedereen op moet letten, wees voorzichtig met je lichaam. Ik zou dus zeggen: geniet van je mooie uitdraai, daar zal je nog vele profijt van hebben!

   Meer informatie over je heupen uitdraaien vind je op de volgende pagina:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/02/oefeningen-en-uitleg-uitdraai-van-de.html

   Veel succes met je auditie, ik hoop van harte dat je wordt aangenomen!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 10. halo Heleen & andere lezers

  ik ben Saar,
  Ik wil graag spitzen. Eerst wou ik ze online kopen omdat het gemakkelijk was en snel, Maar toen las ik op jullie site dat het niet verstandig was om het online te kopen, ik ben dus opzoek naar winkels waar ze die verkopen rond de streek Arnhem.
  je zou me enorm helpen

  groetjes Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Saar,

  Het klopt het dat het helemaal geen goed idee is om spitzen online te kopen. Het lijkt misschien handig, maar in veel gevallen is de maat van de spitzen toch net iets anders dan verwacht. En dan kun je ze ook vaak niet meer terug sturen.
  Ik raad daarom iedereen aan om gewoon een danswinkel op te zoeken met ervaren personeel dat je kan helpen. Zo ben je er van verzekerd dat je de spitzen krijgt die bij jou passen, je kunt soms zelfs afspreken dat als je de spitzen na één of twee weken niet goed blijken te zijn je ze kunt komen ruilen. Heel veel handiger dus.

  Ik heb een danswinkel gevonden in het plaatsje De Steeg, vlakbij Arnhem, waar ze spitzen verkopen:
  http://www.readytodance.nl/c-1241191/spitzen-klassiek-ballet/

  Ook in danswinkel Podium in Nijmegen worden spitzen verkocht:
  http://www.podium-nijmegen.nl/

  Naar beide winkels kun je even bellen om een afspraak te maken.

  Succes en veel dansplezier!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Heleen,
  Mijn naam is Juul, en ik mag binnenkort waarschijnlijk op spitzen !
  Alleen dans ik al wel sinds groep vijf, maar ik klassiek ballet pas sinds de 1e , en ik ga nu naar de 3e. Dus ik ballet nog niet nog niet zo lang.. Kan ik dan wel op spitzen ? Mijn uitdraai is denk ik 170 graden. Ik heb wel vaak last van mijn knieën doordat ik vroeger mijn knieën op een vreemde manier indraaide.
  Kan ik wel op spitzen hiermee, ik zou heel graag pre-professioneel gaan dansen.
  Groetjes, Juul

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Heleen,
  Ik ga volgende week zaterdag auditie doen voor 5 o'clock in Amsterdam. Weet jij wat ze verwachten dat je kan? Ik hoop heel erg dat ik wordt toegelaten!!
  Groetjes, Zoë ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Zoë,

   Sorry dat ik te laat ben met reageren! Hopelijk is je auditie goed verlopen.

   Ik hoop van harte dat je wordt toegelaten!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Hoi Heleen,
   Ik ben toegelaten!! Ik ben echt superblij!!
   Groetjes, Zoë

   Verwijderen
  3. Wauw, super Zoë, gefeliciteerd!

   Ik ben nog op zoek naar iemand die een stukje wil schrijven voor op mijn blog over auditie doen op een dansacademie.

   Lijkt het je wat om dit te doen? Laat het me maar weten! Je kunt met ook mailen naar balletisvooriedereen@live.nl.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 14. Hoi Juul,

  Leuk dat je binnenkort waarschijnlijk op spitzen mag beginnen.

  Als je naar de link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/12/wanneer-kan-ik-op-spitzen-dansen.html toe gaat vind je een aantal eisen waaraan je moet voldoen om op spitzen te mogen beginnen.

  Ga voor jezelf eens na of je aan deze eisen voldoet. Belangrijk is om toestemming te krijgen van je dansdocent en een fysiotherapeut. Je moet namelijk ook fysiek (= lichamelijk) geschikt zijn. De fysio kan je ook advies geven over je knieën, misschien krijg je bepaalde oefeningen mee om je spieren te versterken. Als je van beiden toestemming hebt, ben je er in principe aan toe om op spitzen te beginnen. Wel moet je natuurlijk zelf het ook willen, want het is een uitdaging waar je tijd en energie in moet stoppen.

  Succes en veel dansplezier!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Heleen,
  Ik ben dus inderdaad hetzelfde meisje van die andere 'juul brief'.
  Ik ben eigenlijk op ballet gegaan voor de spitzen, dus ik werk er al een tijdje naartoe. Ik danste dus eerst ballet voor de techniek en later op spitzen... Maar ik ballet nu ongeveer 2 jaar , en ik ben het echt veel leuker gaan vinden ! Volgend jaar dans ik waarschijnlijk 3 uur ballet en modern en hiphop :)
  Bedankt voor de reactie,
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi ik zit nu al 3 jaar op ballet en ik doe het echt met heel mijn hart en ziel maar ik heb best flinke borsten wat voor ballet pakje kan ik dan het beste nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Je kunt je het beste laten adviseren door het personeel in een gespecialiseerde danswinkl. Zij zijn opgeleid om kleding aan te meten, en kunnen je dus helpen met het zoeken naar een balletpak dat het beste bij jouw lichaam past. Er zijn genoeg meisjes en vrouwen die hier meer te maken hebben, dus ook pakjes in grotere maten zullen aanwezig zijn in de winkel.

   Succes met zoeken!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 17. Lieve Heleen,
  ik ben een meisje van 12 dat op klassiek ballet, jazz ballet, streetdance, tapdance en hiphop zit. bij elke les ga ik er wel met plezier naar toe ik en al heel lang ik dans al klassiek ballet sinds mijn 4de. (dus ja dat is een best lange tijd.)
  Maar ik heb nog wat vraagjes!

  1. ik heb wat concurentie :( , hoe ga kan je daar goed mee om gaan? ik heb er soms last van.
  2. wat is een gemiddelde leeftijd om naar een academie te gaan?
  3. hoe kan je snel je conditie oppeppen? ik ga volgend schooljaar na deze zomervakantie naar de middelbare school. en dan moet je dus de coopertest doen. en ik wil niet een onvoldoende halen.... help me!!! xx

  x anoniem
  ps. alvast bedankt & wilt je graag reageren op mijn vragen, dat zou fijn zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Wat leuk dat je zo enthousiast danst, ik zal je vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden:

   1. Het is nooit leuk om te zien als andere meisjes in je groep beter zijn in dansen dan jij en dat te accepteren. Toch is accepteren het beste, hoe moeilijk dat ook is. Je kunt, en hoeft, nou eenmaal niet de beste te zijn. Je doet gewoon wat je kan, bent gemotiveerd om nieuwe dingen te leren in de les, en staat open voor kritiek. Zo leer je op je eigen tempo nieuwe dingen bij, en het is helemaal niet erg als iemand anders eens een keer vooraan mag staan. Je kunt je dansgenootjes beter als mensen zien die je uitdagen om beter te worden, dan als concurrenten. Je bent goed zoals je bent, heb vertrouwen in jezelf, wees niet gemeen voor anderen. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste van dansen immers plezier hebben!

   2. Veel meisjes gaan op jonge leeftijd naar de dansacademie. Als je een vooropleiding wilt doen, begin je vaak in groep 7 of 8 van de basisschool. Ook op de middelbare school kun je nog instromen. 11, 12 of 13 is een mooie leeftijd om auditie te doen op de academie. Daarna wordt het lastiger, maar niet onmogelijk. Je kunt zelfs tot je 18de of 19de nog naar een dansacademie. Je moet dan wel goed de basisdanstechnieken kennen, en een goed lichaam hebben. Het hangt er ook heel erg van af wat voor richting je op wilt gaan. Als je balletdanser wilt worden, maak je de meeste kans als je op je 8ste of 9de wordt aangenomen. Wil je meer de streetdance of hiphop kant op? Dan kan het nog veel langer! Voor meer informatie, kun je kijken op de volgende pagina: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/nederlands-voor-wie-is-ballet.html

   3. Je conditie opbouwen is iets wat je niet zomaar even doet. Dat is een proces waar je wel een tijdje voor bezig bent. Alle sporten, als touwtje springen en joggen verbeteren je conditie. En dansen natuurlijk! Maar maak je niet te veel zorgen om de coopertest, dat valt hartstikke mee. Ook als je conditie niet geweldig is haal je nog gemakkelijk een voldoende.

   Succes en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 18. Thank u, met beantwoorden met mijn 3 vraagjes!
  x anoniempje achternaam

  BeantwoordenVerwijderen
 19. hoi
  ik heb een vraagje is er een bepaald niet te zwaar dieet voor danseresen want ik voel me niet zo goed in mijn vel ik zou graag wat gezonder eten en wat afvallen (niet te veel natuurlijk) alsvast bedankt
  x Anoniempje x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Het is heel erg belangrijk dat je tevreden bent met jezelf en met je lichaamsgewicht. Dat geldt voor iedereen. Een gezonde levensstijl is nodig om je goed te kunnen voelen. Naast gezond en niet te veel eten is regelmatig sporten heel goed voor je. Er bestaat een special dieet voor dansers, dat is erg gericht op het binnenkrijgen van voedingsstoffen die je nodig hebt om optimaal te kunnen dansen. Vooral (pre)professionele dansers hebben dit nodig. Maar als je geen danser (in opleiding) bent, heb je dit dieet ook niet nodig. Je hebt er genoeg aan om gevarieerd en gezond te eten. In de link hieronder lees je meer over een gezond lichaamsgewicht.
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/03/veelgestelde-vragen-wat-is-een-gezond.html

   Ik heb ook nog een paar tips voor jou als je wat gewicht wilt verliezen. Ten eerste, meet je bmi op de site van het voedingscentrum. Hieraan kan je zien of je gewicht gezond is. Is je gewicht gezond? Ga dan niet beginnen met afvallen. Je bent goed zoals je bent! Als je een gezonde levensstijl aanhoudt ben je op het goede pad. Ben je toch aan de zware kant, lees dan verder bij de tweede tip. Ten tweede, praat over je gewicht met je ouders (en andere mensen dieje vertrouwd). Zij kunnen je helpen door bijvoorbeeld minder snoep in te kopen, en juist meer fruit en gezonde snacks. Ten derde, begin dus met gezond eten in plaats van minder eten. Het overslaan van maaltijden is erg slecht voor je gezondheid. Je kunt je hierdoor futloos voelen en ongeconcentreerd raken. Gezond eten en bewegen heeft een veel beter resultaat. Je zit goed in je vel en vaak val je hierdoor ook op een gezonde manier af.

   Ik post af en toe een verantwoord, gezond recept op mijn blog. Kijk hier eens naar!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. oke bedankt waar kan ik die recepten vinden
   groetjes

   Verwijderen
  3. Je kunt de recepten vinden op de startpagina van mijn blog, de link is: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/ Hier verschijnen zo nu en dan gezonde recepten. Je kunt ze vinden door naar beneden te scrollen op deze pagina. Een link naar een recept dat ik laatst heb geplaatst is: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/06/recept-frisse-makkelijke-zomerse.html

   Andere gezonde recepten vind je op de site van het voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/recepten/weekmenu/zondag.aspx
   Hier kun je zelfs voor iedere dag een ander gezond, makkelijk te maken gerecht vinden.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 20. hoi Heleen
  dit is echt een super blog mijn vraag is wat is het verschil tussen klassiek en jazz ballet ik ben 13 jaar en ik wil aan ballet beginnen maar ik kan alleen maar jazz ballet doen maar ballet is echt een grot droom van mij dus kan je me helpen alvast bedankt x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Wat leuk dat je zo enthousiast bent en graag op balletles zou willen gaan.

   Klassiek en jazz ballet lijken erg op elkaar. Klassiek ballet bestond als eerst, en het wordt gedanst op klassieke muziek. Jazz ballet kwam erna, de danspassen lijken erg op die van klassiek ballet, alleen wordt er vaak op popmuziek gedanst. En er zijn nog allerlei andere bewegingen bij bedacht. Klassiek ballet bestat uit een vast aantal bewegingen. Het is een goede basis voor alle dansvormen, jazz ballet is wat vrijer in de bewegingen en veel mensen vinden dat je jezelf er beter in kunt uiten. Aan zowel klassiek als jazz ballet zitten dus voordelen. Het is maar wat jij het liefste wilt, het kan allebei. De keuze is aan jou! Als je nog twijfelt kun je wat filmpjes van lessen op YouTube op zoeken, of een keer wat proeflesjes meedoen bij een balletschool bij jou in de buurt. Dan kan zelf beslissen wat het beste bij je past.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. heel erg bedankt xxx

   Verwijderen
 21. hoi
  de pakjes(om te trainen) van jazz-ballet en klassiek ballet zijn de die het zelfde of niet bedankt

  ballet fan x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo balletfan,

   Voor mijn jazz-ballet les heb ik een klassieke balletles. Hiertussen zit een korte pauze. Daarom houd ik meestal mijn klassieke balletpak gewoon aan, en doe ik in plaats van de roze klassieke balletpanty een zwarte aan, of een kort broekje.
   Mijn klassieke balletpakjes zijn dus tegelijkertijd jazz-ballet pakjes.
   Bij ons zijn de regels van kleding bij jazz-ballet niet streng, maar als ik jou was zou ik bij je danscentrum navragen of er kledingvoorschriften zijn.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 22. Heey Heleen,

  Ik zit nu al 1 jaar op balletles, en ben 14 jaar.
  Maar ik heb een paar probleempjes. Als ik in de vijfde positie ga staan, dan krijg ik mijn voeten niet mooi tegen elkaar en dan ga ik altijd naar voor hangen. En ik ben ook totaal niet lenig, ik probeer wel regelmatig te stretchen, maar het gaat altijd zo moeilijk. Heb jij misschien tips voor mij?
  Groetjes Stefanie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Stefanie,

   Leuk dat je al een tijdje danst!

   Ik zal je gerust stellen: het is heel normaal dat het je niet lukt om in de vijfde positie je voeten helemaal tegen elkaar aan te krijgen. Dat zou betekenen dat je een perfecte uitdraai hebt, en dat heeft nou eenmaal bijna niemand. Het is belangrijk dat je je voeten zo neerzet zoals jouw lichaam toelaat, en zeker niets forceert. Dan kun je veel last krijgen van je enkels, spieren en heupen.

   Tips en oefeningen om te stretchen vind je op de pagina 'Overzicht (ballet)oefeningen en passen'.

   Ook hier is het belangrijk dat je naar je lichaam luistert, en er voorzichtig mee omgaat. Als je dit doet, zal ook jij op een gegeven moment soepeler worden. Bij de een gaat dit nou eenmaal lastiger dan bij de ander.

   Succes ermee en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie en tips!

   Groetjes Stefanie

   Verwijderen
 23. hoi
  ik ben een meisje van bijna 14 en ik wil op ballet gaan mijn mama heefd wat gegoogled en vond(op een site) dat je een bapaald gewicht moet hebben maar ze wil niet dat ik te veel vermager
  kan je me aub helpen
  veel liefs C.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo C.,

   Wees maar niet bang: er is geen gewicht dat je moet hebben om op balletles te kunnen gaan. Iedereen, ongeacht leeftijd, gewicht, afkomst, etc. kan met balletles beginnen. Niet voor niets heet mijn blog 'balletisvooriedereen'. Trek je dus niet aan van deze site, het is onzin, en ga lekker op dansles.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 24. Hoi heleen,
  ik heb twee vragen
  ik ben 13 en zit al een jaar op ballet, maar ik weet niet goed of ik ga verderdoen. ik vind het een hele leuke sport en ik kijk al uit naar volgend dansjaar maar als ik op school zeg dat ik ballet doe, doen ze wat lacherig en ze vinden het denk ik, een beetje belachelijk en na een tijdje ben ik me er een beetje voor beginnen schamen omdat veel mensen van mijn leeftijd het stom en voor trutjes vinden. ik weet ook niet goed wat ik dan moet antwoorden want ik wil ballet wel verdedigen. het is immers een mooie sport. en mijn tweede vraag is of ik nu wel of niet meedoen aan het dansoptreden want ik heb schrik dat ik een black out ga krijgen en heel.veel stress.kan je mij helpen aub? bedankt!
  groetjes anoniempje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Wat vervelend dat kinderen van je balletschool lacherig doen over ballet. Ze weten waarschijnlijk helemaal niet hoe mooi en leuk het is om te dansen, ze proberen misschien een beetje stoer te doen omdat ze eigenlijk onzeker over zichzelf zijn. Trek je hier niets van aan! Weet dat er heel veel mensen zijn die het wèl heel leuk vinden. En als jij het ook graag wilt doen, moet je je niet door deze irritante kinderen laten tegenhouden. Dat pleziertje gun je hun toch niet? Laat zien dat je sterk staat, ook al maken ze soms een rottige opmerking. Jij vind dans leuk, en wilt het doen, dat is het allerbelangrijkst!

   Het dansoptreden is natuurlijk heel spannend, dat vond ik (en vind ik nog steeds) van tevoren. En dat is ook heel normaal. Maar wees niet bang! Adem een paar keer goed in en uit als je bijna mag optreden. Als je tijdens je danslessen goed je dans hebt geoefend, gaat het op het podium vanzelf. Dan is het alleen nog maar héél erg leuk. En achteraf kun je trots op jezelf zijn dat je het hebt gedaan. Ga ervoor!

   Heel veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Anoniempje,1.rot dat kinderen van je school zo over ballet denken.Maar niets van aantrekken als je ballet echt graag doet moet je je verdedigen en blijven dansen.2.Ik heb ook met mijn balletklas moeten optreden,ik had ook veel stress maar weet je wat ik deed?Ik ademde een paar keer goed in en herhaalde alleen met mijn voeten de dans.Veel stress weg!!!En als je een paar keer moet optreden??Geen probleem toch?Als het de 1ste keer lukt dan de rest van de keren ook

   Verwijderen
 25. Beste Heleen,

  Sinds februari zit ik op klassiek ballet.
  Ik de enige beginner in mijn klas en er wordt hierdoor te weinig aandacht besteed aan de beginposities en houding. Ik heb dit al aangegeven en mijn leraar zou wat meer aandacht aan me besteden maar ik merk dat mijn knieen vrij pijnlijk zijn waardoor ik denk dat ik mijn houding moet verbeteren en nog wat extra aandacht nodig heb zodat ik ook geen verdere blessures oploop als ik thuis oefen. Weet u waar ik terecht zou kunnen in de omgeving van Rotterdam?
  Ik vind dit trouwens een hele prettige website!

  Vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Vervelend dat er op je dansschool weinig aandacht aan houding besteed wordt. Dit is inderdaad erg belangrijk om de rest van de klassieke ballettechniek ook onder de knie te krijgen. Ik kan je helaas niet adviseren welke dansschool in de buurt van Rotterdam goed is. Ik denk dat je het beste op internet kunt rondkijken, en als je een dansschool vindt navragen of je hier een proefles mag volgen. Dan kun je zien of het iets voor jou is!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 26. hey heleen,
  ik heb nog een tweede vraag, kan ik nog naar de academie? ik ben 13 en heb wel nog maar een jaar ballet gedaan, maar iedereen zegt dat ik erg goed ben en een balletfiguur heb en dat is denk ik toch ook wel zo; ik heb een lange hals lange armen en benen een korte romp en ben tenger gebouwd 180 graden uitdraai en een hoge wreef op mn voeten. Soms lijkt het alsof ik er echt voor gemaakt ben met dat figuur en mijn liefde voor ballet. Alleen jammer dat ik niet vroeger begonnen ben. Dan zat ik vast al op de academie. Ik wil er echt heel heel heel erg graag naar toe. Ik ben ook wel erg lenig en flexibel want ik zit al mijn splittenn en spagaten en heb een heel lenige rug. Mijn spieren zijn ook goed ontwikkeld want ik heb acrogym gedaan. alleen heb ik nog niet zoveel danservaring met dat ene jaar ballet. Hoe geraak ik op de academie?

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi,

  Ik begrijp het heel goed dat je op latere leeftijd pas beseft dat je graag naar de dansacademie had gewild. Veel kinderen zitten in groep 7 of 8 van de basisschool als ze beginnen met de vooropleiding. Op deze jonge leeftijd staan weinig kinderen er bij stil wat ze in de toekomst willen doen, dat komt later pas.
  Als je 13 jaar bent, ben je dus inderdaad wel wat aan de late kant. Maar dat betekent niet dat je geen carrière als professioneel danseres meer zal kunnen hebben. Veel wereldberoemde ballerina's zijn pas op hun 12de begonnen met dansen. Als je een goed danslichaam hebt (en dat heb je zo te horen) is dat al een heel belangrijke stap richting aangenomen worden. Dansacademies vinden dit erg belangrijk. Als je lichaam goed is, en je kunt oefeningen snel oppikken, komt het leren vanzelf.

  Ik wil je dus aanraden om er over na te gaan denken of je echt heel graag balletdanseres wilt worden. Zoals je misschien wel weet is het een erg zwaar beroep waarvoor je veel over moet hebben. En dan is het een kwestie van heel veel danslessen nemen komend jaar, om de basis van klassiek ballet goed onder de knie te krijgen. Het is ook goed om danslessen in andere stijlen te nemen. Modern ballet bijvoorbeeld. Kortom: probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden, en ga eens een kijkje nemen op de open dagen van de dansacademies. Je kunt dan uitzoeken of balletdanseres worden echt iets voor jou is. En wil je het nog steeds? Dan kun je auditie gaan doen. Het is natuurlijk altijd de moeite waard om het te proberen. Die niet waagt, die niet wint! Op de pagina 'Balletdanser worden, academies, audities' vind je meer informatie over je vraag.

  Succes en veel dansplezier!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 28. hoi Heleen
  ik ga vannaf september op ballet en die pakjes zijn nogal strak dus ik zou gwn voor mezelf een mooi platte buik hebben ik heb nog meer dan een maand want dan beginnen de lessen dus heb je tips om wat af te vallen en wat voor eten een danser allemaal moet eten om ook de juiste hoeveelheden van voedingsstoffen binnen te hebben en waneer ik die moet eten als dat zou kunnen al vast heel erg bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Wat leuk dat je met balletles gaat beginnen. Het is echt niet nodig om heel dun te zijn! Ga dus vooral niet beginnen met diëten of iets dergelijks. Wat wel belangrijk is, dat geldt voor iedereen, is om gezond te eten. Als je gezond, gevarieerd en niet te veel eet en aan sport doet, zul je niet veel te zwaar zijn. Meer over een gezonde levensstijl lees je in de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/03/veelgestelde-vragen-wat-is-een-gezond.html

   Je kunt voor jezelf testen of je bmi, vetgehalte, goed is. Als dit zo is, hoef je niets te gaan veranderen. Anders kun je de site van het voegingscentrum raadplegen, daar staan ook gezonde recepten op met de nodige voedingsstoffen.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 29. Hooi, ik ben net 13 en zit al bijna heel m'n leven op hockey. Ik heb een tijdje op turnen gezeten ( 2 jaar ofzo) voor de zomer wilde ik me afmelden voor hockey want ik vind het niet meer leuk een wilde heel graag op ballet. Maar m'n ouders zeiden dat ik nog 1 jaartje moest proberen. Dus volgend jaar ga ik sowieso van hockey af. Maar is het telaat om op je 13e of 14e nog op ballet te gaan? Ik zit nu allemaal filmpjes te kijken op youtube en ik oefen nu de split en de 5 posities. Tips please?
  x anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Leuk dat je van plan bent om te beginnen met ballet. Ja hoor, je kunt ook prima op je 14de op balletles gaan! Voor meer informatie over beginnen met ballet, kun je naar de pagina 'Beginnen met ballet' op mijn blog gaan.

   Je kunt alvast beginnen met het bekijken van filmpjes en foto's van ballet, om er een idee van te krijgen. Maar wees heel voorzichtig met thuis oefenen als je nog niet op les zit. Het zou vervelend zijn al je jezelf iets verkeerds aanleert of als je je blesseert.

   Alvast veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 30. Ik doe al 1 jaar ballet en ik ga met m'n 2e jaar beginnen .Ik ben redelijk klein (1m40) en ik ga naar het 6e leerjaar , ik weeg tussen de 32-33 kg,maar ik zit al een beetje in de puberteit.En ik voel me niet op mijn gemak tussen al die dunne meiden . Iemand tips voor je meer op je gemak te voelen in de balletles?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Leuk dat je bent begonnen met balletles!
   Je hoeft je helemaal geen zorgen te maken over je lichaam. 1m40 voor iemand van jouw leeftijd is een prima lengte, en je hebt een goed gewicht. Kijk maar eens op de site van voedingscentrum.nl: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/bmi-meter.aspx
   Hier kun je uitrekenen wat je BMI is, dus hoeveel vet je in je lichaam hebt. Jij hebt het ideale gewicht. Als de meisjes waarover jij het hebt echt zoveel dunner zijn dan jij, dan hebben zij een ongezond gewicht. Maak je dus maar geen zorgen.

   Bedenk dat je naar de balletles gaat om iets te leren, niet omdat je alles al kan.
   Geen enkele reden dus om je op je ongemak te voelen tijdens de balletles. Je doet het voor je plezier, geniet van het dansen! En als je je toch niet prettig voelt, kun je hier met iemand over gaan praten. Met je ouders, of een balletdocent bijvoorbeeld.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 31. Hoi.
  Mijn dansles begint over een 2 weken,en ik bent niet dik maar wel heb ik een buikje.
  Kan ik die in 2 weken wegkrijgen?
  Zoja hoe dan ?
  Xxx Anoniempje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Een gezond gewicht bereik je met een gezonde levensstijl. Dit is voor iedereen belangrijk, of je nou danst of niet. Als je van je buikje af wilt, is het belangrijk om gezond en niet te veel (maar ook zeker niet te weinig!) te eten en genoeg te bewegen. Misschien ben je dan niet met twee weken, maar wel op een gegeven moment, je buikje kwijt!

   Meer over een goede levensstijl vind je in de volgende link op mijn blog: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/03/veelgestelde-vragen-wat-is-een-gezond.html

   Alvast veel dansplezier! En maak je vooral geen zorgen over je buikje. Het is helemaal niet erg om een beetje vet te hebben. Je zult zien dat echt niet iedereen in je balletgroep dun is. En dat maakt niet uit, zolang je maar plezier hebt in het dansen!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 32. Hoi ik ben 10.
  Ik zit op ballet,en ik heb geen spitzen maar op mijn eigen balletschoentjes kan ik al recht op mijn punten staan .
  Mag ik nu spitzen ?
  Xxx Anoniempje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Het is helemaal niet goed voor je voeten om zonder spitzen aan op je tenen te gaan staan. Je kunt hiermee heel vervelende blessures oplopen. Niet meer doen dus!!! Meer over beginnen op spitzen vind je in de volgende link op mijn blog: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/12/wanneer-kan-ik-op-spitzen-dansen.html

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 33. Hoi! is het wel goed/gezond om te stretchen als je spierpijn hebt?
  Groetjes, anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Als je spierpijn hebt kun je gewoon stretchen. Let wel op dat je rustig, en voorzichtig stretcht. Als je bijvoorbeeld spierpijn hebt in je hamstrings, ga dan vooral niet stretchen door meteen in de spagaat te zakken. Doe minder intensieve oefeningen, zoals met je handen de grond aan proberen te raken terwijl je met gestrekte benen op de vloer staat. Leg de lat hierbij niet te hoog voor jezelf, forceer je spieren niet! Probeer aan te voelen hoe ver je kunt gaan, en als je echt pijn krijgt is het belangrijk om nog wat rustiger aan te doen.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 34. hallo,
  ik wil graag leniger worden en dan misschien onder ballet gaan. ik ben nu totaal niet lenig. ik kan als ik met gestrekte benen sta bijna mijn enkels aanraken. ik ben van plan om bijna elke dag te gaan stretchen. maar is het dan heel belangrijk eerst 10 min. op te warmen door bijvoorbeeld te joggen ofso? of kan ik ook een paar keer de trap op lopen en dan beginnen te stretchen? x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Wat leuk dat je overweegt om op balletles te gaan! Ik wil je wel even laten weten dat het volstrekt niet noodzakelijk is om lenig te zijn voor je begint. Veel grote danscentra hebben ook groepen voor meiden en jongens die beginnen/ net zijn begonnen met ballet. Zij zijn vaak nog helemaal niet zo lenig, en dat is ook echt niet het belangrijkste als je wilt leren dansen. Tijdens de dansles ga je namelijk ook stretchen, waardoor je stukje bij beetje leniger wordt. Wees je daar dus van bewust, en ga niet je lichaam forceren om heel lenig te worden. Je gaat immers op een les om iets te leren, niet omdat je het al kan.

   Maar als je toch wilt gaan stretchen, gewoon omdat je je daar goed bij voelt, kan dat natuurlijk. Oefeningen vind je op de pagina 'Overzicht (ballet)oefeningen'. Belangrijk is om het goed op te bouwen, begin dus met wat rustige oefeningen. Voel bij jezelf of het gaat, stop als het teveel pijn doet. Een goede warming-up is ook van groot belang, vooral als je nog niet heel lenig bent. Het beste is om een ballet-gerelateerde warming-up te doen, want daarmee warm je specifiek de spieren op die je later gaat stretchen. In de volgende link vind je een dergelijke warming-up op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=jObLamgtVwE

   Succes en alvast veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 35. Hoi heleen,
  Ik wil heel erg graag op ballet maar dit mag niet van mijn ouders... Ze zeggen dat mijn bouw er niet voor is geschikt en dat ik te oud ben.(ik ben 14) ik vroeg me af of ze gelijk hebben en ik niet op ballet moet gaan.
  Alvast bedankt
  gr. anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Sanne,

   Wat leuk dat je op balletles wilt gaan!
   Met iedere lichaamsbouw, op iedere leeftijd kun je voor je plezier beginnen met ballet. Je ouders bedoelen hun advies vast goed, maar ze hebben niet helemaal gelijk. 14 jaar helemaal niet te oud! Op veel grote danscentra worden balletlessen gegeven voor beginners van jouw leeftijd. Hier leer je de basis van de klassieke ballettechniek aan. Ik wil je aanraden om naar zo'n balletles op zoek te gaan. Je kunt gewoon eens contact opnemen met een danscentrum bij jou in de buurt, zij kijken dan welke dansles geschikt is voor jou. Als je wilt kun je dan een proefles aanvragen, zodat je kan zien of je het leuk vindt. Je zit dan nog nergens aan vast, maar krijgt wel een idee waaraan je begint.

   Veel dansplezier alvast!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 36. Hoi Heleen,

  Ik wilde je even bedanken voor de blog over de spagaat, klopt het dat je daar niet meer op kan reageren ?

  6 maanden geleden had ik je blog gevonden en ben de oefeningen gaan doen, nu 6 maanden later kan ik de spagaat bijna op 10 a 15 centimeter na, maar kom iedere keer nog een stukje verder, ik was namelijk helemaal niet lenig kon net aan met mijn vingertoppen mijn tenen raken, nu kan ik met platte handen op de grond en met mijn neus mijn benen raken !

  Ik oefen dit niet voor het dansen of ballet maar voor de kungfu, om hoge trappen te kunnen maken, ik ben ook bezig met de split maar dat gaat een stuk lastiger, ik zal je blog daarover nog eens goed nalezen.

  Overigens ben ik met mijn rechter been voor leniger dan met mijn linker been voor in de spagaat, met mijn linker been voor gaat de spagaat veel lastiger, dat zal denk ik iedereen wel hebben vermoed ik ?

  Groetjes,
  Marinus.  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marinus,

   Dat klopt. Het werd voor mij te onoverzichtelijk wanneer op iedere pagina vragen gesteld konden worden. Daarom heb ik het beperkt tot deze en een paar andere pagina's.

   Wat fijn om te horen dat je iets aan de oefeningen voor de spagaat hebt gehad! Binnenkort zal ik een 'total dance workout' op mijn blog plaatsen, met nieuwe lenigheidsoefeningen, misschien dat je daar iets aan hebt. Het zal op mijn startpagina komen te staan.

   De split wordt inderdaad door veel mensen, inclusief mijzelf, als lastiger ervaren. Dat komt omdat je ook je lichaamsbouw mee moet hebben om deze uit te kunnen voeren. Je heupen moeten op de goede manier staan. Maar met veel oefening zou het de meesten moeten lukken om een heel eind te komen. Oefeningen vind je op de pagina 'Overzicht (ballet)oefeningen'.

   Ook het probleem dat je ene been leniger is dan de ander, komt mij erg bekend voor. Iedere persoon heeft nou eenmaal zijn/haar voorkeursbeen. Datzelfde geldt voor de rest van je lichaam (armen, voeten, etc.). Ben je rechtshandig? Dat kan de reden zijn dat je rechterbeen soepeler is. Onbewust trek je dit been altijd een beetje voor, je mobiliteit en coördinatie hierin is dan ook beter.

   Succes met oefenen, en veel kungfu-plezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 37. Hoi ik woon in brugge in belgie en ik zou zooo graag eens gaan naar een ballet van het zwanenmeer dat zou ik zo graag zien weet je waar er meschien een balletvoorstelling x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Het Zwanenmeer wordt meestal opgevoerd in de winter of in het vroege voorjaar. Als je je aanmeldt voor mijn nieuwsbrief ontvang je iedere twee maanden nieuws over dansvoorstellingen in Nederland en België. Dit doe je door naar balletisvooriedereen@live.nl te mailen, met als onderwerp 'Aanmelden nieuwsbrief'.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 38. Hoi ik heb een vraagje :
  Hoe moet ik mijn flueelen rokje om mijn pakje doen ? Xxx het klinkt dom maar ik snap het niet echt liefs xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Dat hangt er vanaf wat voor rokje je hebt. Kijk nog maar eens goed, misschien snap je het dan. Als het echt niet lukt, kan je je balletjuf om hulp vragen.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 39. hallo,
  ik ben Rixt en ik ben 13 jaar, ik dans al een aantal jaren en ik denk er nu pas aan om misschien een dansopleiding te volgen maar na wat ik hier lees ben ik daar een beetje te laat mee, ik las net dat je toch nog een soort vooropleiding te doen en dat het dan misschien nog zou kunnen, maar ik vroeg me af waar die vooropleidingen dan zouden zijn, want mijn grootste droom is nog steeds ballerina worden.
  xx Rixt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Rixt,

   Ook als je 13 jaar bent kun je nog op erg hoog niveau leren dansen! Er zijn inderdaad vooropleidingen voor meiden en jongens van jouw leeftijd die nog niet op een professionele dansopleiding zitten, maar dit wel willen en potentie hebben. Je kunt eens rond zoeken op internet of vragen naar de mogelijkheden bij je dansdocent. Op de pagina van mijn blog in de volgende link, vind je meer over professioneel danser worden en over vooropleidingen: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/nederlands-voor-wie-is-ballet.html

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 40. Hoi heleen,
  Ballet is echt super! Ik doe nog niet zo lang ballet en ik ben echt niet goed in oefeningen te onthouden en snel te leren en dit zowel aan de barre als gewoon op de vloer. Heb je hier soms tips voor?
  Liefs,
  Balletlover

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Balletlover,

   Leuk dat je bent begonnen met balletles. Het is helemaal niet raar dat je de oefeningen nog niet zo goed onthoud als je pas net danst. Je moet eerst de bewegingen onder de knie hebben, en als dat is gebeurt, gaat het onthouden van de volgorde steeds gemakkelijker.
   Professionele ballerina's kennen alle balletbewegingen heel goed. Ze hoeven alleen maar zoiets te denken als: 'tombé, pas de bourrée, jeté, pas de chat' en zo kunnen ze alles gemakkelijk achter elkaar uitvoeren. Er komt een bepaalde logica in. Voor jou is dit wennen, en dat is logisch. Als je langer op balletles zit, en goed oplet, zal ook jij de logica van de volgorde bij balletpassen zien, en het beter kunnen onthouden. Wees daar maar niet bang voor!

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 41. heey , leuk blog dat je hebt !
  ik ben 17 jaar en ga binnenkort op ballet voor de 1e keer , nu ik ben wel aan de zwaardere kant , ik heb geen lange dunne benen en ben niet slank , kan dit kwaad ? kunnen ze me hiervoor afwijzen ? bestaan er eventueel balletdieeten ? zonder dat je erg veel spieren bijkweekd want die heb ik al , alvast bedankt , lieve groetjes x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Sibel,

   Leuk dat je van plan bent met ballet te beginnen. Nee hoor, het is geen enkel probleem als je steviger gebouwd bent. Via films en boeken, etc. wordt misschien het beeld gegeven van extreem dunne, lange meisjes met perfecte lichamen, in werkelijkheid is dit niet het geval. Je kunt als je bij een amateurdansschool wilt gaan beginnen dus ook niet op gewicht afgewezen worden. Ga gewoon eens op zoek naar een danscentrum bij jou in de buurt waar ze bij voorkeur veel danslessen geven. Neem contact op, en vraag of ze danslessen aanbieden voor meiden van jouw leeftijd en niveau. Je kunt dan vragen of je een keer een proefles mee mag doen, zodat je kan zien of je het wat vindt.

   Meer informatie over beginnen met ballet vind je op mijn blog in de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/ballet-voor-beginners.html


   Meer informatie over een gezond gewicht vind je op mijn blog in de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/03/veelgestelde-vragen-wat-is-een-gezond.html

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 42. Hoi Heleen,
  Ik ben Roos en ik doe al lang ballet maar ik wordt nog steeds met 3 dingen geconfronteerd:

  Als ik gewoon in de 1e positie sta aan de bar steken mij ribben een stuk naar voren alsof ik dat helemaal omhoog duw terwijl dat niet zo is. Vaak zegt mijn danslerares er wat van, maar ik kan er echt niks aan doen. Weet jij misschien hoe dat kan?
  En nog een vraagje:
  Als ik op de grond zit met mijn benen recht vooruit, maar niet uitgedraaid, kan ik mijn voeten niet tegen elkaar doen. Is daar misschien wat aan te doen of ligt het aan mijn bouw?
  En:
  Ik heb geen hoog wreef en daardoor kan ik mijn voeten niet heel mooi strekken. Zijn er oefeningen om te zorgen dat je mooiere puntvoeten kan maken?

  Heel erg bedankt! Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Roos,

   Ik denk dat alle drie je probleempjes te maken zouden kunnen hebben met je lichaamsbouw. Het is voor mij natuurlijk wel lastig om te zeggen, omdat ik je situatie niet kan zien en analyseren.

   1. Je uitstekende ribben. Het kan zijn dat als je tenger bent, je ribben al wat beter zichtbaar zijn. Ook vanwege je lichaamsbouw kunnen ze van nature wat verder uitsteken. Ben je op de hoogte van de regels van het placement, dus de houding bij klassiek ballet? Daar zou je nog even naar kunnen kijken, ze staan in de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/placement-houding-van-klassiek-ballet.html Misschien laat je je buikspieren en bilspieren los tijdens het dansen? Zou dat het kunnen zijn? Misschien kun je vragen of dat het geval is aan je dansdocent.

   2. Je voeten kunnen elkaar niet raken als je met je benen voor je uitgestrekt op de grond zit. Ook hierop kan ik niet zo snel een oplossing geven. Bij mij lukt het wel. Het enige wat ik kan bedenken is dat je knieën misschien wat anders staan, of je heupen? Ook dit kun je aan je dansdocent, of anders aan een fysiotherapeut vragen.

   3. Ook de hoogte van je wreef is afhankelijk van je lichaamsbouw. Hier zal je dus niet echt iets aan kunnen veranderen. Wel bestaan er oefeningen om je voeten beter te kunnen strekken. Je kunt ze vinden op de pagina in de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/overzicht-balletoefeningen.html, bij het kopje: 'voeten'.

   Succes ermee en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 43. Hallo Heleen,
  Ik ben nog niet zo heel lang geleden begonnen met ballet en als ik tijdens de les een blik op mijn armen werp ben ik nooit echt tevreden.
  Heb jij een paar oefeningen voor 'mooie' armen? (niet in de zin van dunner, maar echt puur om houding.)

  Dankjewel, alvast,

  Groetjes,Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Rianne,

   Ja hoor, dat wil ik best doen! Houd de startpagina in de gaten, ik ga er binnenkort werk van maken.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 44. hoi ik had zaterdag mijn eerstebaletles wow het was echt veel leuker dan ik had verwacht en die leuke pakjes wow ik ben echt onder de indruk x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je eerste balletles je bevallen is! Er gaan nog vele leuke, leerzame lessen volgen :)

   Geniet ervan!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 45. Hoi Heleen,
  klopt het dat je elke keer moet opwarmen voordat je gaat stretchen? Sommige mensen zeggen dat je spieren dan gaan bulken. Zelf doe ik het niet omdat ik bang ben dat ik mezelf dan balletoefeningen verkeerd aanleer.
  Groetjes, Mickey

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mickey,

   Ik denk dat er een paar dingen door elkaar lopen. Voor de opheldering: van stretchen gaan je spieren niet bulken. Dat gebeurt alleen als je verkeerde kracht op je spieren zet. Bijvoorbeeld als je je heupen te ver uitdraait en vanuit die positie de oefeningen gaat doen. Dan worden ze erg groot.
   Van stretchen zonder opwarming gaan je spieren niet bulken, maar ze kunnen er wel mee overbelast worden. In het minst erge geval worden je spieren gevoelig. In het ergst geval scheur je een stukje in. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Zorg er daarom voor dat je van tevoren goed opgewarmd bent, zodat je spieren soepeler worden. Ik ga binnenkort meer aandacht besteden op mijn blog aan opwarmen voor het stretchen. Houd de startpagina dus zeker in de gaten!

   Hopelijk is het nu duidelijk, veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Dankjewel, het is zeker duidelijker!

   Verwijderen
 46. Hoi Heleen ik moet nog oefenen om mijn voet vast te nemen en zo hoog vast houden hopelijk begrijp je het X liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Meer over lenig worden vind je op de pagina 'Spieren lenig maken'. Succes met oefenen! Kijk natuurlijk wel altijd uit dat je niets forceert.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 47. Heey ,
  Ik zit nu sinds september op klassiek ballet , ik ben 17 jaar maar ik ben eigenlijk nog al te dik voor mijn lengte , 1.60 en 70 kg , te dik dus , wat is een ideaal balletdieet waar ik snel met vermager ? Vooral mijn buik en boven benen want die zijn belangrijk voor in de les , ik moet binnen 3 maand 15kg af zijn anders word ik uit de les gezet , ik kan namelijk mijn been niet goed omhooh doen omdat men vet nogal in de weg zit en ik kan ook niet hoog springen , weet jij wat? Het geeft niet of het ongezond is of niet maar ik wil echt niet uit de les worden gezegt!
  Alvast bedankt , je blog is toppie
  Lieve groetjes sibel .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Sibel,

   Leuk dat je bent begonnen met het volgen van balletlessen! Ik snap dat je kampt met je gewicht, vooral omdat je in een balletzaal continue geconfronteerd wordt met je uiterlijk, door de spiegels die er zijn. Als je 1,60 m bent en 70 kg weegt, is er sprake van een beetje overgewicht, maar niet ernstig. Is het echt waar dat iemand op je dansschool gezegd heeft je uit de dansles te sturen als je niet afviel? Dat is echt belachelijk. Wie kan je nou dwingen om af te vallen? Je gaat op dansles voor je plezier, en daarvoor hoef je echt geen perfect lichaam te hebben. Ga dus vooral niet in een keer een heel eng dieet volgen, want dat is ongezond en ook nog onnodig. Als je je niet welkom voelt op het danscentrum waar je nu dansles volgt, dan zou ik daar een keer over gaan praten met je ouders of dansdocent.

   Natuurlijk is het wel belangrijk om een gezond gewicht te hebben, dat kun je bereiken door gezond en niet te veel te eten, genoeg te slapen en te bewegen. Meer over het bereiken van een gezond gewicht vind je in de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/03/veelgestelde-vragen-wat-is-een-gezond.html

   Veel succes ermee, en laat alsjeblieft, ga niet proberen heel veel af te vallen! Want dat heeft waarschijnlijk een tegengesteld effect.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 48. Beste Heleen,
  het spijt me echt heel erg als dit misschien ergens uitgelegd is en ik er overheen heb gelezen, maar ik wil heel graag een spagaat in de lucht kunnen en misschien ook wel omhoog zodat je ene been boven je hoofd uitsteekt. Hoe gaat dit ooit lukken ? Heeft u misschien tips ? Ik oefen al iedere dag de spagaat en ik kon hem na 4 dagen al ! Ik was heel blij maar ik wil nu echt verder. Alvast bedankt
  m.v.g Anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Geeft niet hoor. Zou je iets preciezer uit kunnen leggen wat je bedoelt met een spagaat in de lucht? Een penché (terwijl je staat til je één van je benen zo ver mogelijk op naar boven)? Of een jeté (spagaat sprong)?

   Ik hoor het wel!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 49. Hey Heleen,
  Eerst en vooral wat een goede blog!
  Ik heb er al veel uitgeleerd en ik vind het leuk dat je er regelmatig iets op post. Ik doe zelf al 8jaar ballet maar ik heb nog een probleem met wat juist de 1ste, 2de,3de of 4de arabesque is, het zou echt super zijn als je daarvan foto's,... op je blog zet.
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Fijn dat je iets aan mijn blog hebt! :)

   Ja hoor, dat wil ik best doen. Ik zal binnenkort proberen foto's te maken en die te publiceren.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 50. Hallo,
  ik ben juist dertien geworden en ben in september begonnen met ballet,omdat ik een techniekachterstand heb tegenover de anderen van mijn leeftijd heeft de leerkracht me in een groep gezet met mensen die 4 jaar jonger zijn dan mij! Ik ben al groot voor mijn leeftijd(1,66m)dus ik schaam me soms. Ik hou echt van ballet en de juf zij dat ze me in de toekomst misschien in een hogere groep zou kunnen zetten. Maar nu weet ik echt niet wat ik moet doen...Heeft iemand tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Tja, ik snap dat je het vervelend bent dat je verreweg de langste en oudste van je groep bent. Je kunt natuurlijk op zoek gaan naar een andere dansles, eventueel bij een ander danscentrum, waar de leerlingen wel bij jouw leeftijd én niveau aansluiten. En anders gewoon je best doen zodat je juffrouw je zo snel mogelijk over kan plaatsen naar een hogere groep. Leg eens aan haar uit dat je het niet heel fijn vindt in deze groep, en vraag of je niet gewoon eens zou proberen mee te doen met een hogere groep. Misschien dat je het niveau goed aankunt en daar toch bij mag. Maar misschien dat je je daar dan ook niet heel fijn voelt omdat de rest meer danstechniek heeft geleerd omdat zij al langer dansen. Dan zit er niets anders op dan afwachten tot je basis van ballet iets groter is geworden.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 51. Hallo Heleen,

  Al een aantal jaren helemaal gek van ballet, en telkens gedacht dat ik als jongen en redelijk oud (19), nooit meer kon beginnen.

  Telkens gedacht "hadden mijn ouders me maar op ballet gedaan". Nu ben ik gaan studeren en ik wil niets liever dan het gaan doen.

  Je hebt vaak op deze site gezegd dat meisjes niet te oud zijn, maar hoe zit het met jongens? Ik ben 19. Ik ben fysiek in goede vorm omdat ik jaren op hoog niveau gezwommen heb. Maar ik ben totaal niet lenig, en ben heel bang om uit gelachen te worden. Daarnaast kan ik op geen websites iets vinden over mannenlessen. Zijn deze er?

  Ik hoop dat je mijn vragen kan beantwoorden. Jouw site geeft me veel moed om te beginnen aan mijn droom.

  Groetjes

  Jeroen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jeroen,

   Leuk dat je overweegt om met dansen te beginnen. Het is helemaal geen probleem om, op je 19de te beginnen. Ballet heeft misschien het imago dat je op erg jonge leeftijd moet starten, maar dat is absoluut niet noodzakelijk. Ook op latere leeftijd kun je nog op erg goed niveau leren dansen. Ik ken genoeg leeftijdsgenoten van jou die pas sinds kort dansen en door een goede motivatie snel vooruit gaan.

   Het is natuurlijk wel een voordeel dat je in goede conditie bent. Je gaat naar dansles om iets te leren, er wordt niet van je verwacht dat je al lenig bent als je gaat beginnen. In veel dansscholen wordt gezamenlijk gestretcht, je zult dus merken dat je steeds weer een stukje leniger wordt.

   Ik raad je aan om op zoek te gaan naar een danscentrum dat ook lessen aanbied voor jongens en meisjes van jouw leeftijd die pas net zijn begonnen met dansen. Zij zitten dus allemaal in hetzelfde schuitje: ze willen graag iets leren maar hebben nog weinig ervaring. Geen enkele reden dus tot uitlachen. Er zijn wel mannenlessen, maar die zijn zeldzaam. Ik denk dat je die misschien in grote danscentra in grote steden kunt vinden. Zoek gewoon eens op internet naar een danscentrum bij jou in de buurt, bel op en vraag naar de mogelijkheden. Zij kunnen je helpen met het zoeken naar een geschikte les. Je kunt dan vragen of je eens een les mag komen kijken. Je zit dan nergens aan vast maar krijgt wel een indruk van of het iets voor je is.

   Je hebt gelijk, ik zou ballet voor heren meer moeten uitlichten op mijn blog. Ik ga eraan werken!

   Alvast veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 52. Hoi,
  Soms kijk ik balletvideo's op youtube en dan ziek ik bv. filmpjes waardat het level van ballet bij staat,maar hoe weet je wat je balletlevel is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Sommige ballettechnieken hanteren een systeem waarbij ieder niveau met een cijfer wordt aangeduid. Bij het systeem van the Royal Academy of Dance (RAD) is dit bijvoorbeeld zo. Hier worden de levels 'grades' genoemd, en in welke grade je zit hangt vooral van je leeftijd af. Ik zou hier dus niet te veel waarde aan hechten, want binnen de ene dansschool is een grade 5 totaal anders dan bij de andere. Het zegt vrij weinig over je werkelijke niveau!

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 53. Hoi Heleen,

  Ik heb net mijn eerste paar spitzen gekocht en ben er heel erg blij mee!
  Toen ik mijn spitzen thuis wilde aantrekken om te kijken of de elastieken goed zaten, kwam ik tot de conclusie dat ik helemaal niet wist welke spits links en welke rechts was.
  Is er verschil tussen links en rechts en hoe zie je dat?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Leuk dat je gaat beginnen met op spitzen dansen! Als je je spitzen nieuw koopt is er geen verschil tussen de twee. Maar als je de linten aan gaat naaien is het wel belangrijk dat je de ene spitz bij je linkervoet, en je andere spitz bij de andere voet aanpast. Zet vanaf dat moment ook op de zool of aan de binnenkant een tekentje zodat je het verschil tussen de spitzen weten. Gewoon een 'R' in je rechterspitz en een 'L' in je linkerspitz of iets dergelijks, dan kan je daar nooit mee in de war raken. Het is belangrijk dat je dit doet, omdat de spitzen naarmate je ze draagt, meer en meer naar de vorm van je voeten gaan staan. Als je je spitzen steeds omwisselt van voet naar voet, kunnen ze vervelend gaan zitten en gaan irriteren tijdens het dansen.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 54. Hey Heleen,
  Ik heb twee vragen:
  1: Ik ben aan het oefenen om de split te kunnen en ik heb net zoals op jouw blog geprobeerd in split tegen de muur te schuiven,ik oefende elke dag en kwam steeds dichter en dichter maar op ongv. 5 cm van de muur kan ik echt niet meer verder,mijn heupen blokkeren precies,wat kan ik hier aan doen?
  2. Ik ben dertien en doe nog niet zolang ballet als de andere van mijn leeftijd,maar ik ben niet slechter dan hen. Zou ik misschien nog professioneel ballerina kunnen worden? Ik dans nog wel niet op spitzen maar volgend jaar mss. wel!

  Groetjes,A.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi A,

   Vraag 1 is meteen een lastige. Je vertelt dat je de split oefent en steeds verder komt, maar dat de laatste 5 centimeter maar niet willen lukken. Ieders lichaam is verschillend. De een wordt snel lenig, de ander niet. De een kan de spagaat gemakkelijk, de ander juist de split. De een komt nooit helemaal in de split, de ander weer wel. Het lichaam is niet gebouwd op het kunnen van de split, maar door het oprekken van de spieren lukt het velen om het het te leren. Het is algemeen bekend dat het laatste stukje bij de split het lastigst is omdat de spieren hier het stugst zijn. En het kan inderdaad zo zijn dat je spieren op een gegeven moment blokkeren, dat je gewoon echt niet verder kan. Dat is je lichaamsbouw, daar kun je niets aan veranderen. Om te weten wat bij jou het geval is, kan je je dansdocent om advies vragen. Misschien weet zij oefeningen hoe je dat laatste stukje op kunt rekken, of misschien kan ze zien dat je lichaamsbouw inderdaad niet gemaakt is om helemaal de split te kunnen.

   Ook je tweede vraag is voor mij erg lastig te beantwoorden. Het is natuurlijk leuk dat je niet minder goed bent dan je mededansers, maar ik weet niet hoe goed jouw mededansers zijn. Dus ik kan wederom niet zeggen wat dit betekent. Natuurlijk is er een kans om professioneel ballerina te worden, zeg nooit 'nooit'. Maar de mensen in jouw omgeving kunnen het beste oordelen over jouw talent en je een advies geven met het oog op je toekomst. Ga daarover dus gewoon eens praten met je dansdocent, leg uit dat je van dans misschien je beroep wilt maken en vraag haar om een advies. Zij zal je ongetwijfeld kunnen helpen.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 55. Hallo,
  Ik heb al veel gehad aan je blog maar zou ke er misschien meer filmpjes/foto's over pirouettes op zetten(fouettes en zo)
  Danku

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Fijn dat je iets aan mijn blog hebt gehad! Een filmpje en tips over pirouettes vind je in de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/02/een-balletpas-de-pirouette-en-dehors.html

   Ik ga kijken of ik nog eens iets over fouetté's kan plaatsen!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 56. Hallo, ik ben 16 jaar en doe al 10 jaar aan ballet. Ik zit al 5 jaar op spitzen, maar ik heb er moeite mee om op mijn spits te komen als één been op de barre ligt (met twee handen op de barre).. Welke spieren moet ik trainen om dus vanuit 1 been op mijn spits te komen, want ik wil niet op mijn armen gaan leunen want daar schiet ik niks mee op :p ..

  Groetjesssssss x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Er is inderdaad veel kracht nodig om vanuit één been op je spitzen te komen. Dit is dan ook iets wat je op moet bouwen en waarbij je zelf uit moet vinden hoe je de kracht van je lichaam kan gebruiken. Kracht van de voeten en de enkels is belangrijk (zie oefeningen op de pagina 'overzicht (ballet)oefeningen'). Daarnaast zijn ook de buikspieren van onschatbare waarde. Het is belangrijk dat je hele bovenlijf, met centrum, strak aan gespannen is zodat dat bij het liften op je spitzen, onbewogen blijft. Ook buikspieroefeningen vind je op de pagina 'overzicht (ballet)oefeningen'. Deze kracht heb je nodig voordat je een stap verder gaat. Begin met rélevés op beide voeten, doe daarna rélevés vanaf één voet terwijl de ander sur le cou-de-pied is. Bouw het op tot je dit zo'n 24 tot 32 keer achter elkaar kunt. Als je pijn krijgt aan je voeten, doe dan rustiger aan. Dit kun je doen met twee handen aan de barre, één hand en als je je er zeker over voelt los. Gaat dit goed? Dan kun je nog een stapje verder gaan en je werkbeen opzij strekken. Dit is lastiger voor je evenwicht. Train je evenwicht dus ook op demi-pointe zonder spitzen aan (oefeningen wederom op de pagina 'overzicht (ballet)oefeningen'. Zoals je ziet zijn er heel veel dingen waar je kracht voor moet opbouwen. Het is iets waar je naar toe moet werken. Als je het oefent kom je steeds een stukje verder en het wordt steeds gemakkelijker. En als je uiteindelijk met je been op de barre staat, zorg dan dat je zover opstrekt dat je als vanzelf naar de punten van je spitzen groeit. Houd je torso en bilspieren strak en je heupen naast elkaar.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 57. Hallo,

  Ik ben 15 jaar en zit pas op ballet. Ik vind het echt super leuk! Ik zit er over na te denken om er meer mee te doen dan een hobby. Over je post om een professioneel danseres te worden las ik dat het op een leeftijd van 15 jaar erg lastig is maar het misschien nog wel kan.
  Ik heb de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gemaild of er een optie is om te kunnen instromen in de vooropleiding. Ze antwoorden dat dat niet kan, en dat je minimaal 10 jaar moest zijn toen je begon met ballet om bij de academie te kunnen dansen. En dat is geloof ik bij veel academies zo. Maar als ik jou post lees over dat het nog wel kan als je hard je best doet, vraag ik me af hoe dat dan kan.

  Alvast bedankt,

  Shyrine Wasfy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Shyrine,

   Leuk dat je bent begonnen met dansen en dat je er misschien wel je beroep van wilt maken. Als je naar de dansacademies in Nederland kijkt kun je globaal drie soorten onderscheiden:
   1. De echte balletacademies waar je leert om balletdanser te worden, zoals de AHK en het Conservatorium in Amsterdam.
   2. Moderne/jazzdans opleidingen, zoals ArtEZ, Fontys en Codarts.
   3. Show/musical opleidingen, zoals Lucia Marthas.

   Alle drie de soorten hebben hun eigen toelatingseisen en ook onderling verschilt dat weer. Wel kunnen we stellen dat het het allerlastigst is om op late leeftijd nog in een balletacademie van categorie 1 binnen te komen. De kinderen hier worden soms al vanaf hun 8tste levensjaar opgeleid tot klassieke balletdanser. Op hun 15de hebben ze dus al zeven jaar lang professionele training gehad. Dit betekent dat je een grote techniekachterstand hebt op de dansers die op de opleiding zitten. En het komt soms inderdaad voor dat iemand die op latere leeftijd balletdanser wil worden, wordt ontdekt. Maar dat betekent dat je veel talen en een enorm doorzettingsvermogen moet hebben. Zo vaak mogelijk trainen bij een goede dansschool en potentie blijken te hebben is dan noodzakelijk. Het komt voor dat talentvolle leerlingen worden gescout, maar dat is helaas zeldzaam. Zeg dus nooit nooit, maar je snapt dat dit een erg lastige weg is die tegen het onmogelijke aanzit.

   Als je toch heel graag van dansen je carrière wilt maken, raad ik je aan om je te richten op de meer moderne of showopleidingen. Ga je eens oriënteren op andere dansstijlen dan klassiek ballet, er is zo veel! Op mijn post over danser worden staan de links naar de dansacademies, bekijk eens de foto's. Misschien spreekt dat je ook heel erg aan. De kans om op een moderne/ show opleiding te worden aangenomen zonder vooropleiding is ook klein, maar veel minder klein dan op de Nationale Balletacademie. Het gaat er vaak meer om je expressie en creativiteit, dan je techniek. Als je veel lessen in verschillende dansstijlen volgt is dit zeker nog een mogelijkheid.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 58. Hey,

  Ik wil heel erg graag de split en de spagaat leren. De spagaat, met mijn rechter been voor, lukt al bijna. Ik heb veel aan je oefeningen voor de spagaaat gehad!!! dankjewel.
  Maar met de split heb ik een probleempje..... als ik goed heb gewarming-up't, en dan de stappen volg, heb ik de volgende dag last van die spieren (verrek ik ze zo vaak? of is dat normaal?) ik forceer niet.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Knap dat je zo druk bezig bent met stretchen! Maak je geen zorgen, het kan helemaal geen kwaad dat je spieren wat gevoelig zijn nadat je gestretcht hebt. Je rekt ze immers uit en dat is geen natuurlijke, allerdaagse beweging. Het betekent dat je juist op de goede weg bent om lenig te worden.
   Wel is het belangrijk om voorzichtig te blijven. Zoals je zelf ook al aangeeft, voorkomt het doen van een warming-up het krijgen van blessures. Als je jezelf iedere keer op een verantwoorde manier uitdaagt is kans op verrekking van je spieren aanzienlijk kleiner. Heb je echt pijn na een keer stretchen, dan moet je voor jezelf nagaan of dit gezonde pijn is of dat het niet goed voelt. Dit kan je het beste voor jezelf bedenken. Heb je er geen goed gevoel bij of twijfel, dan is het beter een stapje terug te doen en minder ver te gaan bij het stretchen.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 59. Hallo,

  Ik heb eventjes een vraagje. Maakt het uit als je gaat stretchen als je spier pijn hebt? of is dat handiger om niet te doen?

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Uiteraard mag je stretchen als je spierpijn hebt. Stretchen is juist ook bedoeld om spierpijn te voorkomen. Als je gaat hardlopen bijvoorbeeld, stretch je achteraf (o.a. je hamstrings, adductoren) zodat je hier de volgende dag geen/weinig last van zal hebben. Heb je achteraf toch spierpijn, dan mag je nog steeds stretchen. Zorg dan wel dat je van tevoren een goede opwarming hebt gehad en forceer je spieren niet. Wees, net als wanneer je bijvoorbeeld tijdens de dansles of wanneer dan ook gaat stretchen, voorzichtig.

   Groetjes, Heleen

   Maak je geen zorgen, het kan helemaal geen kwaad dat je spieren wat gevoelig zijn nadat je gestretcht hebt. Je rekt ze immers uit en dat is geen natuurlijke, alledaagse beweging. Het betekent dat je juist op de goede weg bent om lenig te worden.
   Wel is het belangrijk om voorzichtig te blijven. Zoals je zelf ook al aangeeft, voorkomt het doen van een warming-up het krijgen van blessures. Als je jezelf iedere keer op een verantwoorde manier uitdaagt is kans op verrekking van je spieren aanzienlijk kleiner. Heb je echt pijn na een keer stretchen, dan moet je voor jezelf nagaan of dit gezonde pijn is of dat het niet goed voelt. Dit kan je het beste voor jezelf bedenken. Heb je er geen goed gevoel bij of twijfel, dan is het beter een stapje terug te doen en minder ver te gaan bij het stretchen.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 60. een vriendin zij me dat ik een uitdraai van mijn knieën heb en dat dat mooi voor ballet is. ik heb zelf ook ballet gedaan maar ben gestopt. wat is een uitdraai aan de knie eigenlijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Waarschijnlijk bedoelt je vriendin een uitdraai vanuit de heupen. Je kunt namelijk niet uitdraaien vanuit je knieën, dan zou je snel een blessure oplopen.

   Uitdraai vanuit de heupen betekent simpelweg dat je heupen zich naar buiten draaien. Je been, knie en enkel draaien dan uit zichzelf mee. In ballet voeren we bijna alle bewegingen met uitgedraaide heupen uit, omdat dit er sierlijker uitziet en het je lichaam meer mogelijkheden geeft. Til bijvoorbeeld je been maar eens opzij op zonder uit te draaien, je knie wijst naar voren. Doe hetzelfde met je knie die naar boven wijst, dit zal makkelijker gaan.
   Uitdraai van de heupen is dus van groot belang in klassiek ballet. De uitdraai is bij iedereen verschillend. Het is deels aangeboren (genetisch bepaald dus) en deels kun je het ook zelf verbeteren. De kinderen op de strenge Russische balletacademies krijgen al van jongs af aan (als de gewrichten het soepelst zijn) oefeningen hiervoor. Als je aangenomen wilt worden op een balletacademie, moet de uitdraai ongeveer 180 noodzakelijk.

   In het volgende artikel kan je meer vinden over uitdraai van de heupen:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/02/oefeningen-en-uitleg-uitdraai-van-de.html

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 61. Hallo Heleen!
  Ik ben 14 en dit jaar is het eerste jaar dat ik ballet volg, we beginnen na de vakantie met pointes! Ik zie het volledig zitten! Ik zit zelf al dingen uit te proberen op mijn pointes! Toen ik naar Brugge ging om mijn pointes te halen zei die eigenares dat mijn enkels zwak zijn! Ik heb hier op je blog een paar oefeningen gezien met zo'n rekbaar stuk (haha de juiste naam weet ik niet! ;s) maar het probleem is nu dat ik dat niet heb en niet mag hebben. Nu mijn vraag is, heb je toevallig nog oefeningen zonder dat rekbaar stuk? En toevallig nog goeie tips? :)

  Groetjes Elise :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Elise,

   Als je enkels zwak zijn is het beter om nog even te wachten met op spitzen dansen. Op spitzen dansen is namelijk erg zwaar voor je lichaam, je hele lichaam rust immers op de kleine punt van je spitzen. Je voeten, enkels en andere spieren moeten erg sterk zijn. Ook zijn er nog wat andere eisen waaraan je moet voldoen om op spitzen te mogen beginnen. Die staan in de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/12/wanneer-kan-ik-op-spitzen-dansen.html

   Het is belangrijk om aan deze eisen te voldoen, om risico's te voorkomen. Naast een sterk lichaam moet je ook minimaal 3 jaar danslessen hebben gevolgd. Je danst nog geen jaar, dus eigenlijk is het veel beter om sowieso te wachten met beginnen op spitzen. Ik wil je niet teleurstellen, maar op spitzen dansen is niet voor iedereen weggelegd, je moet er jaren voor trainen om fysiek sterk genoeg te zijn en de basis van klassiek ballet onder de knie hebben. Ik raad je daarom echt af om dit plan voort te zetten. Je hebt er veel meer plezier van als je er echt aan toe bent. Wel is er een alternatief: soft pointes. Dit zijn balletschoenen met (net als bij spitzen) een harde zool en linten. Alleen kan je er niet mee op de punten staan. Hiermee kan je oefenen, je voeten worden er erg sterk van en je kan wennen aan hoe ze zitten. Vraag eens aan je dansdocente of ze het goed vindt of je hiermee gaat beginnen. Soft pointes kan je krijgen bij de gespecialiseerde danswinkel.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 62. Hallo Heleen,

  Je zegt dat je minstens 1 uur per week op je spitzen moet dansen. Maar ik volg maar 1 uur ballet per week en ik mag nu ook beginnen op spitzen is dit wel goed?

  Groetjes E. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Ben jij toevallig de Elise die de vraag hierboven stelde? Kijk dan even naar het antwoord op die vraag. Naar mijn mening (en volgens de algemene richtlijnen over het op spitzen dansen) ben je helaas nog niet toe om op spitzen te mogen beginnen. Je moet sterke enkels (en andere spieren) hebben, minimaal 3 jaar balletlessen hebben gevolgd en minimaal 2 lessen per week dansles hebben. Aan deze eisen voldoe je niet en op spitzen beginnen zit er daarom niet in. De andere eisen kan je vinden in de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/12/wanneer-kan-ik-op-spitzen-dansen.html

   Hopelijk begrijp je dat het risico te groot is. Het is verstandiger om nog te wachten tot je er echt klaar mee bent, want anders is de kans op een blessure te groot. Ik hoop ook dat je iets aan mijn advies om op soft pointes te beginnen!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 63. Hoi,
  Wij hebben dus een kelder en wij zouden er voor mij een eigen danszaal willen maken(om Ballet te oefenen) , maar ik weet niet zo goed wat er zeker moet zijn daarvoor en wat voor vloer enzo het is.
  En nog een vraagje wat is het verschil tussen een balletspiegel en een gewonen spiegel?
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Wat leuk dat je van je kelder een danszaaltje gaat maken!
   Dansvloeren kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. De meeste vloeren zijn van hout. Voor meer informatie hierover kan je bijvoorbeeld contact opnemen met het bedrijf LB Theatermateriaal. Zij zijn in dans/theatervloeren gespecialiseerd, en kunnen je hier vast mee verder helpen. http://www.theatermateriaal.nl/contents/nl/d55.html

   Er is geen verschil tussen een balletspiegel en een gewone spiegel. Alleen is het bij een balletspiegel handig als het een wand/ een deel van een wand bedekt, zodat je je hele lichaam kunt zien tijdens het dansen. Hierbij kun je de hulp van een bouwcentrum inroepen.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 64. Hoi Heleen,
  Je bent een topper dat je dit doet en ik ben blij met je.
  Ik dans nu een half jaar en heb erg lenige en sterke voeten en tenen en zo en wil erg graag voor mezelf spitzen kopen en oefeningen doen.
  Ik wil het niet overbelasten of zo en ga erg voorzichtig te werk maar wil bijvoorbeeld mijn evenwicht beter leren en rond lopen op spitzen en alle andere basis oefeningen. Maar dan wel helemaal zelf want ik kan geen les nemen door tijd gebrek.
  Als je dit leest wat denk jij dan?
  Ik ben nogal eigenwijs hoor dus ga het waarschijnlijk proberen maar twijfel toch nog wel. Denk je dat dit heel erg kwaad kan? En moet je nou op je spitzen staan met een verstrekte voet of een normale voet want dat vond ik een beetje onduidelijk
  Lieve groeten! En alvast super bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Leuk dat je bent begonnen met dansen en dat je nu ook op spitzen wilt. Ik snap dat op spitzen dansen heel leuk lijkt en dat je er graag snel mee wilt starten. Het is zeker een voordeel dat je voeten lenig en sterk zijn. Toch zou ik je adviseren om te wachten met spitzen tot je wat meer danservaring hebt op gedaan. Je voeten zijn namelijk niet de enige lichaamsonderdelen die goed getraind moeten zijn. Ook sterke been- en buikspieren zijn van groot belang. Naast deze fysieke factoren, staat in de richtlijnen dat 2 à 3 jaar klassieke balletervaring het minimum is om op spitzen te kunnen beginnen. Zonder de basis van de klassieke ballettechniek is op spitzen dansen niet mogelijk. Naar mijn mening is het dus beter om er nog mee te wachten tot je de basis echt hebt. Daarna kan je een bezoek brengen aan een fysiotherapeut, die bij voorkeur verstand heeft van spitzen, en als die goedkeuring geeft mag je in principe op spitzen beginnen. Besluit je eigenwijs te zijn, niet slim maar dat kan, maar ga dan beslist niet thuis zelf oefenen. Ga op een spitzenles. Je kunt jezelf anders dingen verkeerd aanleren en zelfs flink geblesseerd raken. Dat kan dus zeker kwaad. Je staat op spitzen met een gestrekte voet.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie. ik heb er zeker wat aan. maar ik ben al 16 en voor ik dan een keer op spitzen kan ben ik al bijna te oud... dat is het eerder. daar baal ik best wel van. Kan alleen er op staan ook al kwaad?
   Groejes!

   Verwijderen
  3. Hoi,

   Er is geen maximale leeftijd om op spitzen te beginnen. Ook na je 16de kan dat nog prima! Wel moet je dan ook natuurlijk nog aan de richtlijnen voldoen die je op de pagina 'op spitzen dansen kunt vinden'.
   Ook alleen op spitzen staan zou ik niet doen. Ten eerste is dit gewoon niet verstandig als je lichaam er niet klaar voor is. Ten tweede is er dan ook echt niets aan, het is niet de moeite waard deze dure schoenen te kopen terwijl je er niets mee kan. Ik raad ook dit dus ten zeerste af!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 65. Heei Heleen,
  Ik heb een droom en dat is op spitzen dansen, ik heb tot mijn 12e aan turnen gedaan maar ik moest stoppen na een ongeluk. Sinds een half jaar mag ik weer sporten en had besloten om mijn droom proberen te bereiken. Ik zit nu dus een half jaar op klassiek ballet en ik heb via mijn oude fysiotherapeut rek oefeningen die ik twee keer per dag doe. Denk jij dat het vanuit jouw oogpunt reëel is om rond mijn 16e te gaan spitzen ? Ik ben nu 14 en ik zou dan 2 jaar op ballet zitten. Kan dat? Ik heb wel al een voorsprong doordat ik lenig ben dankzij het turnen. Ik hoop dat je reageert..
  Sarah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sarah,

   Fijn dat je weer kunt sporten na de pauze door je blessure. Turnen is in sommige opzichten vergelijkbaar met ballet. Een grote overeenkomst is dat je bij beide sporten je erg bewust moet zijn van je lichaam. Je moet al je lichaamsdelen aan kunnen voelen zodat je de juiste stappen maakt. Ik denk dat, als je dit hebt meegekregen, je zeker een voorsprong hebt ten opzichte van als je niet geturnd zou hebben. Toch is het belangrijk om goede balletlessen te nemen. Ik zou je adviseren om 2 keer per week naar balletles te gaan, dan leer je extra snel. Ik denk dat, als je nog 2 jaar lessen volgt, er zeker een reële kans is dat je op spitzen kunt gaan dansen. Na deze tijd zal je ongeveer de basis van klassiek ballet onder de knie hebben. Wel is het heel belangrijk om je dansdocent om goedkeuring te vragen en om te overleggen met je fysiotherapeut. Vooral met het oog op je blessure moet je extra voorzichtig zijn met je lichaam.

   In deze link vind je de richtlijnen voor op spitzen dansen op een rijtje: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/12/wanneer-kan-ik-op-spitzen-dansen.html

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Hallo,

   ik heb een klein probleempje.... volgens mij doe ik iets niet goed in de spagaat, als ik hem probeer kan ik zonder problemen voor over buigen (zonder dat ik mijn hamstrings voel) maar ik voel mijn spieren aan de binnenkant van mijn been heel erg (die je ook gebruikt voor de spilt) hoe kan dit?
   alvast bedankt!

   groetjes,

   iemand

   Verwijderen
 66. Hoi,

  Bedoel je de oefening die het meisje op afbeelding 1 in artikel in onderstaande link doet? : http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/10/spagaat-leren-in-6-stappen.html

  Houd je je knieën daarbij gestrekt en voel je niets in je hamstrings? Dan zijn die waarschijnlijk al soepel uit zich zelf. Dat kan best, bij iedereen is dat anders. De een doet er lang over ze lenig te maken, bij de anders is het vanaf de geboorte geen probleem. Bij jou is dat laatste duidelijk het geval. Het is dan wel wat vreemder als je de spieren aan de binnenkanten van je bovenbenen voelt (adductoren). Maar voor mij is het lastig te zeggen of je iets verkeerd doet en zo ja wat. Ik denk dat je het het beste even na kunt vragen bij je dansdocent. Die kan je er verder bij helpen.

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O oops, ik heb op het verkeerde linkje geklikt, sorry.
   Hartstikke bedankt! Ik ga goed opletten of ik mijn knieën gestrekt houd en die laatste stap nog een keer heel oedenrode doorlezen. Maar van mezelf ben ik niet heel erg lenig, ik oefeningen de spagaat nu al een paar weekjes..

   Verwijderen
 67. heeey ,
  ik heb een paar vragen :
  1 ik dans al even op spizen maar ik krijg altijd blaren ook al heb ik teen beschermen aan wat moet ik eraan doen

  2 als ik spits doe krijg ik altijd last ik mijn lies kun je me tips geven om hem los tomaten ofzo
  gr laure

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Laure,

   1. Vervelend dat je last hebt van blaren. Waarschijnlijk betekent dat dat je a. niet goed op je spitzen staat of b. je spitzen niet goed passen. Een blaar wordt namelijk veroorzaakt van de wrijving van iets (in dit geval stof) over je huid. Je kunt het beste aan je dansdocent vragen of je er goed op staat en of je spitzen goed passen. Weet zij het niet, ga dan naar de danswinkel waar je je spitzen hebt gekocht en vraag advies. Het personeel heeft waarschijnlijk veel ervaring met spitzen en kan kijken wat het probleem is.

   2. Ook in dit geval is het voor mij lastig te zeggen waar het probleem ligt. Ik kan wel speculeren, misschien heb je er een overbelasting of zijn je spieren niet sterk genoeg om de druk van je lichaam op te vangen. Maar ik kan niets met zekerheid zeggen omdat ik je niet kan zien. Ook hier adviseer ik je daarom weer om je dansdocent om hulp te vragen, en anders eventueel een fysiotherapeut.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 68. Hoi heleen ik wil vragen om je kan uitleggen hoe je de spagaat in de lucht doet want ik kan wel de spagaat en ik wil graag verder:) Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Belangrijk bij de jeté (sprong in spagaat) is dat je een goede afzet hebt. Dus zorg voor genoeg ruimte en maak eerst een voorbereidende sprong (bijvoorbeeld een chassé) en een goede plié van waaruit je kunt springen. Je voorste been gaat met een développé uit naar voren en strekt zich, je achterste been strekt zich meteen. Belangrijk is dat je omhoog springt en niet zozeer vooruit, je kunt dan even een zweefmomentje hebben. Zorg ervoor dat je bovenlichaam recht blijft (schouders goed geplaatst boven de heupen) en kijk naar voren. Het maakt niet echt uit hoe je je armen houdt, zolang je ze maar draagt. Je kan ze bijvoorbeeld in de vierde positie houden en daarover heen kijken.

   Hopelijk is het een beetje duidelijk. Anders kun je natuurlijk altijd om uitleg vragen bij je dansdocent. Het is ook een kwestie van oefenen. De spagaat kunnen is een belangrijk onderdeel, maar je benen moeten bijvoorbeeld ook sterk zijn voor de afzet. Dat vergt dus herhaling om je kracht en coördinatie te verbeteren.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 69. Hoi Heleen, mijn spitzen kraken soms als ik en pointe ga staan. Weet je misschien wat ik hier aan kan doen, of waar dat aan ligt?

  BeantwoordenVerwijderen
 70. Hoi,

  Als de zolen van je spitzen kraken, betekent dat dat je spitzen nog erg stug zijn. Wees dus maar niet bang dat ze 'dood' zijn. Het is een kwestie van ze 'indansen' en soepeler maken. Geschikte oefeningen vind je op de pagina op mijn blog 'Overzicht (ballet)oefeningen'. Als je deze oefeningen, en de oefeningen die je tijdens je dansles krijgt, regelmatig herhaalt, zul je merken dat het kraken af gaat nemen.

  Succes met oefenen en veel dansplezier!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 71. hallo ik wil graag op ballet maar het mag niet van mijn ouders omdat het niet in mijn buurt is kan ik mijn ouders toch overtuigen of... ik wil gewoon op ballet en ik durf er niet weer opeens erover te beginnen hoe zal ik het nog eens vragen?

  BeantwoordenVerwijderen
 72. Hoi,

  Vervelend dat er geen balletschool bij je in de buurt is. Je ouders willen natuurlijk het allerbeste voor jou. Ze willen je alleen maar beschermen door je niet ver te laten reizen. Maar als je het echt graag wilt, zijn er natuurlijk mogelijkheden. Je moet je ouders laten zien hoe graag je wilt en ze overtuigen dat het goed komt als jullie afspraken maken over het reizen. Bedenk dus eerst eens voor jezelf: waarom wil je zo graag op balletles? Wat zijn de voordelen die je kunt behalen door op balletles te gaan? Wil je bijvoorbeeld graag iets sportiefs doen? Maak er eens een lijstje van en laat dat aan je ouders zien.

  En dan het punt van het reizen. Misschien vinden je ouders het wel goed als je naar de balletschool gaat als je samen kunt reizen met andere kinderen die daar op balletles zitten. Wie weet kan je met hen iets afspreken voor het rijden. Bijvoorbeeld dat de ouders van het andere jongetje/meisje heen rijden en jouw ouders terug van balletles. Of misschien kunnen jullie samen reizen met het openbaar vervoer. Als je niet weet of iemand uit de plek waar jij woont op balletles zit, kan je bellen naar de balletschool en vragen of er iemand uit je dorp/stad danst. Dan leg je uit dat je op zoek bent met wie je kunt reizen. Je vraagt dan om een telefoonnummer en je ouders kunnen dan daar weer naartoe bellen.

  Als jij je ouders duidelijk kunt maken dat je veilig kunt reizen en hier al plannen voor hebt en dat je het héél graag wilt, zullen ze eerder overtuigd zijn.

  Het vragen kun je natuurlijk het beste doen als je ouders in een goed humeur zijn. Blijf rustig tijdens het gesprek, ook als ze je eerst geen toestemming geven. Ruzie maken heeft geen zin, want daar worden ze niet sneller door overtuigd. Gewoon kalm je mening zeggen en de mogelijkheden bespreken.

  Heel veel succes, ik hoop dat het je lukt!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hallo Heleen
   ik heb het nog eens gevraagd en ik mag op proef les
   ik ben erg blij en hoop dat ik er snel op kan gaan ik zei tegen mijn moeder dat ik er supergraag op wou ik ben heel erg blij!!

   Verwijderen
 73. Geachte Mevrouw/Meneer,

  Als eerste wou ik even zeggen dat ik dit een heeeel leerzaam blog vind! erg leuk ik kan thuis spitzenoefeningen doen! ALs 15 jarige is dit vaak erg handig ;) .
  Helaas heb ik hier niet altijd de fitheid voor.
  Ik voel me ook erg vaak slap.
  Ik vraag me af wat ballerina's eten..?
  Wat voor ontbijt,lunch, tussendoor,?
  Heeft u misschien een Balleteetlijst? of recepten?
  Alvast Bedankt,

  Met vriendelijke dans groetjes Melballerina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Belballerina,

   Fijn dat je iets hebt aan mijn blog. :) Vervelend dat je je niet altijd fit genoeg voelt om te dansen. Het is natuurlijk heel belangrijk om op een goede manier met je lichaam om te gaan. Niet alleen zodat je dan oefeningen kunt doen, maar voor al het andere. Dus: slaap genoeg, eet gezond (en niet teveel of te weinig) en sport regelmatig. Je vraag is wat ballerina's eten. Zij eten veel energierijke maaltijden. Maar je kunt hun eetschema natuurlijk niet vergelijken met die van jou. Zij hebben de hele dag repetities en 's avonds vaak een dansvoorstelling, dat kost veel energie. Jij zit waarschijnlijk nog op school, want een veel minder grote inspanning is. Natuurlijk is het nog steeds heel belangrijk om goed met je eten om te gaan. Op mijn site kun je meer vinden over gezond eten en je vindt er ook recepten. Kijk maar eens in de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/03/veelgestelde-vragen-wat-is-een-gezond.html

   Ik kan je ook wat inspiratie geven voor eten. In de volgende link vind je bijvoorbeeld wat gezonde, energierijke tussendoortjes: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/09/3-gezonde-danstussendoortjes.html
   Deze recepten zijn simpel en gezond en je zou ze ook als ontbijt of lunch kunnen maken. Met een smoothie met verschillende soorten fruit, een volkoren boterham met kaas en tomaat of yoghurt met fruit en ontbijtgranen, zit je vaak al wel goed. Daarnaast is het ook van belang dat je genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgt, door een tekort hiervan kun je je slapjes voelen. Probeer gewoon eens uit wat bij jou past, waar jij je weer wat energierijker voelt. Ik hoop dat dit je wat gaat helpen! Als je je niet fit blijft voelen, is het misschien een idee om eens naar een diëtist te gaan, die kan je een advies geven dat bij jou past.

   Succes ermee en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Geachte Heleen,

   Bedankt voor uw reactie.
   Ik ga kijken of de recepten helpen.
   Ik vind die ballerina's altijd zo'n mooi lijf hebben en toch zo energie dat ze hebben.

   Groetjes Melballerina

   Verwijderen
  3. Hoi Melballerina,

   Succes ermee! Bedenk wel dat het niet slim is om echt veel minder te gaan eten. Zorg altijd dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 74. hallo ik mag niet op ballet omdat mijn ouders zeggen dat het niet in klazienaveen is daar woon ik en mijn uoders zeggen dat ik niet in emmen op balletles mag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Vervelend dat er geen balletschool bij je in de buurt is. Je ouders willen natuurlijk het allerbeste voor jou. Waarschijnlijk vinden ze het niet fijn als je dat stuk moet reizen en geven ze geen toestemming om je te beschermen. Maar als je het echt graag wilt, zijn er natuurlijk mogelijkheden. Je moet je ouders laten zien hoe graag je wilt en ze overtuigen dat het goed komt als jullie afspraken maken over het reizen. Bedenk dus eerst eens voor jezelf: waarom wil je zo graag op balletles? Wat zijn de voordelen die je kunt behalen door op balletles te gaan? Wil je bijvoorbeeld graag iets sportiefs doen? Maak er eens een lijstje van en laat dat aan je ouders zien.

   En dan het punt van het reizen. Misschien vinden je ouders het wel goed als je naar de balletschool gaat als je samen kunt reizen met andere kinderen die daar op balletles zitten. Wie weet kan je met hen iets afspreken voor het rijden. Bijvoorbeeld dat de ouders van het andere jongetje/meisje heen rijden en jouw ouders terug van balletles. Of misschien kunnen jullie samen reizen met het openbaar vervoer. Als je niet weet of iemand uit de plek waar jij woont op balletles zit, kan je bellen naar de balletschool en vragen of er iemand uit je dorp/stad danst. Dan leg je uit dat je op zoek bent met wie je kunt reizen. Je vraagt dan om een telefoonnummer en je ouders kunnen dan daar weer naartoe bellen.

   Als jij je ouders duidelijk kunt maken dat je veilig kunt reizen en hier al plannen voor hebt en dat je het héél graag wilt, zullen ze eerder overtuigd zijn.

   Het vragen kun je natuurlijk het beste doen als je ouders in een goed humeur zijn. Blijf rustig tijdens het gesprek, ook als ze je eerst geen toestemming geven. Ruzie maken heeft geen zin, want daar worden ze niet sneller door overtuigd. Gewoon kalm je mening zeggen en de mogelijkheden bespreken.

   Heel veel succes, ik hoop dat het je lukt!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 75. Hoi Heleen!

  Ik ben Kato,ik doe aan modern en heb binnenkort een optreden. Iedereen danst normaal hetzelfde maar omdat ik turn en balletgeschiedenis heb dans ik een stuk solo. In de les gaat mijn stukje altijd best goed maar ik ben bang dat ik op het optreden mijn pirouettes(à la secondes) te verpesten. Waarschijnlijk gebeurt dat niet maar ik ben nogal onzeker. Heb jij tips om je zelfvertrouwen een boost te geven?

  Kato

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kato,

   Wat een eer dat je een solo mag doen in je dansvoorstelling! Daar heb je zeker geluk mee. :)
   Ik snap heel goed dat je je wat onzeker voelt hierover. Normaal als je optreedt, kun je je verschuilen achter je dansgenootjes als je even niet zo goed meer weet wat je moet doen. Uiteindelijk sta je er zelf voor op het podium, maar je kunt van tevoren wel wat dingen doen om je wat zekerder te voelen over dit moment.

   Ten eerste is het heel belangrijk om te weten dat je deze rol niet zomaar hebt gekregen. Je hebt ervaring met klassiek ballet en turnen. Je dansdocent heeft gezien wat jouw capaciteiten zijn, en aan de hand daarvan besloten dat jij goed genoeg bent om de solo aan te kunnen. Je dansdocent heeft dus al het grootste vertrouwen in je en daar mag je best wel trots op zijn!

   Ten tweede heeft het feit dat je solo tijdens de les altijd goed gaat, al bewezen dat jij in staat bent de pirouettes à la seconde uit te voeren. Je hebt vast heel veel geoefend en dan mag je ook geloven dat je het kan. Door de spanning kan het moment van je solo iets heel groots en belangrijks lijken, maar het is in feite hetzelfde.

   En dan komen we bij het derde punt, want til er niet te zwaar aan. Het is superleuk dat je deze rol hebt dus probeer er van te genieten. Voordat je het weet is het voorbij en dan heb je alleen maar zenuwen gehad omdat je bang was dat het fout ging. Ontspan en doe je best, net als in een gewone balletles. Troost je daarnaast met de gedachte dat veel mensen in de zaal (als het een voorstelling voor familie en vrienden is) geen/ nauwelijks verstand hebben van ballet. Zij zullen het echt niet zien als je niet helemaal stabiel bent bij je draaien. En als ze het al zien, dan zijn ze het waarschijnlijk een paar minuten later alweer vergeten. Bovendien, wat kan het jou schelen wat ze ervan denken. Jij hebt gedaan wat je kon en waar gaat dansen uiteindelijk om? Precies ja, plezier hebben! Als je dat uitstraalt tijdens de voorstelling komt het vast helemaal goed. Laat het niet zien als je toch de fout in gaat. Herstel je zo snel mogelijk en ga met een glimlach verder. Vergissen is menselijk, zelfs de beste ballerina's overkomt het.

   Nog wat concrete dingen om je kans op succes te vergroten: ga van tevoren even checken hoe de vloer van het podium is. Gladder of juist stugger dan de vloer in je danszaal? Hierop moet je je uiteraard aanpassen. Vraag of je hier een paar keer mag oefenen met je draaien. Dan vraag je of je bijvoorbeeld of je een kwartier eerder aanwezig mag zijn om je hierop voor te bereiden. Je dansdocent zal het ongetwijfeld snappen, want zij weet vast dat het spannend is om een solo te doen.
   En als het dan zover is, haal diep adem, blijf rustig en denk eraan hoe leuk dansen is. Het is tijd om te knallen, niet meer denken, je weet dat je het kan!!!

   Hopelijk helpt dit een beetje, ik wens je veel succes! :)

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 76. Hooii Heleen,

  Weet u misschien wat je kan doen tegen tegespierde benen?
  minder eiwit ofzo?..?
  Of moet ik bepaalde trainingen doen?
  want een ballerina met brede boven benen staat een beetje vreemd :D


  Ik hoor het graag..


  Groetjes Genevieve,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Genevieve,

   Je vraag is heel herkenbaar, ik heb hem al meerdere keren voorbij zien komen. Eerlijk gezegd weet ik niet wat je precies tegen gespierde benen kunt doen. Het hoort er een beetje bij als je danst en het kan ook mooi zijn.

   Maar als je benen echt héél gespierd zijn, dan ligt dat waarschijnlijk aan je danstechniek. Als je je heupen te ver uit draait, verder dan je lichaam eigenlijk kan, ga je ze forceren. Je spieren moeten hier heel hard voor werken, waardoor ze gaan groeien, 'bulken' genoemd. Hetzelfde geldt bij het optillen van je benen (in bijv. developpé of grand battement). Dit moet je doen vanuit de spieren aan de onderkant van je benen, als je dat niet doet wordt de bovenkant groot. Dit is dus geen goede spiergroei, maar een compensatie van een verkeerde manier waarop je je lichaam gebruik.

   Dit is dus iets waar je op kunt letten. Vraag anders eens aan je dansdocent of je niet te ver uitdraait en of het liften van je benen met de goede spieren gebruikt. Zij kan je hier vast verder mee helpen!

   Wat betreft eiwitten, ik zou hier niet minder van gaan eten. Het is natuurlijk belangrijk om alles met mate te eten. Dus iedere dag een ei is niet nodig en dat zou ik dus ook niet doen (behalve als je superveel en intensief danst, dan mag het wel). Maar je gewone porties eiwit heb je nodig om gezond te blijven en energie te krijgen.

   Hopelijk heb je iets aan mijn antwoord!

   Succes ermee en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 77. Hey, Heleen
  Ik heb altijd het gevoel tijdens de balletklassen dat ik veel groter ben dan de rest. Ik ben 13 en een meter 67. Ik weet dat het niet erg is om groot te zijn, maar ik vind van wel...Ik vraag mij af of ik uitzonderlijk groot ben of is deze grootte gewoon voor mijn leeftijd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Met je 1,67 meter ben je wel groter dan het gemiddelde meisje van je leeftijd. Je hoeft je daar helemaal niet onzeker over te voelen! Rond je 13de zit je in je groeispurt. Het kan zijn dat je daar gewoon wat eerder mee bent dan je balletgenootjes. Zij zullen ook nog gaan groeien, waardoor je misschien wat minder boven hen uit gaat steken.

   De meeste kinderen krijgen ongeveer de lengte van hun ouders. Bij jou kan dat dus ook zo zijn. Het is helemaal niet erg als je wat groter bent. Lange benen en armen zijn juist heel erg mooi en sierlijk in ballet. Bovendien kun je er hoog en ver mee springen. Zie er dus ook het positieve van in, want het heeft zeker voordelen! :)

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 78. Heeii Heleen,

  Ik heb best wel een genant vraagje:
  Weet u misschien wat je het beste kan doen als je toch wilt sporten(balleten) maar een ernom heftige menstruatie hebt en toch wilt dansen??
  Ik heb erg veel buikpijn en enorm ernstige vloeingen.
  zelf heeft mijn huisart besloten om mij aan de anticonceptie te verwijzen en die heb ik dus al sinds mijn 12e.
  Mijn menstruatie is nu wel geregeld en op tijd maar het vloeien blijft het zelfde.

  Heeft u tips??
  want dansen is mijn alles en heb al best wat lessen moeten afzeggen :(


  Groetjes Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lisa,

   Wat vervelend dat je zoveel last hebt van het vloeien tijdens je menstruatie. Ik denk dat dit een herkenbaar probleem is voor veel meiden. Want je wilt toch lekker kunnen blijven dansen, zonder je daarbij steeds oncomfortabel te hoeven voelen.

   Ik heb wel wat tips voor je, waar je misschien iets aan hebt:
   - Ga op zoek naar een goede pijnstiller voor je buikpijn, als je dat nog niet hebt. Als gewone aspirientjes niet werken kun je iets proberen als Aleve Feminax, een medicijn tegen menstruatiepijn dat je geloof ik gewoon bij de drogist kunt kopen. Ik heb gehoord dat het erg goed werkt! Overleg dit wel even met je ouders, want pijnstillers kunnen bijwerkingen hebben. En het is ook begrijpelijk als je niet constant onder de pijnstillers wilt zitten, heel gezond is dat natuurlijk ook niet. Kijk anders maar eens bij de volgende tip.
   - Je buik tapen kan ook helpen tegen de pijn. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar ik heb er heel veel positieve dingen over gehoord. Een fysiotherapeut kan met bepaalde technieken op je buik tapen. Daar zitten namelijk bepaalde punten, en als daar druk op komt te staan, wordt de pijn minder. Bij kinderen tot en met 18 jaar zit fysiotherapie in het basispakket, je kunt er dus gratis gebruik van maken. Het is zeker de moeite waard om het een keer te proberen dus! Voordeel is dat, als het werkt, je geen pijnstillers hoeft te gebruiken waardoor je je zo suf gaat voelen. Ook kun je de tape gewoon langere tijd laten zitten, niemand die er iets van ziet. Totdat je wilt zwemmen in de zomer in ieder geval.
   - Voor het bloeden zelf kun je ook een paar dingen doen. Draag een string of onzichtbare onderbroek onder je balletpakje. Hierin kun je een tampon dragen en eventueel een inlegkruisje eronder. Verschoon dit vlak voor en meteen na je dansles. Het geluk van danslessen is dat ze meestal niet heel lang duren. De kans dat je doorlekt is dus niet heel groot.
   - Ook kan je tijdens de balletlessen dat je ongesteld bent, een kort broekje over je balletpak dragen. Als dit mag op je dansschool, want niet allemaal zijn daar blij mee. Het verhult namelijk je heupen waardoor ze je bewegingen niet goed kunnen zien. Maar als het broekje kort en zwart en strak is, en je hoeft het maar af en toe te dragen, dan maken ze daar misschien geen probleem van. Zo weet je in ieder geval zeker dat, als je doorlekt, er geen rode vlekken te zien zijn op je smetteloos roze panty.

   Ik hoop dat je er wat aan hebt, succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Hallo Heleen,

   Bedankt voor de tips,
   Zelf kan ik helaas niet zo goed tegen tampons..
   maar als nog bedankt,

   Groetjes Lisa

   Verwijderen
 79. Wat zijn gezonde mueslirepen?
  Of kan je ze zelf gezond maken???

  vriendelijke groeten Vanessa,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Vanessa,

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet welke mueslirepen het gezondst zijn. Je kunt op de verpakking kijken wat de ingrediënten zijn: zo min mogelijk chocolade, suiker en vetten is natuurlijk het beste. Je kunt ook goed zelf mueslirepen maken. Ik vind het een leuk idee om daar een artikel over te maken op mijn blog. Ik ga het binnenkort eens uitzoeken. Je zal het terug kunnen vinden op mijn startpagina!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Oke, Hartstikke bedankt!
   Wat leuk dat hier een artikel over komt!!
   Weet u ook variaties in havermoutpap?? :D
   (ben er dol op en geeft erg veel energie!)

   Verwijderen
  3. Hoi,

   Ik heb zelf nog nooit mueslirepen gemaakt, dus ik ga op zoek naar recepten en zal kijken of ik wat variaties kan maken. Misschien ook met havermout.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  4. Oke, heel erg bedankt! :D

   Verwijderen
 80. Hey!
  ik ben een tijdje geleden ook al is op deze website blog geweest en vond hem toen al geweldig maar ik heb gewoon advies nodig van iemand die er veel van af weet zoals jij :)
  ik heb namelijk de slechtste dansvoeten die je je kan inbeelden met helemaal geen hoge wreef. Maar ik doe dit jaar mijn 1ste jaar pointes en merk dat het niet zo vlot gaat omdat ik er maar niet goed op geraak. Zijn er dingen die je voeten beter geschikt maken voor pointes of denk je dat ik beter kan stoppen met mijn voeten te forceren en een punt te zetten achter het pointes dansen? ik ben echt radeloos want ik had al oefeningen van mijn leerkracht gerkregen met een elastiek en die doe ik iedere avond maar het helpt niet.
  Zou jij me kunnen helpen?

  alvast bedankt!
  groetjes Anne-Laure

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anne-Laure,

   Fijn dat je iets aan mijn blog hebt. :)
   Je probleem met spitzen is denk ik voor heel veel meiden herkenbaar. Als je klassieke balletvoorstellingen ziet lijkt het alsof bijna iedereen geboren is met de meest prachtige voeten, maar dat is natuurlijk helaas niet het geval. Je lichaamsbouw is deels aangeboren, maar je kunt van alles doen om je voeten (en de rest van je lichaam) sterker en soepeler te maken. Daardoor wordt op spitzen dansen een stuk gemakkelijker. Ik wil je dus zeker adviseren aan de gang te gaan met je lichaam. Dit maakt het voor je zelf gezonder om op spitzen te dansen, want de kans op blessures is veel minder groot en het wordt ook leuker! Je hoeft dus helemaal niet te stoppen, maar het is wel belangrijk wat dingen te verbeteren.

   Op mijn blog heb ik oefeningen staan, maar die zijn meer bedoeld ter ondersteuning. Ik kan je niet zien en dus ook lastig een oplossing bedenken die bij je past. Ik denk daarom dat je beter af bent bij een (sport)fysiotherapeut met kennis van dans, en het liefste ook van spitzen. Deze persoon kan je heel veel leren over je lichaam en je goede oefeningen geven die bij jou probleem passen. Zo kun je je minder hoge wreven uiteindelijk waarschijnlijk prima compenseren door een sterk, flexibel lichaam.

   Waar een wil is, is een weg!

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 81. Hallo ik heb een vraag: met oud/nieuwjaarsnacht heb ik te hoge sleehakken aangehad waardoor mijn grote teennagels teveel druk hebben moeten geven op de voorkant van de pump. de pedicure constsnteert nu dat mijn grote teennagel een traumanagel is. de nagels zijn geel en 1 ervan is er nu zelfs af. Er groeit vanzelf een nieuwe nagel terug volgens de pedicure.

  mijn vraag: kan ik nu nog gewoon op spitzen zonder grote teennagel te hebben?
  We zijn bezig met een voorstelling, dus ik baal enorm!! :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Vervelend dat je voeten na Oud & Nieuw zo toegetakeld zijn. Vooral voor mensen die op spitzen dansen is het heel belangrijk dat ze ook in het dagelijks leven goede schoenen dragen. Juist ook dan, want het heeft heel veel invloed op je voeten. Ik wil je dus adviseren om in het vervolg voorzichtiger om te gaan met wat je aantrekt. Daarmee kun je blessures voorkomen.

   Het antwoord op je vraag: ja, in principe je kunt wel op spitzen dansen als je een teennagel mist. Maar bescherm je teen wel goed. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een pleister en comfortabele teenbeschermers. Ik denk dat het goed is om eerst thuis even te proberen hoe dit gaat, of je er niet veel last van hebt. En forceer je voeten ook niet tijdens de balletlessen. Als het niet gaat, is het belangrijk om te stoppen. Want het gaat anders ten koste van je tenen.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 82. Heey,

  Ik ben zeer enthousiast over ballet.
  En mn moeder heeft belooft dat ze spitzen gaat kopen in china.
  Ik krijg geen balletles.
  Ook weet ik dat het onverstandig is.
  Maar ik ga het toch proberen.
  Het zal opzicht toch wel moeten lukken zonder les?

  Xx Mellissa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mellissa,

   Leuk dat je zo enthousiast bent over ballet en dat je graag op spitzen wilt gaan dansen.
   Je geeft zelf al aan dat het je weet dat het onverstandig is, en dat klopt. Op spitzen dansen is helaas niet voor iedereen weggelegd. Zonder een goede basis van de klassieke ballettechniek kun je er niets mee. Bovendien zijn er bepaalde (lichamelijke) eisen. Als je daar niet aan voldoet, neem je een groot risico en is de kans op blessures sterk aanwezig. Hieronder heb ik de eisen voor je op een rijtje gezet:

   1. Niet voor het twaalfde levensjaar.
   2. Als de balletlessen één keer per week zijn, dan niet op spitzen gaan dansen. Je moet dus minimaal 2 balletlessen per week volgen.
   3. Als de leerling niet echt pre-professioneel (=verder wil gaan met het dansen, naar een dansopleiding wil), ontmoedig dan spitzenlessen. Het gebeurt echter wel vaak dat amateurdansers op spitzen gaan dansen. Dit kan ook, bde etreffende dansschool moet echter wel voldoende aanbod aan kwalitatief hoge lessen hebben.
   4. Als de leerling anatomisch niet geschikt is (bijvoorbeeld onvoldoende bewegingsuitslag bij de enkel-en voetstrekking, of slechte placering en uitdraai van de heupen), geef dan geen toestemming.
   5. Als de leerling zwakke romp-en pelvis (de "kern-")spieren heeft of zwakke benen, stel dan spitzenlessen uit (en overweeg een krachttrainingsprogramma in te voeren).
   6. Als de leerling hypermobiel is in de enkels en voeten, stel spitzenlessen dan uit (en overweeg een krachttrainingsprogramma in te voeren).
   7. Als bovenstaande niet van toepassing is, en de balletlessen minimaal twee keer per week zijn, begin dat in het vierde jaar van de training met spitzenlessen.

   Zoals je hierboven kunt zien gaat er een heel traject aan vooraf voor je op spitzen kunt beginnen. Veel meisjes trainen er jaren voor. Sommigen krijgen na zo'n jarenlange training zelfs een negatief advies van hun docent als het om spitzen gaat. Naast toestemming van een dansdocent is ook toestemming van een (sport)fysiotherapeut met verstand van spitzen van groot belang. Je voeten, enkels, benen en buikspieren moeten erg sterk zijn. Ook is bepaalde flexibiliteit nodig en zijn er een paar aangeboren lichaamsdelen die in orde moeten zijn. Je lichaam is een zwaar gewicht voor je voeten, die moeten dat op kunnen vangen.

   Mijn antwoord op je vraag is dus zonder meer 'nee': zonder balletles gaat het je niet lukken om op spitzen te dansen. Het is natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid, maar het is enorm onverstandig het toch te doen. Zonder een deskundige op het gebied die je aanwijzingen kan geven, kun je jezelf gemakkelijk dingen verkeerd aanleren en heel vervelende blessures oplopen. Deze gevolgen moet je niet onderschatten. Beslist niet doen dus.

   Wat je wel kunt doen is: goede balletlessen nemen. Sommige dansscholen bieden ook pre-spitzenlessen aan. Daar ga je oefeningen doen die je voorbereiden op spitzenwerk. Ook kun je soft pointes aanschaffen. Dit zijn een soort spitzen, waarmee je niet op de punten kunt staan. Ze maken je lichaam sterk en laten je wennen aan de echte spitzen. En als je dit een tijd hebt gedaan, kun je gaan nadenken over echte spitzen. Je dansdocent kan je hier verder over adviseren.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Even een update:

   Ik heb dus spitzen gekocht en het is me gelukt om erop te dansen, ik kan een pirouette enzo.
   Maar ik heb veel geleerd vanaf deze site, dus ja. Zonder deze site heb ik het nooit gekund.
   Toch wil ik even meedelen:

   Het is mogelijk om op spitzen te dansen zonder les.

   Xx
   Mellissa

   Verwijderen
  3. Hoi Mellissa,

   In een eerder antwoord op je vraag heb ik al uitgelegd waarom het heel onverstandig is om op spitzen te gaan dansen zonder les. Het is mogelijk, dat klopt. Danswinkels zullen je spitzen meegeven omdat zij daaraan verdienen. Maar het is heel gevaarlijk en als ik jou was zou ik niet op spitzen gaan dansen zonder les. Het is nu aan jou om de keuze te maken, maar ik blijf bij mijn advies en ik heb je gewaarschuwd.

   Maar goed, fijn dat je wat aan mijn site hebt gehad.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 83. Hey,
  Ik wil graag beginnen met ballet maar ik kan geen goedkope balletles vinden. Weet jij er misschien een die in de buurt van Krimpen aan de ijssel zit?

  Alvast bedankt!
  P.S. Deze site is geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Leuk dat je met balletles wilt beginnen.
   Ik ben zelf niet bekend met de regio rond Krimpen aan de IJssel. Ik heb wel op internet even wat balletstudio's opgezocht, ze staan hieronder voor je op een rijtje:

   - http://www.studiodanca.nl/, in Krimpen aan de IJssel
   - http://www.balletlessenjacquelinebongers.nl/index.html, in Rotterdam
   http://www.balletstudiovioletta.nl/Welkom.html, in Slikkerveer
   - http://www.dansstudiolabarre.nl/index.html, in Rotterdam

   Als je meer studio's wilt vinden kun je erop googlen of in het adresboek kijken. Neem gerust contact op met de studio's om te vragen naar de mogelijkheden van lessen voor je en de prijzen. Balletlessen zijn over het algemeen niet heel goedkoop. Je moet ervan uit gaan dat je voor een les van één uur in de week een jaar lang, minimaal 250 tot 300 euro kwijt bent. Veel dansstudio's treffen wel kortingsregelingen. Als je meerdere lessen neemt, ben je dan goedkoper uit.

   Succes met je zoektocht en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Hey,
   Heel erg bedankt! Ik heb een balletles gevonden dankjewel!

   Verwijderen
 84. Hallo,
  Ik vind deze site echt heel erg leuk! Ik zit sinds september 2013 op klassiek ballet en moderne dans en ik vind het super! Het enige probleem is dat mijn voet sikkelt en ik weet niet wat ik hieraan kan doen, op deze site kan ik ook niks vinden over een sikkelvoet. Zou u mij hierbij kunnen helpen?
  Vandaag was ik in de Papillon winkel en ik vroeg aan een medewerkster of ik eens spitzen aan mocht passen, om te kijken hoe dat precies was. Ze zei dat ik er goed opstond en dat ik sterkte voeten had, waardoor ik geen beginnersspitzen zou krijgen.
  Nu is mijn vraag, zou ik al spitzen mogen? Volgend seizoen bijvoorbeeld? Ik heb wel al 8 jaar musical-dans ervaring.
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Leuk dat je bent begonnen met klassieke en moderne dans! Bij sikkelvoeten is het belangrijk dat je goed blijft corrigeren. Waarschijnlijk is het juist op de momenten dat je je er niet bewust van bent, dat het gebeurt. Denk er dus constant aan terwijl je aan het dansen bent. Uiteindelijk wordt de goede houding van zelf een automatisme, maar je zal dit jezelf eerst goed aan moeten leren. Vooral bij het voetenwerk, zoals de tendu's, is het van belang hier constant op te letten.

   In de volgende link kun je meer vinden over op spitzen dansen:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/12/wanneer-kan-ik-op-spitzen-dansen.html

   Zoals je kunt ziet zijn er een aantal eisen waar je aan moet voldoen voor je op spitzen kunt beginnen, hier staan ze op een rijtje:

   1 Niet voor het twaalfde levensjaar.
   2 Als de balletlessen één keer per week zijn, dan niet op spitzen gaan dansen. Je moet dus minimaal 2 balletlessen per week volgen.
   3 Als de leerling niet echt pre-professioneel (=verder wil gaan met het dansen, naar een dansopleiding wil), ontmoedig dan spitzenlessen. Het gebeurt echter wel vaak dat amateurdansers op spitzen gaan dansen. Dit kan ook, betreffende dansschool moet echter wel voldoende aanbod aan kwalitatief hoge lessen hebben.
   4 Als de leerling anatomisch niet geschikt is (bijvoorbeeld onvoldoende bewegingsuitslag bij de enkel-en voetstrekking, of slechte placering en uitdraai van de heupen), geef dan geen toestemming.
   5 Als de leerling zwakke romp-en pelvis (de "kern-")spieren heeft of zwakke benen, stel dan spitzenlessen uit (en overweeg een krachttrainingsprogramma in te voeren).
   6 Als de leerling hypermobiel is in de enkels en voeten, stel spitzenlessen dan uit (en overweeg een krachttrainingsprogramma in te voeren).
   7 Als bovenstaande niet van toepassing is, en de balletlessen minimaal twee keer per week zijn, begin dat in het vierde jaar van de training met spitzenlessen.

   Van eis 1 t/m 3 kun je zelf weten of je eraan voldoet. Eis 4 t/m 6 moet je bij een (sport)fysiotherapeut met bij voorkeur verstand van spitzen laten testen. Sterke voeten is belangrijk, maar zoals je kan zien zijn er ook wat andere fysieke punten die in goede staat moeten zijn. Dit is voor je eigen veiligheid, want je kunt de blessures als gevolg van spitzen beter voorkomen dan genezen.
   Eigenlijk wordt dus geadviseerd om pas na 2 à 3 jaar klassieke balletles aan spitzen te beginnen, als je fysiek geschikt bent. Het kan een groot voordeel zijn dat je al langer ervaring hebt met musicaldans. Ik kan natuurlijk niet weten wat je niveau is van ballet, maar het is essentieel om van deze dansvorm een goede basis te hebben. Hierover kun je beter even overleggen met je dansdocent, die kan je er een advies over geven of je al toe bent aan spitzen.

   Succes en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 85. hey heleen,

  ten eerste wil ik even zeggen dat ik dit een geweldige site vind!
  ik zit namelijk zelf ook op ballet.
  maar ik vind mezelf te dik. is het gewicht van iemand die 1,68 lang is en het gewicht 58 kilo en 12 jaar oud is goed? ik vind zelf namelijk van niet, maar ik mag niet afvallen van me moeder.

  gr. anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Fijn dat je iets aan mijn blog hebt. :)
   Ik begrijp het heel goed dat je een beetje twijfelt of je wel een goed gewicht hebt, dan doen we denk ik allemaal wel eens. Gelukkig kun je via de site van het voedingscentrum meten hoe gezond je gewicht is. Daarvoor hoef je alleen je leeftijd, lengte en gewicht in te vullen. Bij jou komt er een BMI (Body Mass Index) uit van 20,5. Dat is helemaal goed voor jouw leeftijd en lengte!! Maak je dus maar helemaal geen zorgen en ga vooral niet afvallen. Wel is het natuurlijk altijd goed om gezond te eten en te sporten, al heb je een goed gewicht of niet. Op mijn site vind je regelmatig gezonde recepten en tips.

   Maar nogmaals: wees vooral niet onzeker en ga zo door!

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 86. Hoi Heleen !
  Ik heb al heel vaak je blog geraadpleegd en ik zou zeggen: stop er maar nooit meer mee! haha ;)
  Maar ik kan hier nergens op de site goede oefeningen vinden voor een betere balans (in het speciaal voor pirouettes, want die mislukken altijd), zou jij een paar oefeningen weten ?

  xx Martine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Martine,

   Fijn dat je wat aan mijn blog hebt, ik ben zeker niet van plan om ermee te stoppen. :)

   Op mijn blog heb ik wel wat oefeningen staan voor piroouettes en een betere balans, hier een paar ervan:
   - http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/02/oefeningen-oefenen-van-core-stability.html, oefeningen voor de stabiliteit van de core/kern. Die worden ook wel je schuine buikspieren genoemd. Door ze te oefenen word je balans aanzienlijk beter!
   - http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/02/oefeningen-je-evenwicht-verbeteren.html, speciaal voor de balans
   - http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/02/een-balletpas-de-pirouette-en-dehors.html, oefeningen voor de pirouette

   Succes en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 87. Ik heb kort haar, ik kan dus geen knotje maken. Wat kan ik het beste doen om toch net voor de dag te komen op mijn les? Iets met speldjes?
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Als je te kort haar hebt om een knot te maken en speldjes, netjes en sprays helpen niet meer, dan kun je inderdaad haarspeldjes gebruiken om de losse plukjes die in de weg zitten naar achter vast te zetten. Als je een mooie scheiding maakt, lijkt het van voren net alsof je een knot hebt gemaakt. Zo kun je het nog best mooi maken. Je kunt dit thuis eens voor de spiegel uitproberen, om te kijken of het mooi wordt. Met een mousse of spray kun je je kapsel eventueel nog gladder en strakker maken.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 88. hoi Heleen,
  ik heb een vraagje:
  ik zit al vanaf mijn 5e ongeveer op klassiek ballet. Ik wil al heel lang balletdanseres worden. nu ben ik 14 en wil het nog steeds zou ik dit nog kunnen worden of is dat niet meer mogelijk? ik zou er alles voor over hebben :)

  groetjes,
  en alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Leuk dat je overweegt om van ballet je beroep te maken!
   In deze link (http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/nederlands-voor-wie-is-ballet.html) kun je van alles lezen over het worden van een professioneel balletdanseres.

   Als je deze ambitie hebt, is het vooral heel belangrijk om goed te overleggen met je dansdocenten. Want een goede motivatie is héél belangrijk, en zo te horen zit dat bij jou wel goed, maar er zijn ook andere dingen waar je aan moet voldoen. Zoals je misschien wel weet beginnen de meeste balletdansers al rond hun 10de levensjaar op de balletacademie. zij krijgen iedere dag lessen en zijn op hun 14de al op een erg hoog niveau. Doordat je later bent, heb je een achterstand. Dat hoeft geen probleem te vormen. Door veel balletlessen te volgen kun je je klassieke ballettechniek nog beter maken. Ook een bepaalde mate van talent en je fysieke geschiktheid zijn belangrijke dingen. Je dansdocenten kunnen je hier vast advies over geven en je begeleiden in het proces.

   Het zal niet gemakkelijk worden, de balletwereld is immers een harde wereld. Er zijn heel veel getalenteerde dansers, alleen de allerbeste krijgen een plekje in een gezelschap. Daar moet je je bewust van zijn. Maar als alle dingen meezitten, is er natuurlijk wel een kans dat je aangenomen wordt. Ga er gewoon eens over praten met je ouders en je dansdocenten. En als je er over uit bent kun je altijd auditie doen, dit kan in Den Haag of in Amsterdam. Dit is hoe dan ook een goede ervaring, want het is leerzaam en je kunt eens zien of de academie je bevalt.

   Succes ermee en vooral veel dansplezier (want dat blijft natuurlijk het allerbelangrijkste)!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 89. Hallo,
  Ik heb een vraag want ik wil graag mijn voeten leniger maken en ik weet dat daar iets voor bestaat. Het is n soort balk met elastiek, maar ik weet niet hoe het heet en waar je het kunt kopen. Weet jij het misschien alvast bedankt

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marit,

   Het voorwerp dat je bedoelt is waarschijnlijk de footstretcher. Dit is inderdaad een houten balk met welvingen en aan de voorkant een elastiek waar je je voet onder vastklemt om te stretchen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, dus ik kan niet goed vertellen hoe het precies werkt. Ik zou er ook wel voorzichtig mee zijn, omdat ik heb gehoord dat het erg intensief is en ook pijnlijk kan zijn. Daarom zou ik het alleen gebruiken tijdens je dansles, in ieder geval met professionele begeleiding.

   De link naar de site waarop de footstretcher verkocht wordt, heet: http://www.footstretch.com/en/

   Andere oefeningen om je voeten te stretchen, vind je op de pagina 'Overzicht (ballet)oefeningen'.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 90. IK doe al 5 jaar ballet en nu had ik een spreekbeurt en wist niet hoe te beginnen deze site heeft me echt geholpen erg bedankt daarvoor maar ik moet samen dansen met iemand die nogal stijf is en totaal niet in de maat danst wat moet ik doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Fijn dat mijn site je geholpen heeft.
   Ik kan me voorstellen dat het vervelend kan zijn om te moeten dansen met iemand die stijf is en uit de maat beweegt. Je kunt natuurlijk veel met hem/haar de dans oefenen die jullie gaan doen. Leg daarbij de lat niet te hoog voor je danspartner. Het is logisch dat dingen die voor jou gemakkelijk zijn, bij hem/haar niet zo snel lukken. Dus heb geduld en misschien dat het na honderd keer wel beter gaat. Andersom zou jij het ook fijn vinden als alles rustig stap voor stap uitgelegd wordt, bij iets wat jij weer niet kunt. En als het na vaak oefenen nog niet goed gaat, dan zal je je er toch helaas bij neer moeten leggen. Je klas en docent zullen begrijpen waarom de dans misschien niet honderd procent zo gaat als jij wilt: je danspartner heeft immers niet zoveel ervaring als jij en dat is helemaal normaal. Probeer er gewoon plezier in te hebben en laat zien dat jullie je best hebben gedaan, dan komt het vast allemaal goed!

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 91. Hoi Heleen,
  Ik ben Roos en ik ben 13 jaar. Ik heb een vraagje over lichaamsbouw/houding. Hoe kan je weten of je uitdraait vanaf je heupen of dat je je gewrichten forceert? Alvast bedankt!
  Liefs, Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 92. Hoi Heleen !

  Van mijn balletjuf moet ik een spreekbeurt houden over ballet.
  We moesten een lootje trekken, en ik had : épaulement en richtingen. Daarom wil je vragen of je me daar veel informatie kan vinden. Want als ik zoek op Google krijg ik niet de dingen die ik echt bedoel. Alvast Bedankt !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi!

   Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zomaar antwoord wist op je vraag. Ik heb het daarom voor je opgezocht in mijn boek over de Klassieke Ballettechniek van René Vincent en Toer van Schaijk.

   Dit wordt gezegd over de épaulement: dit is een aparte richting. Épauler betekent 'de schouder toekeren'. Oorspronkelijk werd met het épaulement een aparte schouderstand bedoeld. Terwijl je in de 5de positie en face (dus naar voren) staat werden de schouders iets ten opzichte van het bekken weggedraaid, meestal in de richting van het achterste been.
   Tegenwoordig wordt met épaulement ook bedoeld, dat het hele lichaam iets uit de en face richting staat weggedraaid in ongeveer een hoek van 15 graden naar de croisé richting, dus naar de hoek, toe.
   Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij sprongetjes, zoals de changement. Het bovenlichaam wordt dat iets bewogen waardoor je als het ware over je schouder kijkt.

   Ik hoop dat dit je nu duidelijk is!

   Wat bedoel je precies met de richtingen? Richtingen waarin een danser is geplaatst? Dus bijvoorbeeld en face, de profil, croisé, effacé, écarté en dat soort termen. Of bedoel je de richtingen waarin een danser zich beweegt? Zoals en avant, de côté, en arrière en en dehors.

   Als je me dat iets duidelijker laat weten kan ik je wel het lijstje met uitleg toesturen.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 93. Hoi Heleen !

  Heel erg bedankt over de informatie van épaulement.
  Ik vond het echt heel goed ! Bedankt ! :)
  Verder over richtingen : Over hoe een danser beweegt in de richtingen en welke posities daar bij horen. Zoiets bedoel ik eigelijk Alvast bedankt !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Graag gedaan!
   Ik heb in het boek over klassiek ballet dat ik raadpleeg een stuk staan over de richtingen waarin een danser zich beweegt. Dit is echter teveel om over te typen. Als je dit boek wilt raadplegen, adviseer ik je om het boek op te zoeken bij je bibliotheek. Het heet: 'Klassieke ballettechniek, De techniek en de terminologie van het akademisch ballet' en is geschreven door René Vincent en geïllustreerd door Toer van Schaijk.

   Succes met de verdere voorbereidingen en je presentatie!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 94. hallo
  ik heb een vraag als je de split doet en je gaat heel ver en een beetje pijn kun je dan iets breken in je been ofzo? of gaat er iets in je been kapot want ik kwam best wel ver in de split en toen ik opsta kreeg ik een beetje pijn in mijn linker bovenbeen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Als je gaat stretchen, mag je dat best een beetje voelen in je spieren. Wat rek betekent dat je spieren soepeler aan het worden zijn. Maar echt pijn doen mag het stretchen niet. Je kunt, als je je spieren forceert, een overbelaste spier krijgen en je spier kan zelfs scheuren. Dat is een heel vervelende blessure en moet je dus echt proberen te voorkomen.

   Dit voorkomen doe je door eerst een goede warming-up te nemen, tijdens het stretchen goed naar je lichaam te luisteren, de intensiviteit van je oefeningen goed op te bouwen en te stoppen wanneer het te pijnlijk wordt. Belangrijk is het dus dat je in het begin nog niet teveel van het stretchen verwacht. Kijk eerst eens hoe ver je komt zonder te forceren en probeer iedereen keer dat je stretcht weer wat verder te gaan zonder dat je hierbij pijnscheuten krijgt.

   Ik heb inmiddels een nieuwe site, dansisvooriedereen.nl. Hier kun je meer vinden over stretchen en de goede oefeningen die hierbij horen.

   Als ik jou was zou ik dus heel erg uitkijken met het stretchen. Je kunt het beste bij jezelf voelen hoe ver je kunt gaan en dat is nu misschien net iets te ver. Doe dan wat rustiger aan en kijk wat wel gaat. Als de pijn niet weggaat of alleen maar erger wordt, adviseer ik je om er een fysiotherapeut of iemand anders met verstand van sportblessures naar te laten kijken.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen