Balletdanser worden, academies, audities

Kan ik balletdanser van beroep worden?
Voor veel meisjes is het een droom om ballerina te worden. Helaas  komt een heel klein deel hier maar in aanmerking voor. Als je al een aantal jaar danst kan je overwegen of dit écht is wat je wil, ballerina worden. Je moet er namelijk wel zeker over zijn zodat je er met de volle 100% tegenaan kan gaan. Hier een aantal vragen beantwoord.

littlegrimalkin:

Katie Martin from Breaking Pointe

Wanneer kan ik auditie doen?
Als je 8 of 9 jaar bent kan je voor het eerst auditie doen voor de dansacademie. Je zit dan in gorep 6,7 of 8 van de basisschool. doet dat de eerste paar jaar een vooropleiding waarbij een paar keer per week les krijgt.
 
Als je 10 of 11 jaar bent moet je al veel techniek hebben maar er is nog een kans dat je naar de academie kan. Bij de auditie wordt gekeken of je wel in staat bent om de opleiding aan te kunnen. Je moet lening en fysiek ver genoeg zijn. Veel dansacademies organiseren open dagen waar je kan gaan kijken of het iets voor jou is.
 
Als je 12 of 13 jaar bent wordt he moeilijk om danseres te kunnen worden. Er wordt vanaf deze leeftijd namelijk veel aan techniek gewerkt. Je mag niet meer veel fouten maken en je spieren moeten op een bepaalde manier gevormd zijn.
 
Als je 14 of 15 jaar bent is het erg lastig om nog naar een opleiding te kunnen. De danseressen van jouw leeftijd op de opleiding dansen al iedere dag en zijn fysiek erg sterk. Je hebt nog maar een oaar jaar om op hetzelfde niveau uit te komen. Niet getreurd! Als je het heel graag wil kan je kijken naar de tips meer onderaan deze pagina.
 
Als je 16 of 17 jaar oud bent kan je alleen nog maar aangenomen worden op een dansacademie als je al van een professionele opleiding afkomt.
 
Als je 18 jaar of ouder bent is er vrijwel geen kans meer dat je nog naar de academie kan. Of je moet van een professionele opleiding afkomen.

Voor mannen is het makkelijker om op latere leeftijd nog aangenomen te worden op een balletopleiding.


Eigenlijk ben ik te oud om nog aangenomen te kunnen worden op de dansacademie, maar ik zou het toch heel graag willen. Wat kan ik nu doen?
 
Het is voor veel mensen een moeilijke keuze of ze nu wel naar de dansacademie willen of niet. Als je er niet helemaal zeker over bent, kan je er beter nog mee wachten. Maar dan is er weer een nieuwe twijfel. Want: als ik het nu niet doe, heb ik dan mijn laatste kans verspild? En krijg ik er dan later geen spijt van?
 
Voor mensen die dit probleem hebben is er de interne vooropleiding. Dit zijn speciale lessen die door de balletschool of een ander worden georganiseerd. Je wordt tijdens die lessen klaargestoomd voor de vooropleiding van de dansacademie. Vaak krijg je hierbij persoonlijke begeleiding? 
Interne vooropleidingen zijn meestal voor meisjes en jongens vanaf 13 jaar. Het programma bestaat uit samengesteld pakket aan lessen en workshops die je gedurende het jaar gaat volgen. Je moet echter wel vaak auditie doen om toegelaten te worden, maar maak je daar vooral niet te druk om.Wat zijn de professionele klassieke balletopleidingen in Nederland?


 - Academie voor klassiek ballet in Amsterdam:
Nationale Balletacademie
Klassieke dansvakopleiding in Amsterdam.

- Koninklijk Conservatorium voor klassiek ballet in Den Haag:
Koninklijk Conservatorium
Klassieke dansvakopleiding in Den Haag.
Wat zijn de professionele dansopleidingen van België?
 - Nationale Balletacademie Antwerpen:
De klassieke dansvakopleiding van Antwerpen.

- De Leuvense Balletakademie:
De klassieke dansvakopleiding van Leuven.

- Kunsthumaniora:
Vakopleidingen gericht op hedendaagse dans en klassiek ballet in Lier en Wilrijk.

- RAD in België:
Klassieke en hedendaagse danseducatie
Vier locaties in België waar RAD lessen geeft:
1. Etterbeek - BJAB (British Junior Academy 
2. Ixelles - American Gym
3. Tervuren - BSB (British School)
4. Warerloo - St. John's International School


Wat wordt er van mij gevraagd als ik auditie doe?
Waarom moet je auditie doen?
Om toegelaten te worden tot een dansacademie moet je auditie doen. Dansacademies organiseren audities om de beste dansers uit de groep auditanten uit te halen. Vaak kunnen er maar weinig dansers echt aangenomen worden, hoeveel is afhankelijk van hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn.

Wat wordt er van je gevraagd als je auditie doet?
De eisen die gesteld worden hangen van de dansacademie en het soort opleiding af. 
Binnen dansacademies zijn er vaak verschillende soorten opleidingen. Veel academies organiseren een vooropleiding, vaak voor kinderen die in de laatste jaren van de basisschool zitten en rond de 9 jaar zijn. Alle kinderen komen in dit programma terecht. Zodra ze het hebben afgerond, kunnen ze doorstromen naar een andere opleiding, afhankelijk van welke richting ze op willen. Je kunt kiezen voor een opleiding tot uitvoerend danser, tot dansmaker (choreograaf) of dansdocent.
Het spreekt vanzelf dat voor deze verschillende opleidingen verschillende eisen aan de danser worden gesteld.
Naast verschillen in opleiding zijn er ook verschillen onderling tussen de dansacademies. Iedere dansacademie leidt zijn leerlingen volgens een andere, eigen werkwijze op. De een is meer op klassiek ballet gericht, de ander meer op hedendaags ballet. De een is erg op de technische aspecten van de dans gericht, de ander wil improvisatie en creativiteit juist meer de vrije loop laten.
Hieronder werk ik de hoofdlijnen van audities van verschillende soorten opleidingen uit:

Eerste deel vooropleiding (meestal v.a. groep 6 basisonderwijs):
Kinderen die al vanaf jonge leeftijd weten dat ze van dansen hun beroep willen maken, in welke vorm dan ook, kunnen auditie doen voor een vooropleiding. Ieder kind kan deelnemen aan een auditie voor de vooropleiding.
Bij specifiek klassieke balletacademies is er vaak meteen voor de allerkleinsten een fysieke en medische test. Hier wordt gekeken of het lichaam van het kind in staat zou zijn om het zware beroep van danser aan te kunnen. Is de uitdraai van de heupen goed genoeg? Heeft het kind een hoge wreef? Is het kind gezond en heeft het een goede conditie? Dat zijn een paar dingen waarnaar gekeken wordt. Bij de meeste academies in Nederland is dit echter niet het geval.
De auditie bestaat vaak uit een aantal workshops in verschillende dansstijlen, vaak klassiek ballet en hedendaagse dans of jazzballet. De workshops zien eruit als gewone lessen. Bij de klassieke les is er het onderdeel barre (met de basisoefeningen als pliés, tendus, rond de jambes, frappés, développés, grand battements, etc.), over de diagonaal van de zaal (sprongen en draaien) en au milieu (stretchen, een kort adagio, sprongetjes, draaien). Bij jazzballet of hedendaagse dans wordt meer aan improvisatie gedaan (de kinderen moeten bijvoorbeeld dansen op verschillende soorten muziek) en ze krijgen een korte choreografie aangeleerd.
De jury kijkt tijdens deze workshops naar de mogelijkheden die het kind heeft om door te kunnen groeien, zowel op fysiek, danstechnisch en creatief gebied. Kinderen op deze leeftijd zijn volop in ontwikkeling. Veel zijn begonnen op een plaatselijke balletschool en zijn dus op danstechnisch gebied beginners. Toch is al goed te zien of het kind het in zich heeft van dans zijn/haar beroep te maken. Waar kijkt de jury naar?
 • Beweegt het kind bijvoorbeeld muzikaal? 
 • Is het kind creatief, wisselt het kind af qua danspassen? 
 • Legt het kind gevoel in de danspassen?
 • Heeft het kind durf en lef?
 • Begrijpt het kind de opdrachten?
 • Heeft het kind een goed doorzettingsvermogen en goede lesconcentratie? 
 • Hoe snel pakt het kind de oefenstof op? 
 • Héél belangrijk: heeft het kind plezier in het dansen?
 • Heeft het kind de lichamelijke mogelijkheden om vrij te kunnen bewegen?
Centraal staat dus de vraag of het kind in staat is op zowel fysiek, creatief als op het gebied van doorzettingsvermogen het zware vak van danser uit te kunnen oefenen.

Tweede deel vooropleiding (meestal vanaf 13 jaar):
Als het kind het eerste deel van de vooropleiding succesvol is afgerond, kan het doorstromen naar de vooropleiding voor jongeren die naar de middelbare school gaan. Ook kinderen die niet bij het eerste deel van de vooropleiding hebben gezeten kunnen instromen. Bij veel dansacademies is het minimale lesniveau dat het kind volgt op school vmbo-t.
Hoe ouder het kind wordt, hoe belangrijker de danstechnische en fysieke aspecten zijn. Het kind is zich volop aan het ontwikkelen nu het in de puberteit is beland en moet zijn/haar lichaam goed in vorm houden.
Een medische en fysieke goedkeuring is vaak een verplicht onderdeel van de auditie. Hier wordt onder andere gekeken naar de volgende fysieke aspecten:
 • Is er voldoende mogelijkheid tot uitdraaien van de heupen?
 • Kunnen de voeten zich behoorlijk strekken?
 • Is er voldoende souplesse aanwezig in alle gewrichten?
 • Is er voldoende souplesse aanwezig in alle spieren?
Hiernaast moet het kind voldoende danstechnische kennis hebben. De basis van klassiek ballet is vaak een vereiste, en soms ook kennis van moderne dans of jazzballet.
De auditie bestaat vaak uit een aantal workshops in verschillende dansstijlen, vaak klassiek ballet en hedendaagse dans of jazzballet. De workshops zien eruit als gewone lessen. Bij de klassieke les is er het onderdeel barre (met de basisoefeningen als pliés, tendus, rond de jambes, frappés, développés, grand battements, etc.), over de diagonaal van de zaal (sprongen en draaien) en au milieu (stretchen, een kort adagio, sprongetjes, draaien). Bij jazzballet of hedendaagse dans wordt meer aan improvisatie gedaan (de kinderen moeten bijvoorbeeld dansen op verschillende soorten muziek) en ze krijgen een korte choreografie aangeleerd. Soms moet het kind ook zelf en solo voorbereiden. Waar kijkt de jury naar?
 • Heeft het kind goede fysieke mogelijkheden?
 • Heeft het kind een goede motoriek en een goed gevoel voor coördinatie?
 • Heeft het kind een goed gevoel voor ritme en maat?
 • Is het kind bovengemiddeld artistiek voor zijn/haar leeftijd?
 • Legt het kind gevoel in zijn/haar bewegingen?
 • Voert het kind de bewegingen nauwkeurig uit? Maakt het niet te veel fouten?
 • Begrijpt het kind de opdrachten en pakt het ze snel op?
 • Heeft het kind een goed doorzettingsvermogen en goede lesconcentratie?
De eisen op deze leeftijd zijn een stuk strenger dan de eisen van het eerste deel van de vooropleiding.

Dansvakopleiding (meestal vanaf 18 jaar):
Als de danser de vooropleiding met succes heeft afgerond, en nog steeds een carrière in de dans ambieert, kan het auditie doen voor een professionele dansvakopleiding. De danser moet een keuze maken in welke richting hij/zij verder wil. Uitvoerend danser, dans docent en dansmaker (choreograaf) zijn de mogelijkheden. De danser heeft een groot voordeel als het van een professionele vooropleiding afkomt, maar het is niet noodzakelijk. 
De criteria van de verschillende academies lopen nu verder uiteen. Het is aan de danser om een opleiding te kiezen die het beste bij hem/haar past. Op de sites van de dansacademies kun je de precieze toelatingscriteria vinden.

72 opmerkingen:

 1. Hoi,

  Er staat 'Eigenlijk ben ik te oud om nog aangenomen te kunnen worden op de dansacademie, maar ik zou het toch heel graag willen. Wat kan ik nu doen?'

  Ik kan het antwoord op die vraag niet echt vinden, dus wat kan ik nou doen?
  Is er ergens mogelijkheid om wel intensief les te volgen, maar dan geen echte opleiding? want daar ben ik namelijk te oud voor.

  Alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,
   Misschien is het antwoord op de vraag niet helemaal duidelijk, mijn excuses daarvoor. Ik heb er echter wel een antwoord bij gezet, namelijk:

   "Voor mensen die dit probleem hebben is er de interne vooropleiding. Dit zijn speciale lessen die door de balletschool of een ander worden georganiseerd. Je wordt tijdens die lessen klaargestoomd voor de vooropleiding van de dansacademie. Vaak krijg je hierbij persoonlijke begeleiding?
   Interne vooropleidingen zijn meestal voor meisjes en jongens vanaf 13 jaar. Het programma bestaat uit samengesteld pakket aan lessen en workshops die je gedurende het jaar gaat volgen. Je moet echter wel vaak auditie doen om toegelaten te worden, maar maak je daar vooral niet te druk om."

   Als je dus naar de dansacademie wilt, of je wilt gewoon intensieve lessen, dan zou je dus zo'n interne vooropleiding kunnen volgen met een speciaal voor jou samengesteld pakket lessen die je volgt. Je moet hier vaak auditie voor doen, niet altijd. Ga eens naar de sites van dansscholen in je omgeving en kijk of er iets op de site staat over een interne vooropleiding. Je kan ook contact opnemen met de dansschool en vragen of er mogelijkheden zijn.
   Als je ouder bent en toch naar de dansacademie wilt is een interne vooropleiding één van de weinige mogelijkheden om nog naar de academie te kunnen. Maar om aangenomen te worden moet je wel fysiek, qua muzikale en dansante mogelijkheden aan een aantal eisen voldoen en je moet ervaring hebben.
   Wil je niet naar de dansacademie maar wel intensieve lessen volgen? Dan kan je ook op zoek gaan naar een selectiegroep in een dansschool. Ook dit kan je op de site van de dansschool zien. Er staat dan 'Ballet gevorderd' of zo iets dergelijks. Ook voor dit soort groepen moet je vaak wel ervaring hebben en uitgenodigd worden om deel te kunnen nemen aan deze selectiegroep.

   Ik hoop je hierbij genoeg te hebben informeerd.
   Veel succes!
   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. De Utrechtse Dansacademie leidt studenten op tot professioneel uitvoerend danser, allround dansdocent en ondernemend dansorganisator. Het is dé MBO niveau 4 Dansacademie die zich voornamelijk specialiseert in klassiek ballet, jazz- en moderne dans. De academie is een van de weinige MBO dansopleidingen die studenten echt danstechnisch opleidt. (Afgestudeerde) studenten vinden zich een weg in het werkveld bij professionele dansgezelschappen zoals; Conny Janssen Danst, Dance Date, Holland's Show Ballet en de Stilte, choreografen zoals Isabelle Beernaert (SYTYCD), Rinus Sprong (TUDB), buitenlandse commercials, dansstudio's, evenementen of richten een eigen dansschool op. Daarnaast is er een hoog percentage studenten die doorstromen naar HBO dans bij Codarts, Fontys en Artez Dansacademie. Bezoek http://www.utrechtsedansacademie.nl

   Verwijderen
 2. hoi Heleen,

  Ik wou op mijn zesde jaar beginnen met ballet, maar om persoonlijke reden kon het helaas niet. ik ben nu 16 en zit al een paar maandjes op ballet. Ik ben eigenlijk al blij dat ik ballet mag doen, maak niks uit hoe oud ik ben. Maar toen ik jong was wou ik altijd ballet als beroep doen en nu nog steeds, het was altijd een droom geweest. Ik zie in de informatie dat 16 tot 17 jaar dat je alleen wordt aangenomen als je professionele opleiding heb. Ik vind het heel jammer, omdat ik nu denkt dat mijn droom niet uitkomt. Denk u misschien als ik hard werk en als ik 18 jaar (dat is over 2 jaar) ben auditie kan doen in een dansacademie? Of is het onmogelijk?

  groetjes Kim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kim,

   Leuk dat je nu alsnog op balletles zit. Je vraag is voor mij moeilijk te beantwoorden. Je kunt, als je op oudere leeftijd pas gaat dansen, wel degelijk nog dansen van je beroep maken. Je zult dan wel talent moeten hebben. Alleen zal het heel moeilijk zijn om dat nog balletdanseres te worden.
   De meeste kinderen dansen al vanaf hun 4e of 5e zitten vanaf hun 10e of 11e op een opleiding tot danser. Naast talent heb je dus ook de wil nodig en het doorzettingsvermogen om er voor de volle honderd procent voor te gaan om deze achterstand in te kunnen halen. Dat betekent: iedere dag dansles nemen (niet alleen klassiek ballet, maar ook andere stijlen als jazzballet en moderne dans), een vooropleiding zoeken en oefenen, oefenen, oefenen.

   Het is nog wel mogelijk om een andere, haalbare carrière in de dans te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld dansdocente worden, of choreografe. De Artez biedt bijvoorbeeld cursussen voor mensen tussen de 15 en 20 jaar die erover denken dansdocent te worden.

   Maar als je helemaal zeker weet dat danseres worden is wat je wil: ga er dan voor. Waar een wil is, is een weg. Dansacademies houden van gemotiveerde leerlingen, dus als je het echt wil zit dat in ieder geval al goed. Volg je droom!
   Blijf wel realistisch, het is een lange weg die zeker niet gemakkelijk zal zijn. Wees eerlijk tegenover jezelf en praat jezelf geen verkeerde dingen aan.

   En vergeet ook niet: het belangrijkste van dansen is het plezier, je doet het helemaal voor jezelf. Dus als je zou moeten afhaken, dan kun je altijd nog heerlijk blijven dansen!

   Veel succes en plezier!
   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 3. Ik zie dat je bij interne opleiding klaar wordt gestoomd op een opleiding. Kan je een interne opleiding volgen als je 17 jaar bent of is dat niet mogelijk?

  Anna.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anna,

   Het klopt inderdaad dat je bij een interne vooropleiding wordt klaargestoomd voor een professionele opleiding.
   Voor zo'n interne vooropleiding moet je meestal wel auditie doen. Dan kijkt een docent/jury naar je muzikaliteit, werkhouding, presentatie en fysieke geschiktheid terwijl je oefeningen aan de barre en au milieu doet. Je moet eigenlijk dus wel ervaring hebben, minimaal de basispassen en houdingen kennen.
   Als je 17 bent en al een tijd danst kun je meestal nog naar en interne vooropleiding, dat is per danscentrum verschillend. Je kunt dus het best even contact opnemen met het danscentrum waar de interne vooropleiding wordt gegeven en om meer informatie vragen.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 4. Hoi Heleen,

  Ik heb al op het internet rondgekeken, en ik denk dat ik niet echt op een balletacademie wil. Ik wil wel heel graag echt goed ballet leren dansen op een goede balletschool. dus niet bij een buurthuis of zo... Ik ben 13 jaar oud en heb nog geen ballet ervaring, maar ik doe wel moderne dans op het DCU, waar ik ook al een paar basisdingen leerde zoals de posities, bepaalde sprongen, enz. Ik zit vanaf mijn vierde op dansles. het niveau lag daar niet echt hoog, maar ik kon daardoor wel goed danspasjes oppikken, ik kreeg een goed ritmegevoel, en ik weet daardoor hoe het is om op te treden. mijn vraag aan jou is of jij een goede balletschool weet in Utrecht, die balletlessen voor mij hebben doordeweeks, (dus niet in het weekend) na half 4? om half vier is mijn school namelijk uit.

  alvast bedankt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Leuk dat je zo enthousiast bent over dans, en dat je ook op klassieke balletles wilt gaan.

   Als je goede balletles wilt krijgen is het goed om op zoek te gaan naar een dansschool met goed opgeleide docenten.
   Ik weet niet veel van de dansscholen in Utrecht. Ik heb wel even op Google gezocht door gewoon 'klassieke balletles Utrecht'. Ergens bovenaan staat Balletschool Paulette Willemse. Dat ziet er wel goed uit. Ze hebben speciale lessen voor placement (correcte houding en bewegingen) en ballet- en spitzenlessen.
   Dit zou dus misschien tot de mogelijkheden behoren. Je kunt natuurlijk ook zelf verder zoeken op Google of in de Telefoongids.

   In principe worden alle balletlessen voor mensen van jouw leeftijd na 16:00 uur gegeven i.v.m. schooltijd. Dat zal dus niet het probleem zijn.

   Als je een dansschool hebt gevonden die je iets lijkt kun je mailen/bellen en vragen welke les geschikt voor jou is. Het danscentrum kan je er mee verder helpen.
   Je kunt dan vragen of je een proefles mee kunt doen, dan zie je meteen of je het iets vindt. Vind je het niets? Dan kun je altijd een bezoekje brengen aan een andere les of een andere dansschool. De lessen kunnen erg per school en zelfs per docente verschillen. Je kunt de ene les niet leuk vinden maar de andere wel. Dat is erg persoonlijk.

   Veel dansplezier!
   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 5. Hoi Heleen, even een kort vraagje: moet je als je dansacademie (havo) wil doen op spitzen kunnen dansen? Want in mijn balletschool (het is de enige in de omgeving) vinden ze dat niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi,

  Het hangt erg van de academie en je leeftijd af of je op spitzen moet kunnen dansen om aangenomen te kunnen worden.
  Bij een opleiding tot klassiek danseres zal dit wel moeten. Bij moderne dansopleidingen of musicalopleidingen is dit meestal niet nodig.

  Als je hier duidelijkheid over wilt kun je het beste een mail sturen naar de dansacademie waar je naartoe wilt.

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bestaan er ook hbo dansopleidingen voor klassiek ballet?

   Verwijderen
  2. Hoi,

   Jazeker zijn die er. In Nederland zijn de meeste (ik geloof zelfs alle) dansopleidingen voor klassiek ballet op hbo of wo niveau.
   Als je het zeker wilt weten kun je kijken op de site van de academie waar je naartoe wilt.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 7. ik heb een vraagje over de interne opleiding. je kan dus vanaf je 13 jaar op de interne opleiding. ik bijna 16 jaar. Ik denk dat ik dat ga doen. Maar weet u een interne opleiding Ballet in Maastricht? Want ik kan er geen vinden.

  alvast bedankt,

  Imke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Imke,

   Ik kom zelf niet uit de buurt van Maastricht dus ik heb niet echt kijk op de vooropleidingen die daar worden gegeven.
   Er is in ieder geval een opleiding dans, maar daar kan je maar tot 14 jaar terecht.
   Verder kan ik ook niets vinden. Wel zijn er een aantal dansstudio´s in Maastricht. Daar kan je naar opbellen en vragen wat hun mogelijkheden zijn:

   -Danzaira: studio uit Sittard, tel: 06 - 22435317
   -Kumulus: soort cultureel centrum in Maatsricht: tel: [043] 350 56 58
   -Dansstudio Opdencamp: in Maatsricht: tel: 043-3630661
   -Vakopleiding Dans Maatsricht: Lijkt me erg geschikt voor je! Tel: 433515344

   Ik zou zeggen... probeer ze allemaal uit. Er zal vast iets goeds bij zitten.

   Veel dansplezier!
   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 8. wow dat zijn er veel :)
  raar dat ik ze niet heb kunnen vinden. :P
  heel erg bedankt!!!!

  xxx Imke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Imke,

   Graag gedaan! Maar ik weet niet of elk centrum dat ik heb genoemd ook een interne opleiding heeft. Het laatste dat ik heb genoemd is in ieder geval goed om te bekijken.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 9. Dag heleen, op welke leeftijd gaan professionele dansers op pensioen? En waar houden ze zich erna meestal bezig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Het verschilt erg per danser wanneer hij/zij met pensioen gaat. Bij de meeste professionele ballet gezelschappen (groepen dansers die optredens geven) in Nederland krijgen de dansers een contract om tot een bepaalde leeftijd bij het gezelschap te mogen blijven dansen. Vaak ligt die leeftijd tussen de 35 en 40 jaar. De meeste klassieke balletdansers houden het echter niet tot de leeftijd vol. Balletdanser is een fysiek en mentaal enorm zwaar beroep.
   De meeste mannen stoppen rond hun 32e bij het gezelschap. Vrouwen kunnen meestal iets langer blijven dansen omdat zij fysiek en mentaal vaak sterker zijn, maar dat hangt erg af van het privéleven. Vrouwen die kinderen krijgen zullen eerder stoppen.

   Nadat professionele dansers zijn gestopt met dansen bij het gezelschap gaan ze zeker niet stil zitten. Het is voor hen een erg grote overgang: van elke dag trainen en voorstellingen geven naar niets. Daarom blijven ze vaak nog wel werken in de danswereld. Ze worden choreograaf of dansdocent.

   Hopelijk heb ik je vraag voldoende beantwoord!
   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Ja, ik heb nu alles wat ik wou weten, dankjewel heleen! :-)

   Verwijderen
 10. Hallo Heleen,

  Ik wordt volgend jaar 19 en wil dan auditie gaan doen voor een dansacademie(Artez, codarts) ik weet dat een klassieke opleiding niet haalbaar is omdat ik geen interne opleiding heb gedaan. Nu heb ik 2 vragen:
  1. Weet jij een goede dansopleiding die ook goede spitzenlessen geven? Bij Artez krijg je dat geloof ik maar 1 trimester en ik zou het gaan goed willen leren.
  2. Ik ga volgend jaar examen doen van het RAD(Royal academy of dance) level intermediate weet jij toevallig of dat geldt als externe vooropleiding?

  Alvast bedankt,

  Eveline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Eveline,

   Sorry voor mijn late reactie.
   Ik kan je vragen helaas niet zomaar beantwoorden. Ik zou daarvoor eerst contact op moeten nemen met de dansacademies. Ik weet niet precies hoe het zit met spitzenlessen op de moderne academies. Ik heb ook nauwelijks ervaring met RAD programma Intermediate. Ik denk zelf wel dat de certificaat van het examen hiervan, als je dat gehaald hebt, geldt als een meting van je niveau. Maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen.
   Je kunt denk ik beter zelf mailen of bellen naar de academies waar je misschien naartoe zou willen. Ze kunnen je wellicht het lesprogramma sturen en je meer vertellen over de toelatingseisen. Zij kunnen je verder op weg helpen.

   Ik hoop dat ik je hierbij voldoende heb geïnformeerd.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 11. Hoi, ik ben nu 12 jaar en ben met 4 begonnen met klasiek ballet en ik zou héél graag naar een dansacedemie willen maar ik ben nog niet zo heel erg goed... Zou ik het nog kunnen halen?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Leuk dat je al zo lang danst en dat je van dans je beroep wilt gaan maken. Als je danseres van beroep wilt worden is het het beste om al op heel jonge leeftijd te beginnen en ook om op jonge leeftijd naar een dansacademie te gaan. De meeste kinderen doen op hun 10de of 11de jaar auditie op de academie, en volgen dan een vooropleiding voor de echte opleiding tot danser.

   Als je 12 of 13 jaar bent wordt het al moeilijk om aangenomen te kunnen worden voor een beroepsopleiding tot klassieke balletdanseres. Kinderen van jouw leeftijd zitten namelijk al een (aantal) jaar op de academie en er wordt daar veel aan de klassieke ballettechniek gewerkt. Je mag niet meer veel fouten maken en je spieren moeten op een bepaalde manier gevormd zijn.
   Als je klassiek balletdanseres wilt worden moet je nu erg intensief bezig gaan om je techniekachterstand in te gaan halen. Dat betekent: zoveel mogelijk balletlessen per week bij een goede dansdocent. Je kunt ook een vooropleiding bij een danscentrum bij jou in de buurt zoeken. Dit zijn speciale lessen voor kinderen die van dans hun beroep willen maken. Je wordt tijdens die lessen klaargestoomd voor de vooropleiding van de dansacademie. Vaak krijg je hierbij persoonlijke begeleiding.
   Interne vooropleidingen zijn meestal voor meisjes en jongens vanaf 13 jaar. Het programma bestaat uit samengesteld pakket aan lessen en workshops die je gedurende het jaar gaat volgen. Je moet echter wel vaak auditie doen om toegelaten te worden.

   Als je fysiek (lichamelijk) sterk genoeg bent, je hebt een goede uitstraling, je bent muzikaal en elegant, dan kun je nog naar de dansacademie.
   Alleen moet je wel zo snel mogelijk auditie gaan doen.

   Veel dansplezier!
   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 12. Hoi Heleen,

  Ik heb begrepen dat je bij een dansacademie meerdere dans stijlen moet kunnen. Als je wordt aangenomen bij een dansacademie oefen je dan nog meer voor die dans stijlen of moet je één van die stijlen kiezen en dan oefenen bij de dansacademie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Als je auditie doet bij een dansacademie moet je oefeningen en choreografieën in verschillende dansstijlen uitvoeren. Het hangt van de dansacademie en de opleiding af welke stijlen dit zijn. Bij de Artez doe je bijvoorbeeld auditie in klassiek ballet, moderne dans, hedendaagse dans, improvisatie, compositie en repertoire.
   Ook als je op de dansacademie zit krijg je les in verschillende dansstijlen, zodat je jezelf zo breed mogelijk ontwikkelt en zodat je erachter komt waar je kwaliteiten liggen.

   Als je wilt weten welke stijlen je bij een bepaalde dansacademie krijgt, en waar je auditie voor moet doen, dan kan je het beste mailen naar deze academies.

   Veel dansplezier!
   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 13. hey heleen,

  is het verplicht om verschillende dans stijlen te beheersen en auditie te doen? want mijn dochter wil naar een dansacademie en ze doet alleen klassiek ballet. de andere danstijlen is eigenlijk niks voor haar.

  en wat is het vershil tussen een nationaal ballet academie en een Dansacademie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Het verschilt erg per dansacademie en de leeftijd van het kind dat auditie doet welke dansstijlen het kind moet beheersen. Wat is de leeftijd van uw kind? En aan welke academie zit ze te denken?

   Als ze 9, 10, 11 jaar is en naar vooropleiding wil hoeft ze nog niet veel dansstijlen te beheersen. Alleen klassiek is dan genoeg. Op de vooropleiding leert ze verdere technische vaardigheden.
   Op latere leeftijd is het vaak wel belangrijk om meerdere stijlen te kunnen als jazz en modern ballet.

   De onderlinge balletacademies zijn erg verschillend. Als uw dochter nog jong is (9, 10, 11 jaar) en balletdanseres wil worden is de Nationale Ballet Academie in Amsterdam de beste keuze. Hier moeten de leerlingen van jongs af een een opleidingstraject volgen waarmee ze later klassiek balletdanser kunnen worden.

   De meeste andere dansacademies (als Artez en Codarts) richten zich meer op de moderne dans. Hier krijgen de leerlingen ook klassiek ballet, maar ook moderne dans, improvisatie, etc.

   Als u me wat meer informatie geeft over de leeftijd en interesses van uw kind en aangeeft aan welke dansacademie u zat te denken kan ik u duidelijkere informatie geven.

   Groetjes,
   Heleen

   Verwijderen
 14. Hallo Heleen,

  sorry voor mijn latere antwoordt.
  Mijn dochter is 8 jaar.
  Ze heeft dus kans om ingeschreven te worden op Nationaal Ballet?
  Het is haar droom om ballarina te worden en in Zwanenmeer te dansen of de Notenkraker :P

  bedankt voor uw antwoordt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Dat geeft niet.
   Het 'Nationale Ballet' is iets anders dan de 'Nationale Ballet Academie'. Op deze school worden kinderen opgeleid tot balletdanser. Na het halen van het diploma kan de student auditie doen bij het 'Nationale Ballet', dit is het nationale balletgezelschap van Nederland. Dit gezelschap voert inderdaad balletten als Het Zwanenmeer en De Notenkraker op. Het is echter wel erg lastig er een plaats te verwerven, alleen de allerbesten worden aangenomen en mogen deel uitmaken van het gezelschap.

   8 jaar is een mooie leeftijd om auditie te doen voor de 'Nationale Ballet Academie'. Kinderen moeten vroeg beginnen aan een professionele opleiding om zo goed mogelijk te worden. Als kinderen ouder worden en nog niet op een professionele opleiding zitten hebben ze een achterstand en is de kans om aangenomen te worden kleiner.
   Naast jong beginnen zijn er nog een aantal belangrijke eisen waaraan het kind moet voldoen om aangenomen te worden op de 'Nationale Ballet Academie' aangenomen te kunnen. Lang niet alle kinderen die auditie doen worden aangenomen, slechts een paar mogen de opleiding gaan volgen.
   Ten eerste moet het kind aan strenge fysieke eisen voldoen, dit heeft te maken met de lichaamsbouw van het kind. De lichaamsbouw is aangeboren. Erg belangrijk zijn bijvoorbeeld 'hoge wreven' (voor op spitzen dansen), heupen die ver uit kunnen draaien en de mogelijkheid om soepele spieren te krijgen. Het kind krijgt hiervoor een medisch onderzoek.
   Ook moet het kind aanleg hebben voor het dansen. Het kind moet o.a. muzikaal zijn, gevoel voor ritme hebben, expressie kunnen tonen en de danspassen 'afmaken', dus met overtuiging doen.
   Ten slotte moet het kind doorzettingsvermogen hebben en gemotiveerd zijn om hard te werken. Een dansopleiding, en het beroep danser, zijn erg zwaar. Daar moet je mentaal sterk genoeg zijn.

   Uw dochter heeft dus een kans, ze kans zich inschrijven voor de audities van de balletacademie.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 15. heei, ik ben 15 en wil graag op ballet, ik weet alleen niet welke school goed is, zou jij mij daarbij kunnen helpen?
  alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Leuk dat je op balletles wilt!
   Ik wil je er best bij helpen hoor, maar aangezien ik niet weet waar jij woont en de kans groot is dat ik daar niet woon is is er misschien een andere oplossing die handiger is.
   Hoe je het beste een balletschool kunt vinden die je wat lijkt: op internet of in het telefoonboek gaan zoeken. Bijna alle balletstudio's hebben tegenwoordig een website. Als je googlet kun je de eerste zoekresultaten bekijken. Meestal staat op de site wel het lesrooster. Je kunt kijken of er een les bij zit die je wat lijkt, of je mail/belt naar het centrum, die kunnen je verder helpen. Dan kun je een proefles meedoen, vaak is dat gratis. Je kunt dat de sfeer proeven en kijken of het je iets lijkt. Lijkt het je niets? Valt het tegen? Geeft niet! Er zijn nog andere lessen genoeg waar je een proeflesje mee kunt doen of waar je kan kijken. Misschien lijkt een andere les je leuker.
   Je moet alleen wel snel zijn met een contact opnemen met het danscentrum, want het schooljaar is bijna afgelopen. In de meeste delen van Nederland is deze week/volgende week de laatste lesweek.

   Veel succes!
   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 16. liefste heleen
  als ik naar filmpjes op youtube kijk van ballet dan zie ik dat ze de hele tijd in de spiegel kijken, maar ik snap niet waarom ze dat doen.
  Kan jij me helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Dat klopt, in balletzalen is altijd een grote spiegel aanwezig. Terwijl de dansers/essen hun oefeningen uitvoeren kunnen ze in de spiegel kijken of ze dit correct doen. Of ze bijvoorbeeld de juiste spieren aanspannen, hun benen en voeten strekken en niet scheef staan. Het is heel belangrijk dat ze hun fouten ontdekken zodat ze die kunnen corrigeren voor als ze op het podium staan, dan kunnen ze namelijk niet meer zien hoe ze hun bewegingen maken.

   Hopelijk heb ik je vraag zo voldoende beantwoord.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 17. Ik vind ballet leuk maar voel er niet iets voor om er op te gaan maar vind dansen te gek

  BeantwoordenVerwijderen
 18. beste,

  kan u mij soms toevallig een paar balletscholen doorgeven in de omstreken van Gent?
  waar je nog kan beginnen dansen op je 17e als beginner.
  ik wil zo graag ballet doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Ik woon in Nederland dus ik ben niet echt op de hoogte van balletscholen in België. Wel is het zo dat je op de meeste amateur balletscholen nog op latere leeftijd met recreatieballet kunt beginnen. Je wordt dat ingedeeld bij een beginnersgroep voor jong-volwassenen. Je kunt zelf op google zoeken naar een balletschool, opbellen en naar een geschikte les vragen.

   Succes.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 19. wat gebeurt er allemaal tijdens een auditie?
  wat moet je doen? ben je in je eentje of moet je met een groep auditie doen?

  x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Tijdens de auditie op de dansacademie wordt er gekeken of je geschikt bent om het zware leven van een professioneel danseres aan te kunnen.
   Er is een vakjury aanwezig die aantekeningen maakt over de auditanten. Deze juryleden letten op onder andere danstechniek, muzikaliteit, creativiteit, presentatie, doorzettingsvermogen, enthousiasme, improvisatie en fysieke geschiktheid (bijv. genoeg uitdraai heupen, hoge wreven, etc.). Het verschilt per dansacademie op welke onderdelen de nadruk ligt.

   Het verschilt ook per dansacademie in welke vorm je auditie moet doen. Ook verschilt het vaak per leeftijdscategorie en voor welke opleiding je auditie doet. Als je jong bent, en je doet auditie voor een vooropleiding, doe je gewoon een paar lessen mee in de groep. Op oudere leeftijd moeten de auditanten soms een solo voorbereiden. Op de auditie van veel dansacademies volg je een programma, vaak bestaande uit warming-up en een aantal danslessen.

   Als je de precieze informatie wilt over wat er van je verwacht wordt op een auditie kun je het beste de site van de academie waar je auditie voor wilt doen gaan. Of contact opnemen met de academie.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 20. Hallo Heleen,
  Ik ben een meisje van 15 jaar oud. Deze vakantie kwam het idee in mijn hoofd dat het me ontzettend gaaf lijkt om professionele ballerina te worden. Ik zou ontzettend graag alles geven om dat voor elkaar te krijgen. Vroeger heeft mijn moeder me wel eens aangespoort om op balletles te gaan, maar ik was bang dat ik daar ook om gepest zou worden.
  Nu heb ik besloten dat ik dat toch wel heel erg graag zou willen.
  Bij mij in de buurt is wel een dansschool, maar ik weet niet of deze goed is. Namelijk: H19, Oosterhout. Als ik bij deze dansschool ga, heb ik dan wel de kans om het juiste niveau te bereiken om uiteindelijk balletdanseres van beroep te worden. Zo nee, wat adviseer je mij?
  Ik wil het zo graag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Leuk dat je enthousiast bent geworden voor ballet en dat je er meer mee zou willen doen. Het is voor veel meisjes een droom om ballerina te worden. Veel meisjes beginnen al op jonge leeftijd (5 a 6 jaar) en gaan op jonge leeftijd naar de dansacademie (10 a 11 jaar).

   Zoals je hierboven waarschijnlijk al hebt gelezen wordt het als je 14 of 15 jaar bent nog erg lastig om nog naar een klassieke balletopleiding te kunnen. De danseressen van jouw leeftijd op de opleiding dansen al iedere dag en zijn fysiek erg sterk. Je hebt nog maar een paar jaar om op hetzelfde niveau uit te komen.

   Dit wilt niet zeggen dat het onmogelijk is om professioneel klassiek balletdanseres te worden als je op je 15de begint met dansen, het wordt wel heel moeilijk en je hebt een erg lange en lastige weg te gaan.
   Als je het niveau van je leeftijdsgenoten op de dansacademie nog wilt evenaren moet je een danscentrum vinden waar je veel goede balletlessen krijgt in veel soorten dansstijlen kunt krijgen. Ik ben even naar de site van H19 gegaan, ik kan niet helemaal hoogte krijgen wat het niveau bij dit centrum is.

   Ik wil je aanraden om zelf contact op te nemen met het danscentrum, het liefst telefonisch. Je legt dan aan een medewerker uit dat je professioneel balletdanseres wilt worden, dat je nog geen danservaring hebt en dat je op zoek bent naar een danscentrum dat je kan helpen. Het personeel kan je verder helpen. Misschien hebben ze een advies voor jou.

   Ik heb wel danscentrum De Studio in Oosterhout gevonden, dat lijkt me geschikter voor jou. Je kunt er een interne vooropleiding doen voor als je danseres van beroep wilt worden. Je kunt eens een kijkje nemen op de site: http://www.destudionijmegen.nl/internevooropleiding.html
   Als je iets gevonden hebt kun je om een proefles vragen. Je moet natuurlijk wel eerst weten of je het dansen leuk vindt voordat je beslist om er je vak van te maken.

   Veel succes en vooral veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Heel erg bedankt!!
   Ik zal zeker kijken.
   Groetjes

   Verwijderen
 21. hey heleen,

  ik ben 16 jaar en wil graag ballarina worden als beroep. vroeger mocht ik niet naar ballet les van mijn ouders, maar nu ben ik ouder en kom voor me zelf op.
  Maar ik weet niet waar ik moet beginnen. ik volg maar 1 x per week les, maar dat is niet genoeg.
  Moet ik zoeken naar ballet centrums? en tegen de docenten gewoon zeggen dat ik ballarina wil worden als beroep? ik weet niet echt wat ik nu moet doen? weet jij het misshien?

  alvast bedankt
  Eliza

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Eliza,

   Leuk dat je enthousiast bent geworden voor het dansen, en dat je misschien wel balletdanseres wilt worden.

   Zoals je hierboven waarschijnlijk wel hebt gelezen kun je als je 16 jaar bent alleen nog maar aangenomen worden op een dansacademie als je al van een professionele opleiding afkomt.

   Je bent 16, en dat is een behoorlijk hoge leeftijd als je nog niet op een opleiding zit en toch danseres wilt worden. Vooral klassiek balletdanseres worden is dan bijna onmogelijk.
   Met de nadruk op 'bijna' want waar een een wil is is een weg. Je hebt alleen een erg lange weg te gaan.

   1 balletles in de week is inderdaad te weinig. Je moet veel danslessen gaan nemen, ook in andere stijlen dan ballet, als jazz, moderne dans, contemporary, etc.

   Je moet, zoals je al zei, op zoek gaan naar een goed danscentrum waar veel goede lessen worden gegeven. Ik wil je aanraden om zelf contact op te nemen met het danscentrum, het liefst telefonisch. Je legt dan aan een medewerker uit dat je professioneel balletdanseres wilt worden en dat je op zoek bent naar een danscentrum dat je kan helpen. Het personeel kan je verder helpen. Misschien hebben ze een advies voor jou. Hier kan ik jou niet mee helpen.

   Probeer ook bij een vooropleiding tot danseres te komen. Dit zijn speciale lessen die door de balletschool worden georganiseerd. Je wordt tijdens die lessen klaargestoomd voor de vooropleiding van de dansacademie. Vaak krijg je hierbij persoonlijke begeleiding?
   Vooropleidingen zijn meestal voor meisjes en jongens vanaf 13 jaar. Het programma bestaat uit samengesteld pakket aan lessen en workshops die je gedurende het jaar gaat volgen. Je moet echter wel vaak auditie doen om toegelaten te worden, dan wordt gekeken of je potentieel geschikt bent om het zware beroep van danseres te kunnen beoefenen.

   Succes en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 22. hey hallo,
  ik ben twaalf en ik wil echt dolgraag op ballet
  maar ben ik niet te oud om er nu nog mee te beginnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hey heleen,
  Ik ben 12 en ik zou graag op ballet gaan maar ben ik niet te oud? Ik ben wel lenig maar...
  Kan je me helpen?
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi,

  Leuk dat je op balletles wil!
  Natuurlijk kun je nog beginnen met balletles, dat kan op iedere leeftijd. Zoek eens op internet naar een balletstudio/centrum in de buurt. Je kunt op het lesrooster kijken of er balletlessen voor beginners worden gegeven. Staat er niets bij? Je kunt ook contact opnemen met het danscentrum door te mailen of te bellen. Dat zal je dan waarschijnlijk na de zomervakantie moeten doen, in de vakantie zijn veel bedrijven niet bereikbaar. Je legt dan aan het centrum uit dat je op balletles wilt maar dat je nog geen danservaring hebt, ze kunnen dan een les uitkiezen die bij je past. Na de vakantie kun je daar een proefles nemen om te kijken of je het leuk vindt.

  Veel dansplezier!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi,

  Ik ben elf en zit sinds een half jaar op ballet. Is het dan mogelijk om op een dansacademie te komen. Mijn lerares zegt dat ik erg lenig en fysiek vrij sterk ben. Ik zou het erg graag willen.
  En ik heb van mijn vierde tot mijn achtste ook nog op ballet gezeten.

  Groetjes,

  Milou

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Milou,

   Leuk dat je enthousiast bent voor het dansen, zo enthousiast dat je er misschien wel je beroep van wilt maken.

   In deze link kun je meer lezen over naar de dansacademie gaan en professioneel danseres worden: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/nederlands-voor-wie-is-ballet.html

   Als je 10 of 11 jaar bent moet je al veel techniek hebben maar het is een mooie leeftijd om nog naar de academie te kunnen. Bij de auditie wordt gekeken of je wel in staat bent om de opleiding aan te kunnen. Je moet lening en fysiek ver genoeg zijn, het is een groot voordeel dat je dit allebei bent. Veel dansacademies organiseren open dagen waar je kan gaan kijken of het iets voor jou is. Je kunt de sites van enkele dansacademies (zie in de bovenstaande link) bezoeken en kijken wanneer er open dagen zijn.

   Veel succes en dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 26. Hoi Heleen,

  ik ben 14 jaar en zit net een paar maanden op ballet, ik zit nu op ballet omdat er verteld werd dat het erg goed is voor je en omdat je de techniek hier heel goed aanleert, ik heb niet echt veel gedaan qua dans maar wel 1 jaar op streetdance gezeten. Nu dans ik eigenlijk alleen maar en vind ik het SUPER jammer dat ik er nooit verder iets aan gedaan heb, maar bij mij is er niks qua dansen in de buurt. nu zit ik dus op ballet bij graad 5 en 6 en al deze meisjes zijn super goed! ik voel me nu echt heel erg achter maar zou het zoo graag goed willen leren. ik leer wel heel erg snel dus dat is wel fijn, en ik ben nu veel met ballet bezig. ik wil niet professioneel balletdanseres worden maar gewoon danseres met streetdance&jazz&hiphop. denk je dat ik in ballet snel beter wordt,dat ik toch nog ervoor kan gaan? of is het te laat? en anders zou je ook gewoon dat je ballet voor je plezier doet, en daarnaast voor jazz&streetdance gaat het dan zou kunnen redden om professioneel danseres te worden?


  Groetjes,
  M.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi M.,

   Leuk dat je het dansen toch weer hebt opgepakt! Het klopt dat klassiek ballet heel goed is om de danstechniek aan te leren, het vormt de basis van alle dansstijlen. Als je op latere leeftijd erachter komt dat je professioneel balletdanseres wilt worden, is dat erg lastig. Je moet fysiek en mentaal aan veel eisen voldoen, talent en een enorm doorzettingsvermogen hebben.
   Als je, zoals jij dat wilt, professioneel jazz, streetdance of hiphop danser wilt worden, is dat wel anders. Het is hier makkelijker om later in te stromen omdat je aan minder eisen hoeft te voldoen. Dat wil nog niet zeggen dat je geen talent en doorzettingsvermogen moet hebben, want danser worden is een lange en zware weg. Het scheelt dat je snel oppikt, zoals je vertelt.
   Je moet eens gaan nadenken wat je echt wilt. Ben je er zeker van dat je professioneel danseres wilt worden? Of twijfel je nog? Veel dansscholen hebben een interne vooropleiding/ talentenklas /selectieklas: het heet telkens verschillend. Hierin word je klaargestoomd voor de dansacademie. Je krijgt les in vele stijlen en hebt gesprekjes met je docent(en) over je ambities, doelen en hoe je die wilt bereiken. Is het mogelijk om je doel te halen? Welke vaardigheden heb je daarvoor nodig? Welke academie zou geschikt zijn? Die vragen probeer je samen te beantwoorden. Je komt er dan meteen achter of je het ook echt wilt. Blijkt het achteraf toch niet te zijn wat je zoekt, dan zit je nergens aan vast.
   Je kunt op zoek gaan naar zo'n klas!

   Succes ermee en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 27. hey
  ik zit al sinds dit jaar op ballet ik ben 13 en ik zou echt dolgraag naar de balletacademie willen, ik oefen elke dag superhard en ik maak veel vorderingen
  zou het nog lukken om naar de academie te mogen?

  groetjes en bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Leuk dat je zo enthousiast bent over het dansen, zo enthousiast dat je er je beroep van wilt maken.

   Je moet er eerst goed over nadenken welke richting je op zou willen met het dansen. Wil je echt klassiek balletdansers worden? Meer de musicalkant op? Of de richting van de moderne dans?
   Het is heel belangrijk om dit voor jezelf na te gaan, omdat het veel invloed heeft op je kans om van dansen je beroep te maken.

   Over klassiek balletdanseres worden:
   Zoals je waarschijnlijk al wel hebt gelezen hierboven wordt het erg lastig om klassiek balletdanseres te worden als je 12 of 13 jaar bent. De meeste kinderen zitten namelijk al vanaf hun 10de op een dansacademie. Hier wordt vanaf deze leeftijd veel aan danstechniek gewerkt. Je mag niet meer veel fouten maken en je spieren moeten op een bepaalde manier gevormd zijn.
   Toch is er zeker nog een kans (al is die niet héél groot) om in te kunnen stromen op de balletacademie! Wees dus niet teleurgesteld. Je zult, als je dit heel graag wilt, je er wel héél hard voor moeten inzetten. Je hebt een lange weg te gaan. Ik weet natuurlijk niet wat je niveau is, maar je zult moeten bedenken dat je het niveau van meisjes die al 3 jaar of meer op de academie zitten moeten evenaren. En de eisen zijn heel streng. Als je klassiek balletdanseres wilt worden, is de beste opleiding een koninklijke of nationale balletacademie. Bijvoorbeeld de Nationale Balletacademie in Amsterdam of de Koninklijke balletacademie in Antwerpen.

   Andere dansvormen (bijv. musical, modern, achtergronddansen bij festivals, etc.):
   Dit is een ander verhaal. Bij andere vormen dan klassiek ballet is het gemakkelijker om nog op latere leeftijd nog in te stromen. De eisen zijn namelijk minder streng en als je een goede basis hebt kan je na de middelbare school nog met een opleiding beginnen. De beste basis krijg je door een vooropleiding te volgen. Veel dansacademies bieden een vooropleidingsprogramma aan. Je kunt op de sites kijken van bijvoorbeeld Artez, Codarts en Lucia Marthas. Dat wil niet zeggen dat je hier zomaar bij komt. Je zult ook hier heel hart voor moeten werken.

   Er zijn ook gewone amateurballetscholen die interne vooropleidingen organiseren voor kinderen die naar de academie willen, zij worden daar klaargestoomd. Dit is echt bedoeld voor kinderen van jouw leeftijd en dus uiterst geschikt. Samen met je dansdocente(n) kijk je of een carrière in de danswereld voor jou is weggelegd.

   Je zult dus moeten gaan kijken wat je interesse heeft. Wat je aanspreekt. Wat je echt wilt. En eventueel op zoek gaan naar een (interne)vooropleiding zoals ik die hierboven noemde.

   Veel dansplezier en succes!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 28. Hallo, ik vraag me af of ik nog professionele danseres kan worden...
  Ik ben nu 15 en zit sinds ongeveer 10 maanden op streetdance/hiphop bij een sportschool in de buurt. Ik doe dat 2 keer in de week, maar ik heb niet echt het idee dat ik bij de besten hoor. Er is volgens mij niet echt een goede dansschool in de buurt met meerdere dansstijlen. Ik heb dus geen ervaring met andere stijlen, heb ik dan nog wel kans om (op mijn 19e ong. / na school) aangenomen te worden bij een dansopleiding of professionele danseres te worden?
  Groetjes anoniempje

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hoi,

  Leuk dat je enthousiast bent over het dansen en dat je er je beroep misschien wel van wilt maken.

  Als je 14 of 15 jaar bent is het erg lastig om nog naar een opleiding voor klassiek balletdanseres te kunnen. De danseressen van jouw leeftijd op de opleiding dansen al iedere dag en zijn fysiek erg sterk. Je hebt nog maar een maar jaar om op hetzelfde niveau uit te komen.
  Als je nog niet op een opleiding zit maar dat wel wilt moet je over heel veel techniek, muzikaliteit, performance, uitstraling en motivatie beschikken. Kortom: heel getalenteerd zijn.

  Maar ik neem aan dat jij meer de kant van jazzdance, streetdance of hiphop danser op wilt. Dat is wel anders. Het is hier makkelijker om later in te stromen omdat je aan minder hoge eisen hoeft te voldoen. Dat wil nog niet zeggen dat je geen talent en doorzettingsvermogen moet hebben, want danser worden is een lange en zware weg.
  Uit je bericht maak ik op dat je het gevoel hebt dat het dansen je goed afgaat, dat is natuurlijk een goed teken!
  Maar je bent er nog lang niet. Je moet eens gaan nadenken wat je echt wilt. Ben je er zeker van dat je professioneel danseres wilt worden? Of twijfel je nog? Als je er zeker van bent dat dit je droom is moet je actie gaan ondernemen.

  Het is goed om je in meerdere dansstijlen te gaan specialiseren, dan heb je meer kans om aangenomen te worden bij de dansacademie.
  Veel dansscholen hebben een interne vooropleiding/ talentenklas /selectieklas: het heet telkens verschillend. Hierin word je klaargestoomd voor de dansacademie. Je krijgt les in vele stijlen en hebt gesprekjes met je docent(en) over je ambities, doelen en hoe je die wilt bereiken. Is het mogelijk om je doel te halen? Welke vaardigheden heb je daarvoor nodig? Welke academie zou geschikt zijn? Die vragen probeer je samen te beantwoorden. Je komt er dan meteen achter of je het ook echt wilt. Blijkt het achteraf toch niet te zijn wat je zoekt, dan zit je nergens aan vast.
  Je kunt op zoek gaan naar zo'n klas! Alleen als je een goede basis hebt kom je verder.

  Succes ermee en veel dansplezier!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,
   Heel erg bedankt voot de reactie.
   Ik zou heel graag nu al meerdere stijlen willen doen, maar omdat 1x in de week niet genoeg is kan/mag ik niet elke week helemaal naar een andere plaats om danslessen te volgen :(.
   Zijn er in de provincie Groningen ook van die dansscholen die een interne vooropleiding/selectieklas/talentenklas hebben? En tot welke leeftijd kun je aan zo'n opleiding beginnen? Als ik op mijn 19e naar zo'n school ga, heb ik dan nog steeds kans om professionele danseres te worden?

   Verwijderen
 30. Hoi,

  In Groningen zit de dansschool Lucia Marthas. Hier word je opgeleid tot show/theaterdanser. Iedereen van zijn 6de tot 21e jaar kan de interne vooropleiding volgen. Je moet wel auditie doen, maar dat zal bij iedere vooropleiding moeten, dus het is goed als je er alvast aan went. De auditie bestaat uit een fysieke test, een show-/musicaldansles, een balletles en een improvisatie-, en stemtest.
  Je moet dus, naast dans, ook enigszins kunnen zingen en acteren. De link voor meer informatie over de vooropleiding van Lucia Marthas is: http://www.hanze.nl/home/Schools/Dansacademie+Noord-Nederland/Opleidingen/Vooropleidingen/Vooropleiding/

  Je kunt ook naar een open dag gaan om te kijken of deze school iets voor jou is.

  Verder is er erg weinig passends te vinden in Groningen. Je kunt bij andere balletscholen navragen of er de mogelijkheid is van een vooropleiding. Als je echt danser wil worden zul je verder weg moeten zoeken, dat moet je er voor over hebben. Je hebt echt een goede vooropleiding nodig wil je een kans maken op een gewild plekje in een dansacademie. 1x in de week bij je plaatselijke balletschool dansen is veel te weinig. Op je 19de naar een vooropleiding is behoorlijk laat, hoe vroeger hoe beter. Maar je kunt het altijd proberen, als je het echt wilt. Je zult er echter wel heel hard voor moeten werken.

  Succes ermee en veel dansplezier!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hoi Heleen,

  Ik heb deze week auditie voor een musicalopleiding en moet daarvoor ook een klassieke les doen. Ik weet er een heel klein beetje van, omdat wij ook klassieke elementen hebben tijdens onze jazz les, maar verder niks. Heb jij tips hoe ik me het beste kan voorbereiden? & heb jij ergens op de site alle termen onder elkaar staan? (Ik kan het namelijk niet echt vinden).
  Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Metta

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Metta,

   Leuk dat je auditie gaat doen voor een musicalopleiding!

   Weet je of het onderdeel klassiek ballet tijdens je auditie er uitziet als een gewone dansles? Waarschijnlijk doe je dan oefeningen aan de barre (pliés, tendus, rond de jambes, frappés, fondus, développés, grand battements), een stuk in het midden van de zaal (draaien, springen en stretchen) en over de diagonaal (springen en draaien). Het is handig als je een beetje een idee hebt van hoe dit in zijn werking gaat. Meer informatie over balletlessen vind je op de pagina http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/de-balletles.html

   Je kunt ook filmpjes op YouTube opzoeken (met als zoekwoord bijv. ballet class), dan weet je hoe zo'n balletles er ongeveer uitziet.

   Verdere tips die ik nog voor je auditie heb: zorg dat je ál je spullen bij je hebt, vergeet niets! Je moet een nette, geordende indruk maken. Dus, kom niet aan in een gescheurde panty. Als je een panty met een klein gaatje erin hebt, neem dan liever nog een extra mee voor het geval het gaatje een ladder wordt. Vergeet niet een joggingspak of warme trui mee te nemen voor als je niet danst! Neem ook gezond eten en drinken mee dat niet te zwaar op de maag ligt, maar waar je veel energie uit haalt. Doe je haar goed vast zodat het niet in je ogen hangt en laat waardevolle spullen thuis.

   Voor de auditie kun je jezelf opwarmen door te stretchen of wat pliés en relevés te maken. Zorg dat je tijdens de auditie een open uitstraling hebt. Het is héél belangrijk een goede indruk te maken. Dansacademies willen alleen supergemotiveerde en enthousiaste leerlingen. Laat zien dat je plezier in het dansen hebt en wees overtuigd van je bewegingen. Maak alle bewegingen mooi af, als je iets bent vergeten: gewoon lachen en doorgaan! Nooit laten merken als je iets niet weet of als je je onzeker voelt.

   Ik heb inderdaad op mijn blog een lijst met alle ballettermen. Die kun je vinden in de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/balletwoordenboek.html
   Dit zijn er wel héél veel. Handiger is misschien om op de pagina http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/overzicht-balletoefeningen.html
   Bovenaan vind je de belangrijkste ballettermen. Op de meeste kan je klikken en dan wordt je doorgelinkt naar uitleg en een filmpje en oefening. Het is handig als je deze basis ballettermen kent. Ook fijn als je de basisposities van de armen en benen uit je hoofd weet. Die kun je ook op mijn site vinden.

   Heel veel succes met je auditie en als je nog vragen hebt hoor ik het wel!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 32. Hallo Heleen,

  Ik heb dus de afgelopen 12 jaar ballet gedanst, alleen niet alles zat mee bij mij. Al sinds ik 4 of 5 was, was ballet mijn droom, dus daarom ben ik er ook mee begonnen.. helaas werd ik toen ik 9 was ernstig ziek en ben er een halfjaar uit gegaan, maar daarna ging ik gewoon weer verder. Ik danste op hoog niveau (vond ik zelf dan..) en ging op mijn 11e op spitzen, zo ging dat tot mijn 13e, het ging slecht op school en van 4 keer dansen in de week ging ik naar 2 keer op 1 avond. Alsof dat nog niet genoeg was werd ik op mijn 14e weer ernstig ziek en sinds dat moment lag ik er eigenlijk uit.. pas een jaar later kon ik weer beginnen en het viel verschrikkelijk tegen en ben dus een maand geleden gestopt, ik wil zo graag door met ballet en een echte ballerina worden, maar is dat nog wel haalbaar voor mij ? En zo ja, waar kan ik naartoe ? Ik doe nu havo, welke opleiding voor ballet is geschikt voor mij ?

  Groet,
  Lolah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lolah,

   Wat erg voor je dat je er een tijd uit bent geweest met het dansen door je ziekte. Ik hoop van harte voor je dat van nu af aan alles weer goed met je zal gaan, heel dapper dat je er zo goed door heen bent gekomen en nu toch weer bent begonnen met dansen. Mensen kunnen een voorbeeld aan je nemen!

   Zo te horen heb je lange tijd op een hoog niveau gedanst en heb je dus een stevige basis van de klassieke ballettechniek gelegd. Het is natuurlijk erg vervelend om te merken dat je, als je een tijd niet meer hebt gedanst, terug bent gevallen, maar omdat je deze basis hebt zul je merken dat het langzaam weer terug zult komen! Doe gewoon je best en wees niet teleurgesteld als iets niet meteen lukt, je haalt het wel weer in.
   Als het echt je droom is om balletdanseres te worden, en je hebt er alles voor over, is er natuurlijk nog een kans. Waar een wil is, is een weg. Het is wel een lange weg. Er zijn veel meisjes met dezelfde ambitie die al vanaf jonge leeftijd op de dansacademie lessen hebben gevolgd. Je moet realistisch blijven.

   Op deze pagina, als naar boven scrolt, zie je een overzichtje met de dansscholen in Nederland en België. Als je echt klassiek danseres wilt worden zijn er een paar goede opleidingen.
   In Nederland is dat de Nationale Balletacademie in Amsterdam. In België zijn er twee: De Koninklijke Balletacademie in Antwerpen en de Leuvense Balletakademie. Je kunt de sites bezoeken en kijken wat je ervan vindt. Volgens mij is het bij al deze drie scholen mogelijk om toe te treden met een Havo, je hebt daarmee dus een hoog genoeg niveau.

   Je zult er echt goed over na moeten gaan denken wat je precies wilt. Het bezoeken van open dagen kan daarbij helpen. Veel dansscholen organiseren rond deze tijd open dagen, je moet er dus snel bij zijn. Ga ook een kijken bij andere dansscholen dan alleen de balletacademies. Misschien zijn de moderne academies ook wel iets voor jou. Informeer eens naar de toelatingseisen bij de verschillende balletscholen, en vraag hoe je je het beste kunt voorbereiden. Het is belangrijk dat je basis goed is. Je zult er hard voor moeten werken om weer op een goed niveau te kunnen komen. Soms kun je ook een voortraject volgen bij de dansacademie. Je volgt dan bijvoorbeeld een aantal zaterdagen cursussen op de academie, er wordt naar je niveau gekeken en je krijgt tips. Je kunt bij de academies vragen of zij dit ook organiseren.

   Veel sterkte en dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 33. Hoi heleen,
  ik heb een vraagje, ik zit op een balletschool, maar ik vind het gene wat we leren te makkelijk, terwijl andere mensen van mijn groep er moeite mee hebben kan ik er vlot mee weg, de school verdeeld de groepen niet per niveau maar wel per leeftijd, dus weet je een dansschool regio West-Vlaanderen of vlaanderen waar ze met niveau's werken?
  ik zou ook graag een 'zomerklas' willen volgen dat een beetje van hoog niveau is, weet je waar ik dit kan volgen? en een vooropleiding, voor wie is dit weggelegt? alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Ik ben bang dat ik je niet kan helpen met het zoeken van een goede balletschool in West-Vlaanderen. Ik zelf woon in Nederland en ben niet goed op de hoogte van de dansscholen in België. Voor zomerklassen geldt hetzelfde.
   Gelukkig bestaat internet, je kunt daar eens wat rondzoeken. Er is vast wel wat te vinden dat je aanspreekt!

   Op deze pagina vind je wel de dansacademies van België. Academies bieden ook vaak een vooropleiding aan, daar zou je dus naar kunnen kijken. Iedere vooropleiding stelt andere eisen aan een leerling. Maar wederom op deze pagina vind je een globaal overzicht waaraan je moet voldoen om aangenomen te kunnen worden.

   Voor precieze informatie kun je het beste contact opnemen met de dansschool in kwestie.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 34. Beste heleen,
  De enige reden dat kinderen worden aangenomennop professionele opleidingen als Amsterdam en den haag is hun 180 graden uitdraai! Het klopt dus niet dat jongens sneller worden aangenomen omdat ze ee jongen zijn! Ook zij moeten aan hun strenge criteriums voldoen. Als je tot je 14e auditie doet kijken ze weinig naar je techniek alleen naar de fysieke mogelijkheden. Nu is het zo dat door de stand van de heupen jongens vaker een goede uitdraai hebben!!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Het klopt dat er bij professionele dansopleidingen streng wordt gekeken naar uitdraai van de heupen als je auditie doet. Ook bijvoorbeeld een hoge wreef hebben is belangrijk. En jongens moeten, zoals je zegt, aan al deze strenge eisen voldoen. Maar je spreekt jezelf een beetje tegen, want je zegt dat jongens vaker een goede uitdraai hebben maar niet sneller worden aangenomen omdat ze jongen zijn. Jongens hebben wel degelijk een grotere kans om aangenomen te worden. Op de eerste plaats dus vanwege hun vaak betere fysieke mogelijkheden (ze groeien langer door en zijn dus gemakkelijker lichamelijk te vormen dan meisjes). En op de tweede plaats zijn er nu eenmaal minder jongens die op ballet zitten dans meisjes, hun kans om aangenomen te worden is dus relatief een stuk hoger dan als je een meisje bent.

   Toch bedankt voor je kritische opmerking, heel fijn dat je mee wilt denken om eventuele niet kloppende informatie te verbeteren. Ik ben nog volop bezig mijn blog te ontwikkelen.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 35. M'n stiefzus zit in groningen bij de vooropleiding en ik wil dat ook heel graag maar ik woon in twente dus ik kan dus niks doen daaraan. Maar ik wil wel graag professioneel verder hoe doe ik dat?

  Xxx mijj

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Je zegt dat je professioneel danser wilt worden, en vraagt doe je dat doet. Misschien kan je je vraag iets duidelijk stellen. Wat bedoel je precies? Wil je weten wat je moet kunnen om op een dansacademie aangenomen te kunnen worden? Of welke dansacademies er zijn? Of iets anders?

   Laat het maar weten, dan kan ik je misschien beter helpen.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 36. Beste Heleen,
  Ik wou even weten wat nou het verschil is tussen de balletmethodes 'vaganova' uit Rusland en de 'RAD'(Royal Academy of Dance of zoiets) uit Engeland(o.a. ook in Nederland). Men zegt dat de Vaganova methode effectiever is en beter in techniek en uithoudingsvermogen, en dus betere balletdanseressen heeft. Anderen zeggen dat RAD helemaal niet zo slecht is als de meesten denken, en ook goed is. Zelf zou ik de voorkeur geven aan de Vaganova methode, die klinkt voor mij iets ouder en vertrouwder, maar weet jij misschien meer over het verschil van de twee methodes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Ik heb zowel getraind op de Vaganova methode als op de RAD methode. Beide methodes zijn in principe goed, het ligt er natuurlijk erg aan wat voor docent je hebt. Vaganova wordt over het algemeen als betrouwbaar gezien, maar ook met RAD kun je prima leren ballet dansen. Het verschil is dat met RAD er vaak extra 'friemeltjes' worden toegevoegd aan de armen tijdens het dansen, en er zijn nog wat subtiele verschillen in bewegingen. Bovendien wordt er gewerkt met een examensysteem dat niet heel veel zegt (naar mijn mening). Er zijn dus verschillende 'grades', en om naar een hogere grade te komen moet je een soort examen afleggen.
   Naast verschil in inhoud is er dus ook verschil in de manier van werken. Het is maar wat jij prettig vindt. Ik persoonlijk ben meer voor Vaganova, want dan zit je bij bijna iedere balletschool wel goed.

   Hopelijk is het zo een beetje duidelijk!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 37. hoi heleen,

  Ik vind het echt heel leuk dat je al onze vragen wilt beantwoorden! ik heb nu ook een vraag. ik ben een meisje van 13 en wordt in september 14. Ik dans al vanaf mijn 4e ballet en wilde altijd al professioneel danser worden maar ik durfde mijn hele leven er niet op te baseren... Nu heb ik de beslissing genomen om de stap te durven nemen, want je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren! Ik zit in de selectiegroep bij mijn dansschool en wil dit komende jaar elke dag gaan dansen om dan volgend jaar auditie te kunnen doen. Er is alleen een ding waar ik mij zorgen over maak... ik kan als ik parallel sta namelijk niet mijn bovenbenen tegen elkaar houden... ik weet eigenlijk niet hoe dit komt. Is dit een heel groot probleem? En denk je dat het mij gaat lukken dit jaar?

  Groetjes, meisje dat heel graag haar droom waar maakt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Wat goed dat je zo zeker bent van wat je wilt, en dat je gaat proberen om auditie te doen bij een dansacademie.

   Natuurlijk is het voor mij niet makkelijk om je vraag te beantwoorden. Ik kan niet precies zien wat het probleem is. Maar als ik het zo hoor, is waarschijnlijk je lichaamsbouw de oorzaak van het feit dat je niet met je bovenbenen tegen elkaar aan kunt staan. Dit is dus helemaal niet erg, en je kunt er ook niet veel aan veranderen. Maar als je er last van hebt, en je er zorgen om maakt, adviseer ik je om bij de fysiotherapeut langs te gaan. Voor kinderen onder de 18 jaar zitten er enkele behandelingen in het basispakket. Daar kun je nu dus gebruik van maken! De fysiotherapeut kan je probleem beter analyseren, en je eventueel oefeningen geven om je lichaamshouding te verbeteren.


   Succes met het verwezelijken van je droom, en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen