Spieren lenig maken


Vaak zie je in grote balletten ballerina's die hun benen tot naast hun oren gooien. Welke jonge danseres wil dat nou niet kunnen? Op deze pagina vind je welke spieren je lenig moet maken en met welke oefeningen je dat moet doen. 
Met deze oefeningen en tips bouw je het lenig worden langzaam, stukje bij beetje, op. Want natuurlijk gaat lenig worden niet in één keer. Het vergt maandenlang oefenen en dus veel discipline. Het beste is om de oefeningen elke dag, of in ieder geval een aantal keer in de week de te herhalen.


Waar zijn dansers lenig?
Dansers en danseressen hebben soepele lichamen. Al hun spieren zijn sterk en lenig. De lichaamsdelen van de danseres die het soepelst moeten zijn, zijn waarschijnlijk de rug en de benen. Met een soepele rug kun je ver in de cambré naar achteren, met soepele benen kun je in de spagaat en de split.

Cambré naar achteren:
Cambré: een lenige rug is vereist
Natalia Makarova in het Zwanenmeer
Spagaat: je zit op de grond met één been voor je gestrekt en één been achter je gestrekt. Dit kan natuurlijk ook in een sprong. 
Spagaat in de lucht
Spagaat
Split: je benen zijn gespreid naar de zijkant.
Welke spieren moeten dan lenig zijn?
Als je ver in de cambré naar achteren wilt kunnen moeten vooral de spieren in je bovenrug soepel zijn. In de cambré gaat namelijk alleen je bovenrug naar achteren, je onderrug blijft zo recht en stil mogelijk.
De spieren die belangrijk zijn om de spagaat en de split te kunnen zijn de hamstrings en de adductoren. Deze spieren zitten aan de achterkant en de binnenkant van je bovenbenen. Als je rechtop staat en je tikt met je handen de grond aan terwijl je je benen gestrekt houdt, dan voel je dit in je hamstrings. Probeer dit maar eens. Voel je het? En als je in een uitgedraaide tweede positie gaat staan en één knie buigt voel je dit in de adductoren.


Wat zijn goede oefeningen om lenige spieren te krijgen?


With your leg elevated behind you on the barre or on a chair, cambre back.
Voor de rug: Leg een been achter op de barre en maak een cambré achterover.
With one or both hands, grasp your foot from behind and raise your foot up as high as you can.
Voor de rug: Ga staan, trek je been omhoog  zodat je rug  zich buigt,  ga niet te ver!
Use the barre (or a chair) to elevate the leg while folding over it.
Voor de hamstrings/adductoren: Gebruik een barre, stoel of tafel. Ga in de eerste positie staan, je lichaam iets naar de barre toegedraaid. Leg je been op de barre terwijl je je heupen uitgedraaid houdt (je knie wijst naar boven) en buig jezelf naar je knie toe. Let op: je heupen moeten recht blijven
Klik hier voor meer oefeningen om lenig te worden.


Kan ik op latere leeftijd nog de spagaat of split leren?
In principe kan je altijd de split en de spagaat leren, dat hangt niet af van je leeftijd. Wel kan het je meer oefenen en moeite kosten als je ouder bent omdat je gewrichten dan niet meer zo soepel zijn als bij een klein kind.
Er gaat een fabel dat het na je 18e niet meer kan, maar dat klopt dus niet.

Wat zijn goede tips als ik lenig wil worden?
 • Ga niet meteen in de split of spagaat als je aan het rekken bent, ook al kun je het wel. Doe eerst wat rekoefeningen om erin te komen.
 • Zoek je grenzen op. Kun je de spagaat? Dat is stap 1. Nu ga je oefenen je voorste knie aan te raken met je neus. Als je dit probeert zul je merken dat je hamstrings nog verder uit kunnen rekken.
 • Je moet rekken vaak herhalen, goede discipline leidt tot een sneller resultaat. Dus: weet je even niet wat je moet doen? Dan kun je vijf minuten gaan rekken. Ook tijdens het woordjes leren of tijdens het leren is het een goed moment om te rekken.
 • Neem na het rekken een warme douche.

139 opmerkingen:

 1. Heel handig!! Ik ga maar eens testen of ik dit als 21-jarige (niet zo lenige) dame nog ga kunnen. Merk wel dat mijn Cambré's een stuk beter zijn geworden na wat oefening, dus met deze oefeningen hoop ik nog verder te komen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, oefening baart kunst! Als je elke dag 10 minuten oefent en dat een paar weken volhoudt zul je zien dat je veel vooruitgang boekt. Maar heel belangrijk: kijk uit met hoe ver je kan gaan, wees voorzichtig dat je niets overhaast.
   Veel succes met oefenen!

   Verwijderen
 2. Fijne oefeningen. Ik oefen idd iedere dag een kwartier en kom al erg ver in de spagaat. Mijn goede voornemen voor 2012 is dat ik en de split en de spagaat kan. Dan kan ik daar naartoe werken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja dat is ook een goed voornemen! Maar dan moet je wel de discipline hebben en dat is helaas niet zo gemakkelijk (heb ik wel ondervonden :( ).

   Verwijderen
 3. Ik oefende in de brugklas (ik zit nu in de derde) elke dag voor Ritmisch gym, dit is erg intensief en ik was echt ziekelijk lenig gewoon, ik kon zo mijn been tot mijn oor optillen etc. Maar ik heb het toen extreem verwaarloost toen onze vereniging failliet ging. Op ballet trainde we voornamelijk aan de sterkte van de spieren, niet erg veel aan de lenigheid (we zouden namelijk gaan voorbereiden voor spitzen, en dan zijn sterke spieren belangrijker) en daardoor ben ik veel minder lenig geworden in die 1,5 jaar. Nu ben ik weer lekker bezig met trainen en ik merk dat het erg helpt met ballet, ik trainde in de eerste ook gewoon elke dag en kon eigenlijk binnen 2/3 maanden al heel lenige dingen en kon toen al bijna de spagaat. Gewoon goed trainen en vooral niet over-trainen, en wat voor mij helpt is trainen na een lekkere warme douche :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ritmische gym is inderdaad een perfecte manier om lenig te worden, het is erg intensief en gefocust op lenigheid. Ook turnen helpt.
   Het klopt dat je, als je een tijd geleden erg lenig was en het daarna weer bent afgeleerd, je de lenigheid weer makkelijk oppikt. Het hangt natuurlijk ook af van de soepelheid van je gewrichten en eventueel hypermobiliteit.
   En interessant dat een warme douche bij jou helpt! Veel succes met trainen!

   Verwijderen
 4. Hoi Heleen,
  ik heb binnenkort besloten dat ik lenig/flexibel wil worden en ik heb gisteren dus een paar oefeningen gedaan voor de split en spagaat. Vandaag heb ik heel erg last van spierpijn... ik weet dat je elke dag oefeningen moet doen zodat het effect heeft, maar oefeningen doen met spierpijn vind ik toch heel moeilijk. Heb je tips? :)
  Sam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sam,
   Als je spierpijn hebt is dat een goed teken: je spieren zijn begonnen zich uit te rekken en daar wordt je lenig van.
   Oefeningen om leniger te worden waarbij je geen last van spierpijn krijgt bestaan dus eigenlijk niet.
   Je kunt wel oefeningen doen om deze spierpijn te verminderen, nog los van de oefeningen om leniger te worden.

   Het is erg belangrijk een korte warming-up te doen voordat je aan de lenigheidsoefeningen begint: rondjes huppelen/rennen, sprongetjes maken en allerlei andere dingen waarvan je lichaam warmer wordt.
   Na je lenigheidsoefeningen doe je een cooling-down: je benen goed losschudden zodat de spieren die net hard hebben gewerkt zich ontspannen.

   Als je een goede warming-up en cooling-down hebt gedaan zul je merken dat je minder last krijgt van je spieren.

   Nog een ander belangrijk iets is dat je de lenigheidsoefeningen langzaam opbouwt. Als je nog niet erg ver komt in de spagaat en split moet je niet meteen tot het verst willen gaan. Doe eerst oefeningen als met je neus je knieën aantikken: leg de lat niet te hoog voor jezelf. Als je de discipline kunt vinden om elke dag te oefenen, kom je er vanzelf wel. :)

   Voor meer oefeningen om lenig te worden kun je naar het bericht http://balletisvooriedereen.blogspot.com/2011/10/spagaat-leren-in-6-stappen.html gaan.
   Ik zal binnenkort wat oefeningen voor een warming-up en cooling-down op mijn blog zetten, dus houdt het in de gaten.

   Veel succes met oefenen.
   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Ik had mijn been in mijn nek gelegd, en nu doet het verschikkelijk pijn bij het trainen :D maar het is toch een goed teken

   Verwijderen
  3. Hoi,

   Je moet nu heel erg uit gaan kijken als je weer gaat rekken!
   Je mag het rekken best een beetje in je spieren voelen, maar het mag absoluut geen 'verschrikkelijke pijn' doen! Je hebt dan waarschijnlijk een spier verrekt, misschien zelf wel je hamstring gescheurd: dat is dus helemaal niet goed. Ik wil je adviseren om een tijdje niet meer zo intensief te rekken, want je been in je nek leggen vergt erg veel van je lichaam. Als je gaat rekken, houdt het dan de komende dagen/weken bij mindere belastende oefeningen. Doe van tevoren een goede warming-up. Als je bij het minder zware rekken ook heel veel pijn bij hebt is het verstandig om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut, die kan kijken of je je hamstring niet hebt gescheurd.

   Kijk dus héél erg uit met wat je doet, je kunt je lichaam kapot maken.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 5. De 2e oefening voor een soepele rug snap ik niet helemaal!Kun je hier misschien ook een foto of tekening van bij zetten? Want wat doe je bijvoorbeeld met je benen, volgens mij heb ik niet helemaal de goede houding!

  Groetjes Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Chantal,
   Hopelijk geeft de foto die ik erbij heb gezet wat verduidelijking. Je zit als het ware op je voorste been
   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 6. echt geweldig dit ! ik doe dit nu een weekje en ik probeer het elke dag te doen. ik hoop dat het werkt, oefening baart kunst :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Heleen,

  leuk om deze tips te lezen,
  ben een jongen met verkorte spieren maar wil wel graag leniger worden dus ga rustig aan beginnen.

  gr, Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. bedankt ik kon binnen een half uurtje de spagaat!!!
  ik nog een vraag: ik zit nu vanaf mijn 3de op jazzballet (ben nu 13) ik dans 3 keer per week en we doen veel aan de steviheid van onze voeten! mag ik op spitzen? mijn docent gaat daar niet over. (ik heb wel wat brederen voeten, maar zeker sterke enkels)

  gr.daphne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Daphne,

  Zo, dan heb je spagaat echt heel snel geleerd!
  Leuk dat je al lang jazzballet doet en dat je zo enthousiast bent. Als je op spitzen wilt gaan dansen moet je aan de volgende eisen voldoen:

  - Je moet de basis van het klassieke ballet goed genoeg beheersen, je doet er minstens 2 jaar over om dit onder de knie te krijgen. Je moet de belangrijkste ballettermen kennen en beschikken over genoeg balans, kracht en coördinatie. Dit zijn allemaal dingen die je in de loop van de jaren opbouwt. Als je jazzballet doet zul je hier al wel wat vanaf weten omdat het vergelijkbaar is met klassiek ballet, maar je zult toch ook op klassiek balletles moeten wil je op spitzen gaan dansen.
  - Je moet minstens 2 keer per week de tijd hebben om je spitzen aan te doen, waarvan minimaal 1 keer tijdens een klassieke balletles waar tijd aan spitzen wordt besteed.
  - Je voeten moeten de grootste groeispurt hebben gehad, die groeispurt hebben meisjes meestal tussen hun 11de en 14de jaar.
  - Je moet fysiek sterk genoeg zijn. Je enkel moet genoeg kracht en souplesse hebben. Ook je core stability, coördinatie en kracht in je andere spieren moeten goed zijn. Je zegt dat jullie veel doen aan het sterker maken van jullie enkels, dat is heel goed. Maar ook andere spieren, bijvoorbeeld je buikspieren, moeten sterk zijn. Om te weten te komen of je fysiek sterk genoeg bent moet je een bezoekje brengen aan de fysiotherapeut die verstand heeft van lichaamsbouw en bij voorkeur ook van spitzen.

  Ik zou, als ik jou was, wel eerst kijken of je klassiek ballet leuk vindt en waar je goede balletles kunt volgen. Je kunt namelijk alleen op spitzen dansen als je ook klassieke balletles krijgt, dat begrijp je wel. En als het je het leuk vindt en het al een tijdje doet, dan kun je kijken of het er voor jou inzit om op spitzen te gaan dansen.

  Veel dansplezier!
  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hey Heleen,
  ik kan heel goed spagaat maar geen split heb je daar ook goede en snelwerkende tips voor?

  super bedankt,
  xx ballet lover xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi ballet lover,

   Ik zal binnenkort tips en oefeningen op mijn site zetten voor de split, dus houdt m'n site in de gaten! :)

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 11. Ik heb mijn spier aan de onderkant van mijn hamstring verrekt en elke keer als ik nu na een dag of een paar dagen weer probeer te rekken doet het erg pijn!! Hoelang moet ik rust houden en wordt ik hier minder lenig van ik hoop snel antwoord te krijgen hartellijk dank alvast !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo

  Ik oefen iedere dag mijn spagaat maar ik kom maar niet verder heeft u tips??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Vervelend dat je niet verder in de spagaat komt ook al oefen je elke dag.
   Om hier iets aan te kunnen doen moet je de oorzaak van het probleem weten. Een oorzaak kan zijn dat je uit je zelf niet erg lenig bent, het zal dan meer moeite en herhaling kosten om de spagaat te leren. Het kan ook zijn dat je in een groeispurt zit, je botten groeien dan, maar je spieren groeien niet mee. Daardoor is het erg moeilijk om bij te blijven. Hier kun je niets aandoen, alleen maar goed en regelmatig rekken.
   Ook kan het zijn dat je niet goed genoeg rekt. Bij rekken is het belangrijk dat je steeds je grenzen op zoekt. Als je wel rekt, maar niet steeds je best doet om elke keer een stuk verder te komen, kom je ook niet verder. Je moet dus echt steeds de rek voelen, als je geen rek voelt is dat misschien wel fijn maar je wordt daar ook niet leniger van.

   Erg belangrijk is ook een korte warming-up van te voren. Dit kan je doen door touwtje te springen, te joggen of wat dan ook.
   Dan even goed stretchen en achteraf een warme douche!

   Veel succes!
   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 13. dag Heleen,
  mijn beste vriendin is dit jaar begonnen met dans (hiphop). Ze heeft het altijd over dansen en hoe ver ze in de spagaat kunnen. Ze laat me ook wel eens dansen. Ik ben dus aanhet twijfel om volgend jaar ook hiphop te doen. Om bij mijn vriendins groep te zitten werk ik aan ijn lenigheid. Een spagaat op split kan helpen. Heb je nog enkele tips?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi,

  Leuk dat je overweegt om op dansles te gaan.
  Ik zal je wat tips geven:
  - Oefen elke dag een momentje (5 min. - 15 min. is genoeg). Je kunt ook meedoen aan de uitdaging om elke dag van de maand mei te stretchen: zie startpagina. Herhaling is erg belangrijk
  - Zorg dat je opgewarmd bent voordat je gaat rekken. Dit kan je doen door te joggen, touwtje te springen, etc.
  - Zoek bij het oefenen je grenzen op. Ga bij de verschillende oefeningen dus steeds zo ver als je kan. Je daagt jezelf dan als het ware uit. Zo wordt je een stuk sneller lenig! Je mag dit voelen rekken in je spieren, maar het mag niet veel pijn doen in je knieën of liezen!
  -Als je de split oefent kun je het volgende doen:
  Je zoekt een platte muur op. Je gaat ervoor op de grond zitten en strekt je benen naast je. Je schuift met gespreidde benen steeds iets verder naar de muur. De bedoeling is dat je na lang oefenen met je buik de muur aan kunt raken terwijl je benen nog gestrekt zijn. Dit lukt natuurlijk niet in één keer.

  Veel dansplezier!
  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. he ik ben een alrounddansermaar heb vooral gebreakdanced wil nu meer klassiek dansenik ben 26 dus het is voor mij een hel om mijn adductoren te openen ik werk al 5jaar aan mijn split en dit lukt maar niet ook al train ik elke dag het is alsof ik niet verder kan spagaat is niet echt het probleem want dat lukt behoorlijk het is enkel de split dat mij achtervolgt in mijn slaap :) help mij aub heb echt alles al geprobeert

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo,

  Balen dat het je niet lukt om verder te komen in de split. Ik heb hierzelf ook wat problemen mee. De adductoren zijn inderdaad de spieren die je soepel moet maken om de split te kunnen, deze spieren zitten (zoals je waarschijnlijk wel weet) aan de binnenkant van de bovenbenen. Er zijn twee soorten adductoren: de korte en de lange.

  Om te beginnen heb ik wat oefeningen voor je. Misschien heb je er iets aan, misschien ken je ze al wel:
  -Ga zitten. Plaats beide voetzolen tegen elkaar. Druk met allebei je ellenbogen je knieën zo ver mogelijk naar beneden. Je voelt de rek in je bovenbenen. Houd deze positie 30 seconden vol en ontspan. Herhaal dit 5 tot 10 keer. Zo rek je de korte adductoren.
  -Ga parallel staat, je benen wijd gespreid. Buig één van je knieën, je bovenlichaam mag mee gaan. Ga zo diep je kunt. Houd dit 30 seconden vol en wissel van been. Hiermee rek je de lange adductoren.

  Als je de split wilt kunnen moeten je hamstrings (spieren aan achterkant bovenbenen) ook erg soepel zijn. Je zegt dat je de spagaat kunt, dat betekent dat je hamstrings al lenig zijn, maar het kan altijd nog leniger. Je kunt je hamstrings extra rekken door op je rug op de grond te gaan liggen. Je tilt één van je benen op en trekt die naar achter (als het ware naast je oor). Je andere been blijft plat op de grond liggen.
  In de link http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/10/spagaat-leren-in-6-stappen.html vind je meer oefeningen om je hamstrings op te rekken.

  Nog wat tips om leniger te worden:
  - Zorg dat je opgewarmd bent voordat je gaat rekken. Dit kan je doen door te joggen, touwtje te springen, etc.
  - Zoek bij het oefenen je grenzen op. Ga bij de verschillende oefeningen dus steeds zo ver als je kan. Je daagt jezelf dan als het ware uit. Zo wordt je een stuk sneller lenig! Je mag dit voelen rekken in je spieren, maar het mag niet veel pijn doen in je knieën of liezen!
  -Als je de split oefent kun je het volgende doen:
  Je zoekt een platte muur op. Je gaat ervoor op de grond zitten en strekt je benen naast je. Je schuift met gespreidde benen steeds iets verder naar de muur. De bedoeling is dat je na lang oefenen met je buik de muur aan kunt raken terwijl je benen nog gestrekt zijn. Dit lukt natuurlijk niet in één keer.

  Succes met oefenen, ik hoop dat je wat aan mijn adviezen hebt!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Heleen!

  Ik dans erg graag en zou stiekem wel op ballet willen. (Ik heb echter nog geen balletstudio gevonden in mijn buurt die ook werkt met volwassen beginners.)

  Het liefst wil ik dit omdat ik leniger wil worden, daarom vind ik jouw oefeningen echt super, ik heb er meteen een aantal uitgeprobeerd. Is me dat toch even intensief! Maar ik wil zo graag mijn been naast m'n oog kunnen gooien ;)

  Ik vraag me eigenlijk af of het wel ok is dat ik deze oefeningen thuis op m'n eentje doe. Ik wil geen blessures oplopen of mezelf op een foute manier leniger maken.
  En wat stel jij voor dat een goed trainings-shema voor me zou zijn? ik had gedacht aan elke dag ongeveer 30 minuutjes waarvan 10 minuutjes de spieren warm maken en 20 minuutjes rekoefeningen?

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kristien,

   Leuk dat je op ballet zou willen. Ballet is inderdaad een goede manier om lenig te worden. Fijn dat je iets aan mijn oefeningen hebt gehad. Sommige zijn inderdaad behoorlijk intensief, maar als je echt lenig wilt wordt is het erg belangrijk dat je jezelf uitdaagt.

   Je been naast je oor gooien lukt, zoals je zelf waarschijnlijk al wel weet, niet zomaar. Het vereist jaren training en discipline.

   Je kunt de oefeningen op mijn blog prima zelf thuis doen. Ik heb er op gelet dat ze niet té veel eisen van het lichaam omdat ik weet dat er ook veel beginnende dansers op mijn blog kijken. Wel zeg ik altijd weer dat het héél belangrijk is om van te voren een warming-up te doen om de spieren goed los te maken. Dit kan vervelende blessures voorkomen. Als warming-up kun je touwtje springen, joggen, etc.

   Als je er echt voor wilt gaan om heel lenig te worden moet je zo vaak mogelijk stretchen. Als je net begint met stretchen kun je het beter opbouwen. Dus: beginnen met 10 minuten rekken, met niet al te intensieve oefeningen. Dit kun je steeds verder opbouwen naar een kwartier, 20 minuten. Je kunt dan, als je merkt dat het goed gaat, intensievere oefeningen doen.
   Je mag het stretchen voelen in je spieren, maar het mag niet te veel pijn doen. Als je last gaat krijgen van je knieën of liezen moet je het rustiger aan doen.
   Raak ook niet in paniek als je niet snel resultaat ziet, dit kan even op zich laten wachten.

   Veel succes met oefenen!
   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Bedankt!
   Ik heb altijd de neiging om er meteen volop voor te gaan in groot enthousiasme maar durf mezelf zo wel eens te forceren. Ik hoop dat ik voldoende discipline heb om dit vol te houden want ik wil erg graag resultaat boeken :)

   Groetjes
   Kristien

   Verwijderen
  3. Graag gedaan!
   Let er inderdaad op dat je niet meteen té hard van stapel loopt. Enthousiasme en veel motivatie zijn natuurlijk goed, maar als je net bent begonnen met rekken moet je uitkijken dat je niet gaat forceren.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 18. Echt super deze site!
  Zocht voor thuis ook oefeningen om te rekken en te strekken en toen kwam ik hier terecht.

  Verder had ik ook nog een vraag. Is het nog mogelijk om als 19 jarige op spitzen te beginnen of is deze kans voor mij nu echt verkeken?
  Heb al diverse dansachtergronden, volg nu ook modern en vanaf september wil ik ook klassiek ballet gaan volgen en eventueel daarnaast als dat een beetje gaat spitzen.
  Of ben ik hier nu echt te oud voor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anouschka,

   Fijn dat je iets aan mijn site hebt gehad! Voor zover ik weet kun je ook op oudere leeftijd nog op spitzen leren dansen (hoewel ik 19 nog niet echt oud vind). Er zijn wel een aantal eisen waaraan je moet voldoen:

   1.
   Niet voor het 12e levensjaar. Je bent 19 dus dat is geen probleem.

   2.
   Als de balletlessen één keer per week zijn, dan niet op spitzen gaan dansen. Eén balletles is eigenlijk te weinig, je zou minstens 2 lessen per week moeten nemen.

   3.
   Als de leerling niet echt pre-professioneel is, ontmoedig dan spitzenlessen. Op spitzen dansen is een serieuze zaak, dat doe je niet zomaar. Je moet dus wel echt enthousiast zijn en de wil hebben om er goed op te leren dansen. Het is niet zomaar "iets voor erbij".

   4.
   Als de leerling anatomisch niet geschikt is (bijvoorbeeld onvoldoende bewegingsuitslag bij enkel- en voetstrekking, of slechte placering en weinig uitdraai van de benen), geef dan geen toestemming voor spitzenlessen.

   5.
   Als ze zwakke romp- en pelvis- (de 'kern-') spieren heeft of zwakke benen, stel spitzenlessen dan uit (en overweeg een krachttrainingsprogramma in te voeren).

   6.
   Als de leerling hypermobiel is in enkels en voeten, stel spitzenlessen dan uit (en overweeg een krachttrainingsprogramma in te voeren).

   7.
   Als bovenstaande niet van toepassing is, en de balletlessen twee keer per week zijn, begin dan in het vierde jaar van de training.

   Om erachter te komen of je aan regel 4,5 en 6 voldoet moet je een afspraak maken bij een fysiotherapeut die verstand heeft van spitzen. Die geeft je er een advies over.

   Het werkt in je voordeel dat je al danservaring hebt, maar als je op spitzen wilt gaan dansen zul je eerst de klassieke ballettechniek voldoende moeten beheersen. Bij iedereen verschilt het hoe lang ze daarover doet. Het gemiddelde is toch wel zo'n 2 jaar, al wordt aangeraden om pas in het 4e jaar van de balletlessen te beginnen op spitzen.

   Je ziet wel dat op spitzen dansen niet zomaar iets is. Als je echt op spitzen wilt gaan dansen kun je beter eerst gewoon met balletlessen beginnen om de ballettechniek aan te leren. Als dit goed verloopt, je wilt ermee door gaan en je krijgt positieve geluiden van je dansdocent(e) en van een fysiotherapeut, dan kun je overwegen om op spitzen te gaan dansen.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 19. heei, euhm ik ben een meisje van 19jaar, maar ik wil zograag ballet volgen want kheb bijna alle dvd's dat gaan over dans enz en weet je dat is gwn keigaaf ;) daarom zou ik dat ook eens willen proberen, maar ik heb wel een paar probleempjes

  groetjes, Anoniem meisje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem meisje,

   Leuk dat je misschien balletles wilt gaan volgen! Je wordt er nooit slechter van om nieuwe dingen uit te proberen.
   Je kunt contact opnemen met een balletstudio bij jou in de buurt. Informeer naar de mogelijkheden en vraag of je een proefles kunt nemen bij een beginnersgroep van jou leeftijd. Je kunt zelfs een kijkles nemen als je dat liever wilt. Achteraf heb je het er met de docent over wat je ervan vond. Je kunt voor recreatieballet sowieso niet afgewezen worden, dus wees niet bang om afgewezen/beoordeeld te worden, dat gebeurt niet. Dus ik zou willen zeggen: probeer het gewoon een keer als je het graag wilt. Vind je balletles niets, dan weet je dan en zit je nergens aan vast. Vind je het wel leuk, dan heb je er misschien een heel leuke hobby bij gevonden!
   Het is nu echter wel vakantie voor de dansstudio's, dus je kunt ze nu niet bereiken. Slim om dat in de week na de vakantie te doen.
   Als je nog vragen hebt, mag je die natuurlijk altijd stellen. Ik zal proberen je zo goed mogelijk te helpen.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Hoi Anoniem meisje,

   Leuk dat je misschien balletles wilt gaan volgen. Dat kan ook nog gewoon op je 19de. Je kunt op zoek gaan naar een balletstudio bij je in de buurt. Daar neem je contact mee op, je legt uit waar je naar op zoek bent. Ze kunnen je verder helpen op zoek naar een geschikte beginnersgroep voor jong-volwassenen. Je kunt vragen of je een proefles kunt meedoen/ een kijkles kunt kijken. Na afloop van die les overleg je met de dansdocent wat je ervan vond. Vond je het niets, dan weet je dat meteen en dan zit je nergens aan vast. Vond je het wel iets, dan heb je er misschien een heel leuke hobby bij. Dus ik zou zeggen: zet je twijfels aan de kant en doe het. Je hoeft je geen zorgen te maken dat wordt afgewezen bij de balletschool, dat gebeurt nooit. Het is dus zeker de moeite waard!
   Als je verder nog vragen hebt kun je die altijd stellen, ik zal proberen ze zo goed mogelijk te beantwoorden.
   Het is nu trouwens ook vakantie voor de dansscholen, dus je kunt het best de eerste week na de vakantie contact opnemen met een dansstudio.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 20. hallo, eerst en vooral vind ik je blog geweldig!!!
  het helpt me echt met mijn spieren en in de spagaat kom ik al ver!!!
  maar ik zit met een probleem, ik zou graag aan ballet beginnen maar ik ben 14 en ik ben bang dat ik niet toegelaten zal worden door de balletschool omdat ik te oud ben. ik woon in brugge, dus dan ben ik ook bang voor de afwijzing, ik wil ballet doen voor de recreatie en voor de dans, maar ik weet niet wat ze gaan antwoorden
  ik ben hopeloos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Fijn dat je iets aan mijn blog hebt.:)
   Vrees niet, ook op je 14de kun je nog ballet gaan doen. Vooral als je dat voor de recreatie doet.
   Je kunt op zoek gaan naar een balletstudio bij je in de buurt. Daar neem je contact mee op, je legt uit waar je naar op zoek bent. Ze kunnen je verder helpen op zoek naar een geschikte beginnersgroep voor jouw leeftijd. Je kunt vragen of je een proefles kunt meedoen/ een kijkles kunt kijken. Daar doen allemaal meisjes aan mee die beginner zijn en even oud als jij, ze zitten dus in dezelfde situatie! Na afloop van die les overleg je met de dansdocent wat je ervan vond. Vond je het niets, dan weet je dat meteen en dan zit je nergens aan vast. Vond je het wel iets, dan heb je er misschien een heel leuke hobby bij. Dus ik zou zeggen: zet je twijfels aan de kant en doe het. Je hoeft je geen zorgen te maken dat wordt afgewezen bij de balletschool, dat gebeurt niet. Je doet ballet voor je plezier, dus kun je gewoon bij een reguliere dansschool terecht. Dansscholen bestaan immers om hun leerlingen dansvaardigheden aan te leren. Het is dus zeker de moeite waard!
   Het is nu trouwens ook vakantie voor de dansscholen, dus je kunt het best de eerste week na de vakantie contact opnemen met een dansstudio.
   Ten slotte wil ik echt geen woorden als "ik ben hopeloos" horen. Met deze woorden breng je jezelf in een diepe put, en het is geeneens waar. Waarschijnlijk heb je het jezelf aan gepraat, je wordt er alleen maar onzeker van. Je kunt meer dan je kunt, je moet dat misschien alleen nog ontdekken... En dat ga je nu doen, zie het als een avontuur!
   Als je verder nog vragen hebt kun je die altijd stellen, ik zal proberen ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

   Veel succes en dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 21. ik heb een probleem, als ik mijn grand battements wil uitvoeren, schiet mijn been in een kramp en kom ik niet hoog genoeg, ik weet niet eens wat het probleem is want
  het doet geen pijn maar het lijkt ofdat ik geen kracht meer heb als ik het probeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Je vertelt dat je niet goed in staat bent om de grand battement uit te voeren omdat je been in de kramp schiet en omdat je niet hoog komt.
   Dat is een vervelend probleem, maar zeker niet onoplosbaar. Grand battement is een oefening die best veel van je lichaam vraagt. Je moet lenig zijn om je been hoog de lucht in te krijgen. En je moet sterke spieren hebben, niet alleen in je benen maar ook in de rest van je lichaam. Je buikspieren zijn erg belangrijk, en je core stability (kern).

   Ik kan natuurlijk niet precies weten wat je probleem is, maar ik heb wel mijn vermoedens. Ik denk dat je beenspieren niet lenig genoeg zijn. Dat zou verklaren waarom je niet hoog komt met de grand battement en dat je kramp voelt. Is deze kramp aan de onder-of zijkant van je bovenbenen? Je kunt je beenspieren leniger maken door de oefeningen in de links hieronder te doen, oefening baart kunst:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/10/spagaat-leren-in-6-stappen.html
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/07/oefening-split-leren.html
   Als je vakantie hebt, heb je hier mooi de tijd voor. Als je deze oefeningen regelmatig herhaalt zul je merken dat je een stuk flexibeler wordt.

   Dan is er denk ik nog een tweede probleem: de spieren in je lichaam zijn niet sterk genoeg. Welke dit zijn weet ik natuurlijk ook niet, maar hieronder zet ik onderdelen van je lichaam die sterk moeten zijn voor de grand battement, met oefeningen erbij:

   Rechte en schuine buikspieren:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/01/oefeningen-buikspieren-versterken.html

   Core stability (kern van lichaam):
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/02/oefeningen-oefenen-van-core-stability.html

   En dan natuurlijk je beenspieren. Je maakt de beenspieren die je nodig hebt sterk door de beweging die je wilt kunnen maken vaak te doen. Jij wilt je benen op kunnen gooien (en daar misschien houden). Dat betekent: veel grand battements en developpés maken (voor, zijn én achter) en rond de jambes en l'air en grand rond de jambes. Als je niet precies weet wat deze termen inhouden kun je naar de pagina "ballettermen" op mijn blog gaan.

   Ook belangrijk is dat je heupen sterk zijn. Hiervan zal ik binnenkort een oefening op mijn blog zetten, dus houd de startpagina goed in de gaten.

   Het is dus een questie van héél héél héél veel oefenen. Ballerina's die hun benen zo makkelijk in de lucht gooien hebben honderden al dan niet duizenden keren opgegooid en gehouden. Oefenen: dat is de key. En wees niet teleurgesteld als het je na een tijdje nog niet lukt, dat is heel normaal.

   Veel succes en dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 22. Hoi Heleen

  Ik ben een meisje van 12 ik ben drie maanden tevroeg geboren. Daardoor is mijn linker been veel stijver dan mijn rechter been daarom kan ik niet goed de spagaat leren please help me

  Gr. Anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Wat vervelend voor je dat je dit probleem hebt. Ik zou je graag willen helpen. Helaas ben ik geen fysiotherapeut, al heb ik redelijk wat verstand van anatomie van het menselijk lichaam, en al helemaal geen specialist in de richting van jouw probleem. Ik kan je natuurlijk wel een advies geven, maar ik wil geen risico lopen dat dit verkeerd uitpakt. Daarom kun je beter advies vragen aan een ervaren balletdocente of, beter nog, aan een fysiotherapeut. Voor kinderen zitten er een aantal behandelingen bij de fysiotherapeut in het basispakket, daar zou je nu dus gebruik van kunnen maken. De fysiotherapeut kan jou uitleggen hoe je op een veilige manier kunt oefenen om je linkerbeen leniger te maken. Je kunt om oefeningen vragen die je thuis kunt doen waardoor je misschien toch nog de spagaat kunt leren!

   Veel succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Ik heb het niet heel erg hoor ik wil alleen een beetje stretchen ( of hoe je dat ook schrijft) een paar lichte oefeningen

   Verwijderen
  3. Gelukkig maar! Succes met stretchen.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 23. Bedankt voor de tip ik kan de spagaat bijna

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Heleen,
  Ik zit nu al sinds mijn vierde op ballet! :)
  En ik ben elf jaar.
  Maar het liefst wil ik in mijn carrierre iets met ballet doen ik ben nu nog niet zo heel ver maar de split en spagaat lukken me wel bijna...
  Grad battement lukt me nog niet echt goed.
  Wilt u me tips daar voor geven en de pirowet.
  Veder heb ik nog niet een soepelen rug. Voor de cambre'.
  En hoe kan ik naar een college rond omgeving brabant.
  Geef me snel tips.
  Groet anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Leuk dat je zo enthousiast bent over ballet, zo enthousiast dat je er misschien wel je beroep van wilt maken.

   Als je een balletcarrière wilt is het belangrijk dat je jong begint met dansen (bij jou zit dat wel goed) en dat je jong inschrijft bij een dansacademie. Jij hebt hier nu een mooie leeftijd voor, daarom moet je je gaan focussen op welke dansacademie bij jou past. In Noord-Brabant, in Tilburg, zit de Fontys Dansacademie. Deze academie is wel meer gericht op moderne dans dan bijvoorbeeld de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Bezoek eens wat sites van dansacademies, een overzicht van de dansacademies vind je in de onderstaande link:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/nederlands-voor-wie-is-ballet.html
   Je kunt komend jaar dan wat open dag en cursussen bezoeken/meedoen.

   Als je op jouw leeftijd (rond je elfde) auditie doet op de academie, wordt vooral gekeken naar je potentie met dansen. Dat betekent wat je mogelijkheden zijn, of je fysiek (lichamelijk) geschikt bent om in de toekomst het zware beroep van danseres aan te kunnen. Het is fijn als je een beetje lenig bent, maar geen ramp als je de split of spagaat niet nog niet kunt. Ook bij andere dingen als de grand battement en de pirouette kijkt de jury voor wie je auditie doet vooral naar hoe ze denken dat je je kunt ontwikkelen als je op de dansacademie zit. Wat wel belangrijk is als je auditie doet is de uitdraai van je heupen (kunnen allebei je heupen even ver uitdraaien?), de wreef van je voeten (heb je een hoge wreef) en of je lichaam mooie verhoudingen heeft (lange benen en hals? Smalle taille? bijv.). Dit zijn vooral punten waar je zelf niet erg veel aan kunt doen, je krijgt ze al dan niet mee met je geboorte.

   Ik kan je wel wat tips geven voor de pirouette, maar het beste is om aan je balletjuffrouw te vragen of ze je ermee kan helpen, dat is het handigst. Bij pirouettes is het belangrijk dat je veel oefent, dan krijg je vanzelf de smaak te pakken. Ook moet je "omhoog" en niet "vooruit" denken en goed je center ophouden. Schouders laag, armen rond, voet tot je knie optrekken. En véél oefenen!

   Binnenkort zal ik een oefening voor een soepele rug op mijn blog zetten, houd de startpagina dus in de gaten.

   Succes en vooral veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 25. Hoi Heleen,
  ik dans al erg kang. ongeveer zeven jaar. en ik ben 12.
  Ik ging zo vooruit dat ik op mn elfde al op spitzen mocht.
  maar mjn dans docent ging weg. en nu zakt mn lenigheid erg weg...
  ik oefen altijd in mn kamer de rek en strek iefeningen en dat helpt een beetje.
  zou u tips kunnen geven hoe ik makkelijker de split en de spagaat kan doen??
  groetjes een mega ballet fan:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi maga ballet fan,

   Leuk dat je zo lang danst en ook al op spitzen mag. Om de split en spagaat te kunnen moet je inderdaad regelmatig oefenen, dan is het resultaat het snelst en het best. Voor oefeningen ben je op mijn site aan het juiste adres. Ik heb ze volop!
   Kijk maar eens naar de volgende links op mijn site:

   Oefeningen voor de split:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/07/oefening-split-leren.html

   Oefeningen voor de spagaat:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/10/spagaat-leren-in-6-stappen.html

   In deze links staan ook meer tips om lenig te worden, een warming-up doen, veel oefenen en jezelf uitdagen zijn de belangrijkste tips.

   Succes met oefenen!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 26. Hoi Heleen,
  Hahahaha, het is inderdaad een fabeltje dat je na je 18e de split niet meer kan leren!
  Mijn oma is namelijk op haar 40e begonnen met ballet en ze kon op haar 53e de split en de spagaat :)

  Ik wil je trouwens bedanken voor deze ge-weld-ige blog, ik heb er echt veel aan!

  Groetjes,
  Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Charlotte,

   Leuk om te horen dat je oma op haar 40e nog de split en spagaat heeft kunnen leren. Dat bewijst maar weer dat ballet echt voor iedereen is, en dat je op iedere leeftijd kunt beginnen!

   Fijn dat je iets aan mijn blog hebt.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 27. Heey Heleen, mijn favoriete hobby is klassiek ballet en dans nu ook op spitzen maar ik ben hypermobiel, kan dat vervelende voor of nadelen hebben? Alvast heeeeeeel erg bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kyra,

   Leuk dat je op spitzen danst. In de volgende link staat allerlei informatie over hypermobiliteit en wat voor gevolgen dat heeft voor het (op spitzen) dansen. http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/09/ballet-en-hypermobiliteit-wat-dan.html

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 28. Op welke foto's sta jij op deze site?


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   De foto's waarop te tekst 'copyright balletisvooriedereen.blogspot.com' zijn door mij gemaakt&ge-upload. Op de meeste hiervan ben ik te zien. Deze foto's zijn over mijn hele site verspreid.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 29. Hoi Heleen,
  Ik heb de afgelopen dagen best wel veel de handstand geoefend, en nu als ik de handstand doe, heb ik geen gevoel meer in mijn rug en benen. Is er nu iets mis?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Leanna,

   Helaas ben ik geen kenner van trucjes als de handstand. Maar als ik lees wat je me hebt geschreven, dat je geen gevoel meer in je rug en benen hebt, lijkt me dat geen erg goed teken.
   Je hebt vast een verkeerde beweging gemaakt waardoor een spier is verrekt. Als ik jou was zou ik de komende dagen een beetje rustig aan doen. Dus: geen handstand maken en uitkijken met andere bewegingen waarbij je je rug en benen belast. Bewegingen die pijn doen moet je vermijden. Heb je dan na een paar dagen nog steeds last, dan is het goed om er even iemand naar te laten kijken die er verstand van heeft. Een fysiotherapeut kan je bewegingen laten maken, vragen waar en wanneer het pijn doet en aan de hand daarvan beoordelen wat het probleem is. Hij kan je verdere tips en/of oefeningen geven.

   Sterkte ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 30. Hoe kan ik het best de grad battement leren bij voor, zij, en achter. ? En links en rechts.
  En de fondu moet ik die 45/50 graden optillen. Of zo ver ik mijn been kan optillen?
  Reageer snel terug want ik heb tips nodig ! Snel! Alvast bedankt voor uw antwoord !
  Groetjes anoniem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Grand battement: leer je het beste door héél veel te oefenen. Voor het beste resultaat dagelijks je benen opzwaaien (développés, grand battements, etc.) en oefeningen die je benen sterker maken doen: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/08/oefeningen-beenspieren-sterker-krijgen.html

   Fondu: Inderdaad ongeveer 45 tot 50 graden, hoger is hier niet nodig.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 31. Hoi Heleen ,
  Bedankt voor de tips van de grand battement en de fondu!!!!!
  Nu heb ik paar vraagjes zou u die a.u.b willen beantwoorden vandaag of morgen ?
  Vraag 1. Hoe kan ik het best stretchen?
  Vraag 2. Hoe kan ik het best de split en spagaat oefenen ?
  Vraag 3. Hoe kan ik het best de ronde jambe doen ?
  Vraag 4. Hoe kan ik het best me voeten lenig maken ? Waardoor kan ik de terrrabant vervangen ? Door een vuilniszak zulke zwarte die zijn best stevig.
  Vraag 5. Hoe kan ik mijn evenwicht oefenen ?
  Tijdens de ballet les deden we de grand battement die vindt ik best lastig maar de balletjuf vond dat ik het toch aardig deed ! :)
  Toen duwde ze tegen me been en zag ik dat ik best lenig was :) !
  Maar als ik mijn been omhoog moet gooien dat lukt het me niet eens 45 graden :( hoe kan ik mijn been sterk en heeeeeeeeel lenig maken !?
  Vraag 6. Ik heb soms snel last van mijn rug daarom heb ik mijn matras omgedraaid en lig ik beter als ik slaap en heb ik minder snel last van mijn rug :) maar de cambre lukt me voor geen ene meter ! Hoe kan ik het best mijn rug lenig maken op een gezonde manier ?!
  Wilt u a.u.b mijn vragen beantwoorden ?! :)
  Alvast bedankt :) groetjes anoniem ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Vraag 1. Hoe kan ik het best stretchen?
   Hier twee links met oefeningen voor het stretchen van je benen:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/07/oefening-split-leren.html
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/10/spagaat-leren-in-6-stappen.html
   Als je andere spieren wilt stretchen voer je deze spier in in het zoekvak bovenin mijn blog.

   Vraag 2. Hoe kan ik het best de split en spagaat oefenen ?
   Zie de links die hierboven staan.

   Vraag 3. Hoe kan ik het best de ronde jambe doen ?
   Zie deze link:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/05/een-balletpas-de-rond-de-jambe.html

   Vraag 4. Hoe kan ik het best me voeten lenig maken ?
   Zie link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/07/oefening-voeten-lenig-maken.html

   Waardoor kan ik de terrrabant vervangen ? Door een vuilniszak zulke zwarte die zijn best stevig.
   Een Thera Band is héél goedkoop te krijgen bij winkels als de Marskramer, Kruitvat, Action, Xenos, Zeeman. Als je er geen kunt krijgen kun je het best iets vergelijkbaars als de Thera Band gebruiken. Een vuilniszak lijkt me niet erg geschikt. Een groot stuk elastiek of anders een dunne (zo elastisch mogelijke) reep doek.

   Vraag 5. Hoe kan ik mijn evenwicht oefenen ?
   Binnenkort zet ik hiervoor oefeningen op mijn blog. Houd de startpagina dus in de gaten.

   Benen sterk en lenig maken:
   Sterk:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/08/oefeningen-beenspieren-sterker-krijgen.html
   Lenig:
   Zie links die ik je al eerder heb gestuurd.

   Rug lenig maken:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/08/oefeningen-sterke-en-lenige-rug-krijgen.html

   Je ziet het, bijna alle informatie die je vraagt staat op mijn blog. Als je het in zoekvak een zoekterm invult, of in het blog archief kijkt, kun je de informatie nog sneller vinden.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 32. Hoi heleen,
  Weer met mij :)
  Hoe kan ik het best de koeling down doen ? Of is dat niet nodig ?
  Groetjes anoniem alvast bedankt voor de reactie. !!!!!!!!!!!! :)
  I love ballet, tapdance, streetdance, jazzballet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Cooling down bij een balletles bevat meestal 2 onderdelen:

   1. Stretchen: Je bent na de les helemaal warm en het is dus een goede tijd om te rekken. Daarvoor kun je de oefeningen van mijn blog gebruiken: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/10/spagaat-leren-in-6-stappen.html

   2. Dansant gedeelte: Meestal een uitgebreide port de bras (armbeweging) en een buiging.

   Je kunt dit doen, maar het is niet noodzakelijk.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 33. Hoi heleen,
  Wat is ' developpes' ? En hoe moet dat zou u een filmpje willen plaatsen waarin iemand dat doet ?! ;)
  Veel groetjes van anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,
   Développés betekent letterlijk uit het Frans vertaald "ontwikkeld".

   In deze link zie je een filmpje waarin de développé wordt uigevoerd:
   http://www.youtube.com/watch?v=m4A6PLeGIB4

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 34. Hoi heleen,
  U gaf mij de tip voor de grand battement te oefenen de developpes te proberen voor sterken benen. Maar wij hebben de developpe nog nooit gedaan... Leer ik het dan niet verkeerd aan?
  Xxx anoniem wilt u graag vandaag of morgen reageren want ik heb dringend tips nodig.
  Ps uw blog is super tof

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   In dit filmpje zie je hoe je de développé uitvoert.
   http://www.youtube.com/watch?v=m4A6PLeGIB4

   Als je er niet zeker van bent of je hem wel goed aanleert als je zelf gaat oefenen, kun je beter even wachten tot je balletles weer is begonnen. Tot die tijd kun je, als je dat wilt, de andere oefeningen om je benen sterker te maken doen: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/08/oefeningen-beenspieren-sterker-krijgen.html

   Succes ermee en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 35. Lieve Heleen,
  Uw blog is super gaaf maar ik wil iets bereikeken!
  Ik wil graag op m'n 13 op spitze gaan dansen en ik ben nu elf.
  Maar dat kan niet want ik moet eerst deze groep afmaken :( van 10 t/m 12 jaar.
  Dan krijg ik de groep van 12 t/m 16 jaar met spitze voorbereiding bijna alles op de tenen.
  En ik mag niet van m'n moeder naar een andere ballet school :(
  Wat moet ik doen ?
  Deze groep en de volgendr groep het zo perfect mogenlijk doen ? En het zo laten ?
  Groetjes meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeggggggggggggggggggggggggggggggggggggaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ballet fan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ps nog een probleem : het nieuwe seizoen was begonnen ik stond op de tweede rij en 4 meisjes op de derde rij de jufrouw doet het in een soort systeem kinderen die op de tweederij staan mogen naar de eerste . Ik had het fantastisch gedaan zei ze. Dus ik dacht wel dat ik naar de eerste rij mogt. Maar ze zette allemaal kinderen van de derde rij op de eerste :( daardoor is mijn droom bijna kopot gegaan :(! En denk ik nu dat ik slecht ben :( wat moet ik doen !!!!!!????

  Groetjes mega ballet fan
  Reageer snel terug want ik heb tips nodig en snel alvast bedankt ! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mega Ballet Fan,

   Fijn dat je iets aan mijn blog hebt gehad. Leuk dat je op balletles zit en op spitzen wilt gaan dansen!

   Helaas kan ik er niets aan veranderen dat je al door mag naar de volgende groep. Als jouw balletschool zegt dat je eerst de groep van 10 tot 12 jaar af moet maken dan is dat zo, dat zijn de regels. Als je nu 11 jaar bent hoef je misschien nog maar één jaar in de groep te blijven, dat is niet heel lang.
   Als je je best doet mag je vast volgend jaar door naar de hogere groep en krijg je spitzen voorbereiding. Wie weet kan je dan alsnog op je 13de op spitzen dansen! Het is al een goed teken dat je van je balletjuf een compliment hebt gekregen dat je de oefening zo goed had gedaan. Misschien dat je de volgende les wel te horen krijgt dat je naar de eerste rij mag. Misschien ook niet, maar dan moet je niet teleurgesteld zijn. En al helemaal niet denken dat je slecht bent. Doe maar gewoon je best, dat is alles wat je kan, heb zelfvertrouwen en vooral: heb er plezier in. Plezier is heel belangrijk. Als je juf ziet dat je er plezier in hebt en je best doet, zal ze je eerder door laten gaan dan wanneer je heel verdrietig kijkt.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 36. Hoi heleen,
  Wat zijn je kuitspieren ?
  Hoe kun je toch je voeten lenig maken zonder terha band?
  :)
  Xxx anoniem
  Alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   De kuitspieren zijn de spieren aan de achterkant van je onderbenen.
   Oefeningen om je voeten lenig te maken vind je in de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/07/oefening-voeten-lenig-maken.html

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 37. hallo,
  ik zit al 8 jaar op klassiek en jazzballet. Het is niet zo'n strenge school ( Ariadne-Eureka in Tiegem). Ik doe klassiek ballet ook maar 1 keer per week. Daardoor vorder ik niet zoveel. Ik dans dun ook al op pointes en dit gaat wel vlot ( kan vrij goed mijn voet strekken).Ik ben echt niet lenig, vroeger kon ik bijna de split, maar nu echt niet meer. Ook de spagaat lukt me totaal niet en ik zou die 2 dingen super graag kunnen! Ik heb wel eens 2 weken goed geoefend, maar ik merkte geen verschil dus gaf ik het op. Als ik die vlinder oefening ( voetzolen tegen elkaar, knieen op de grond duwen) kom ik helemaal op de grond zonder problemen. Maar van zodra ik mijn benen moet strekken, begint dat pijn te doen aan mijn knieen. Is dat erg? Ik heb ook niet veel doorzettingsvermogen om elke dag oefeningen te doen. Kun je me iedere dag een mail sturen? Ik weet dit is veel gevraagd, maar misschien ben ik dan meer gemotiveerd. Ik moet iedere dag tot redelijk lang leren en als ik dan klaar ben, heb ik niet veel zin meer om nog te stretchen want dan ben ik al moe en heb ik gewoon zin om in de zetel te zitten. Normaal heb ik wel veel doorzettingsvermogen. Ik wil echt supergraag lenig zijn!!! Help me!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   De split en spagaat leren is een kwestie van discipline. Lenig worden de meeste mensen niet in twee weken, daar doe je langer over. Bij de een gaat het wel gemakkelijker dan bij de ander, maar uiteindelijk lukt het iedereen.
   Ik snap dat je na het leren niet zoveel zin meer hebt om te gaan stretchen, het is de kunst om je ertoe te zetten. Maak het jezelf een beetje comfortabel. Doe kleding aan waarin je je gemakkelijk kunt bewegen. Leg een mat op de grond zodat je niet op de harde vloer hoeft te stretchen. Zet een muziekje op. Ga dan 10 minuutjes de oefeningen uit de volgende links doen:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/10/spagaat-leren-in-6-stappen.html
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/07/oefening-split-leren.html

   Als je klaar bent met stretchen beloon je jezelf. Ga lekker even iets doen waar je zin in hebt. Even liggen, een boek lezen, muziek luisteren of je huisdier knuffelen of wat dan ook. Zo kan je er toch nog een beetje iets leuk van maken.

   Probeer je grenzen op te zoeken. Stretchen mag best wat pijn doen. Alleen als het heel erg wordt moet je wat rustiger aan doen. Kijk ook bij je knie uit dat je het niet forceert.

   Uiteindelijk zul je zien dat ook jij voortgang boekt, dat zal je zeker lukken en dan mag je trots op jezelf zijn!

   Succes met oefenen!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 38. Hoelang moet ik dan stretchen bij 1 oefening, want als ik alles doe( spagaat en split: jouw sites) doe ik er een half uur over. ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Dat ligt eraan hoe intensief je wilt stretchen.
   Als je spieren heel gespannen zijn geldt: hoe langer je de oefening vasthoudt, hoe beter.

   Als je echt gewoon gaat stretchen is 10 tot 15 seconden per oefening vasthouden en 2 (a 3) keer herhalen voldoende. Als je korter doet heeft het weinig zin, langer en vaker kan natuurlijk altijd.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Hallo,
   Bij jonge zwanen (vtm) hebben ze bij de eerste aflevering in de klas van jade, gestretcht met elastiek, voor de split. Kun je Dit zelf ook? Waar kan je dit kopen, zelf maken?
   Groetjes

   Verwijderen
 39. Bij jonge zwanen gebruiken ze een elastiek om te stretchen( voor de split). Kun ik dit zelf ook doen? Waar kun je dit kopen? Hoeveel kost het? Kun je het zelf maken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Je bedoelt waarschijnlijk de TheraBand. Dit is een langwerpig stuk elastiek waarmee je kunt stretchen of je spieren kunt versterken. Dit kan je zelfstandig doen, indien je weet hoe je het moet gebruiken. Op YouTube zijn er veel filmpjes te vinden om te stretchen met de TheraBand, daar zou je kunnen zoeken.
   Er zijn verschillende levels van de Thera Band. Die van de hogere levels zijn stugger, en daarmee wordt de moeilijkheidsgraad dus hoger. Het is goed om te beginnen met een soepele Thera Band, en de oefeningen op te voeren.
   De originele Thera Band is te koop bij veel sportwinkels en de fysiotherapeut. Van de Thera Band zijn er echter ook nagemaakte versies. Bij allerlei andere winkels (tot in de supermarkten, ik heb de mijne van de Aldi) kun je deze nep Thera Band krijgen. Ook op de webwinkel van Django Dance is hij te koop: http://www.djangodancewear.nl/nl/spitzen/90-oefenband-.html Op deze site is de TheraBand 6 euro. Een namaak band zal goedkoper zijn dan een originele, maar dan is de kwaliteit vaak ook wat minder.
   Ik denk niet dat je dit zelf kunt maken, omdat je er de juiste materialen voor nodig hebt en het lastig is om het in de goede vorm en lengte te krijgen. Ik zou me deze moeite besparen door er een paar euro's aan uit te geven!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
  2. Ik bedoel echt meer een rekker.
   Hier heb ik de link staan waar je op het laatste de jongen kunt zien stretchen met die rekker voor de split.

   Vtm.be/jonge-zwanen/balletpijn-is-fijn

   Waar vind je die rekker?

   Verwijderen
  3. Hoi,

   Ik kan het niet helemaal goed zien in het filmpje, maar volgens mij is het een TheraBand.:)
   Anders zou je het aan een gespecialiseerde danswinkel kunnen vragen.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 40. hallo.
  ik zit al best lang op ballet maar als we de spagaat gaan doen of de por de bras doet het heel zeer in mijn acherbenen.
  mijn hamstring zijn te kort.
  dus was mijn vraag hij kan ik die hamstrings lenig maken?

  alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Jazeker kan dat! Kijk maar bij de oefeningen in de links:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/07/oefening-split-leren.html
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/10/spagaat-leren-in-6-stappen.html

   Succes met oefenen!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 41. Dag heleen
  ik heb een probleem, ik kan mijn linker en rechterspagaat en als ik thuis oefen ga ik door die 180° doormiddel van een voetstoeltje, ik weet niet of het het juiste woord is maar ik hoop dat je weet wat ik bedoel, en warm ik mijn achillespees op omdat ik een barre in mijn kamer heb laten installeren, maar het probleem is dat na al die opwarming ik mijn grand jete nog steeds niet kan.
  heb je tips want ik zou ze goed kunnen gebruiken.
  mijn lerares zegt ook het is een kwestie van oefenen maar kan je helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Bedoel je met een "voetstoeltje" een "voetenbankje". Dus zeg maar een laag krukje waar je je voeten op kunt leggen als je op een stoel zit?

   Kun je me misschien wat specifieker uitleggen waarom de grand jeté niet lukt? Het is namelijk een lastige sprong waar veel dingen bij komen kijken, het zou handig zijn als ik concreter weet wat je probleem is.
   Ik kan je wel alvast vertellen wat voor belangrijke dingen bij een grand jeté komt kijken:
   1. De spagaat. Daarvoor moeten je hamstrings soepel zijn, zie de oefeningen op mijn site. Maar zo te horen ben je al behoorlijk lenig.
   2. Kracht in je benen. Om een mooie grand jeté te maken is afzet van groot belang. Daarvoor moeten je benen sterk zijn. Je moet ook je benen met veel kracht uit kunnen klappen tijdens de sprong. Oefeningen die je kunt gebruik vind je in de volgende link:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/08/oefeningen-beenspieren-sterker-krijgen.html
   3. Een lenige en sterke rug. Vooral je onderrug moet soepel zijn. Ga maar eens in de spagaat zitten, je bovenlichaam helemaal rechtop, je buikspieren aangespannen. Waarschijnlijk voel je dat wel wat in je rug, hier wordt namelijk belasting opgelegd. Oefeningen voor een sterke en lenige rug vind je hier:http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/08/oefeningen-sterke-en-lenige-rug-krijgen.html

   Misschien hoor ik nog van je en anders succes ermee!:)

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 42. ik doe geen klassiek ballet maar modern ballet. bij ons lijkt het wel erg klassiek, de oefeningen enzo. ik heb goeie sterke buikspieren wat heel belangrijk is voor de ballans. tog heb ik geen ballans, mijn houding is goed, ik heb sterke buikspieren. weet iemand wat ik fout doe?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Het is heel lastig om bij klassiek ballet goed je balans te kunnen houden. Het is een kwestie van veel oefenen, sterke spieren en een goede houding. Helaas kan ik voor jou niet bepalen waar het probleem ligt, ik zou het moeten zien en preciezer moeten weten wat er verkeerd gaat. Wanneer bijvoorbeeld kun je je balans niet goed houden? Wat gebeurt er dan? Val je naar voren, achteren of juist opzij? Wankel je in je kuiten, laat je je buikspieren los of kieper je met je bovenlichaam naar achteren? Het kunnen allemaal oorzaken zijn. Misschien kan je hier voor jezelf even naar kijken en over nadenken. Je kunt het ook voorleggen aan je dansdocent, die kan beter zien en analyseren wat het probleem is.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 43. Ik ben 14
  En was vroeger heel lenig door een periode dat ik ziek was ben ik mijn lenigheid verloren ik zou het graag weer terug willen dit zijn hele handige tips ik doe dit nu 2 weken iedere dag en het helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Hoi,

  Heel fijn om te horen dat je iets aan de oefeningen op mijn site hebt!

  Succes ermee!
  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Hoi,
  Hoelang duurt het gemiddeld om de split en spagaat te kunnnen?
  Xxx anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Hoi anoniem,

  Ik kan je helaas niet vertellen hoe lang je erover doet de split en spagaat te leren. Ik kan je ook geen gemiddelde geven, de cijfers lopen namelijk héél ver uiteen.
  Bij de een gaat dat heel makkelijk, en kan het meteen of in een paar weken, de ander doet er maanden al dan niet jaren over. Dat hangt heel erg af van de beweeglijkheid van je gewrichten (aangeboren), hoe lenig je al bent als je begint met oefenen en hoe vaak en intensief je oefent.
  Ik kan er voor jou dus niets over zeggen. Het hangt van de net genoemde factoren af. Als je erachter wilt komen moet je gewoon beginnen met oefenen en dan vind je vanzelf uit hoe makkelijk het je afgaat!

  Ik zou dus zeggen: volg de oefeningen op mijn blog op, doe dat zo vaak mogelijk (zonder te forceren) en dan kom je er wel!

  Veel succes met oefenen!
  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Hallo Heleen,

  Wat leuk dat jij je kennis en ervaring op het internet deelt.
  Ik ben al op leeftijd (22jaar) ik kan na 2weken rekken en strekken de spaghaat. Ik heb veel ervaring met streetdance en salsa, maar wil eigenlijk nu Jazzballet doen.
  Denkt u dat het nog kan op mijn leeftijd?

  Mijn lengte heb ik niet mee, ik ben slechts 1,50m en 46kg.
  Ik heb wel genoeg motivatie.

  Ik hoor graag van je.

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Hoi Stephanie,

  Leuk dat je van plan bent jazzballet te gaan doen. Dit is zeker nog mogelijk! Jazzballet is een zeer toegankelijke dansvorm. Het is fijn om de basiskennis van dans te hebben als je ermee begint, maar zo te horen heb je dat zeker aangezien je ervaring hebt met streetdance en salsa. Je zult merken dat bepaalde danspassen en bewegingen van deze dansstijlen ook terugkomen in jazzballet, dit is namelijk een heel veelzijdige dansvorm.
  Ook het oppakken van oefeningen en dansen zullen gemakkelijker gaan omdat je het gewend bent.
  Bovendien organiseren veel (grote) dansscholen danslessen voor beginnende dansers. Tijdens zo'n les leer je de basis aan met leeftijdsgenoten die vaak ook pas net begonnen zijn.
  Gewicht en lengte zeggen naar mijn idee niets over je danskwaliteiten. Er zijn geweldige danseressen van jouw lengte!

  Helemaal geen probleem dus. Ik zou zeggen: doen. Je kunt altijd een proefles nemen en kijken wat je ervan vindt. Je kunt dan meteen de sfeer proeven en het niveau peilen, en je zit nergens aan gebonden. Vind je het niets dan geeft dat ook niet. Dan kun je altijd nog verder zoeken naar een andere les.

  Heel veel dansplezier!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Hoi,
  Ik wil graag weten hoe krijg ik mooie, sterke en lenige benen?
  Wilt graag 1 of max. 3 oefeningen geven. Waarvoor ik geen ballen, de barre touwen, enz. Voor nodig moet hebben?
  Groetjes margot
  Ps. Ik zit op tapdance en ballet
  In februari word ik 12 word dan mag ik naar de groep van de maandag maar na de balletles komt mijn taples dan ! En als ik naar een andere tapgroep ga komt dat ver onder mijn tap nivuea maar als ik dus op de maandag al eerst naar ballet moet en daarna naar de taples moet dan ben ik bang dat ik helemaal moe en buiten adem ben!
  Wat moet ik doen?
  Groetjes margot

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Hoi Margot,

  Ga voor oefeningen voor sterke beenspieren naar de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/08/oefeningen-beenspieren-sterker-krijgen.html

  Maak je maar geen zorgen dat je helemaal buiten adem zult zijn als je een balletles en een tapdanceles na elkaar hebt. Ik heb op één avond drie uur dansen na elkaar. Dat is natuurlijk best lang, maar daar houdt je balletjuf ook rekening mee. Als je heel moe bent mag je best even gaan zitten, uitblazen, even een slokje water nemen. Je hebt waarschijnlijk toch wel eventjes pauze want je moet je nog omkleden! Je zult merken dat het na een paar minuutjes weer beter gaat. Dan kun je weer lekker verder gaan met tapdance. Dan ben je ook nog warm van balletles dus dat komt goed uit!
  Wees dus maar niet bang, dat komt allemaal goed. Moe zijn na een paar uur dansen is heel normaal, maar daarna kun je lekker naar bed.
  En als je merkt dat je toch héél moe wordt en als je dat echt niet fijn vindt, kun je altijd nog je balletjuf vragen of je naar een andere les mag.

  Veel dansplezier!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 51. hey ik ben een meisje 12jaar en wil graag een dans doen van Birdy Syni love en moet het binnen 1 week al kennen help mij hoe krijg ik ballet zo rap geleerd in een week op dat numer help mij
  daag

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Hoi,

  Sorry, ik ben bang dat ik je hier niet verder mee kan helpen. Misschien kun je hulp vragen aan je balletjuffrouw. Dan kan ze je helpen bij lastige bewegingen en tips geven over hoe je de dans kan verbeteren.

  Belangrijk is, als je een dans wilt leren, om hem héél vaak te herhalen. Dus niet 1 of 2 of 3 of 10 keer: nee, je wel 20 keer of vaker. Als je de dans vaker oefent kun je hem gemakkelijker onthouden en zul je zien dat het steeds beter en mooier wordt.

  Succes ermee!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 53. hai ik wil de spagaat leren dat doe ik zo lang ik probeer en probeer maar ik kom gewoon niet verder

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Hoi,

  Vervelend dat het je maar niet lukt om verder in de spagaat te komen. In principe zou het iedereen moeten lukken, alleen gaat het bij de een sneller dan de ander. Waar de één het in een week lukt, doet de ander de een paar jaar over. Een van mijn dansdocenten heeft de spagaat zelfs pas na haar 18de geleerd. Je bent dus geen uitzondering. Hoe snel je de spagaat leert hangt af van verschillende factoren. Hierover lees je meer in het bericht in de volgende link:
  http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/11/veelgestelde-vragen-hoe-lang-duurt-het.html

  Als je deze factoren tegen hebt zitten, zul je meer moeite moeten doen de spagaat te leren. Dat betekent: je hebt de wil nodig het echt iedere dag te oefenen, niet op te geven en jezelf uit te dagen. Als je regelmatig oefent zul je merken dat je iedere dag een stukje verder komt. Als je jezelf uitdaagt ook. Dit mag best een beetje pijn doen, dat is goed zelfs. Maar forceer niets: dus stop meteen als het té veel pijn doet! Dat is niet goed.

  Oefeningen voor de split vind je in de volgende link:
  http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2011/10/spagaat-leren-in-6-stappen.html

  Succes met oefenen en geef vooral de moet niet op, want ook jij zal het een keer kunnen!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Ik heb 13 jaar klassiek ballet gedanst en was heel lenig, maar omdat ik nu op universiteit zit ben ik gestopt met ballet (tot mijn grote spijt).

  Ik dans zelf nog wel elke dag, maar ik merkte dat alles veel stroever ging en dat ik heel veel lenigheidsoefeningen niet meer kon, terwijl ik dacht dat ik nog wel soepel genoeg was.

  Tot ik zojuist enkele van deze oefeningen deed en merkte dar alles stram was!

  Dankje voor deze goede en duidelijke oefeningen, ik heb het gevoel dat deze me echt weer lenig gaan krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Hoi,

  Heel leuk om te horen dat je merkt dat je lichaam weer soepeler wordt nu je deze oefeningen doet. Meer oefeningen (om leniger te worden) vind je op de pagina 'Overzicht (ballet)oefeningen en passen'.

  Veel succes en dansplezier!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Hee Heleen,

  Wat voor warming-up gebruik je voor het stretchen? :)

  Groetjes,
  Kirsten

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Hoi Kirsten,

  Mijn hamstrings zijn al behoorlijk lening dus ik hoef niet veel aan warming-up te doen voordat ik ga stretchen. Meestal maak ik een paar pliés, zwaai ik mijn benen even los en soms doe ik nog wat meer barre-oefeningen. Dan ben ik wel warm genoeg om te stretchen.
  Als je nog niet heel lenig bent is het beter om een iets langere warming-up te doen. Je kunt een rondje gaan rennen, touwtje springen, spring oefeningetjes au milieu doen of een warming-up die je tijdens de dansles krijgt, doen.
  Barre oefeningen en spring oefeningen vind je op de pagina 'Overzicht (ballet)oefeningen' op mijn blog.

  Veel dansplezier!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 59. ik heb een keer een vraag gestuurd maar hij is niet geplaatst, er stond werkelijk niks gemeens of raars in ofzo, hooguit dat ik mezelf beledigde voor stijve plank meer niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Hallo,

  Sorry dat ik je bericht niet heb geplaatst. Soms verwijder ik per ongeluk berichten die anderen op mijn blog plaatsen. Dat is niet mijn bedoeling geweest. Nogmaals mijn excuses!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 61. hier komt hij dan opnieuw

  ik ben absoluut niet lenig en sterk, en toch wil ik al heel lang op turnen
  (ik ben 12) kan ik er dan gewoon bij?
  ik denk dat dat niet zal gaan...
  of zou ik dan bij hele kleintjes onder de 6 moeten?

  BeantwoordenVerwijderen
 62. Hallo,

  Leuk dat je overweegt om weer te beginnen met turnen. Je kunt bij het turncentrum vragen of ze groepen hebben voor jongeren van jouw leeftijd die ook net beginnen of begonnen zijn met turnen. Je hoeft dan niet bij kleine kinderen, maar komt bij leeftijdsgenoten met jouw niveau. Veel grote turncentra hebben deze mogelijkheid wel.

  Het maakt niet uit dat je niet heel lenig en sterk bent. Dat leer je als je op les zit. Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan lenigheid en kracht. Je kunt alvast wat oefeningen op mijn blog doen, maar dat is denk ik niet nodig.

  Neem gewoon eens contact op met het turncentrum en vraag of je een keer mag komen kijken bij een les, dan kun je zien of je het leuk vindt. Je kunt zelfs vragen of je een proeflesje mee mag doen!

  Veel turnplezier!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 63. Ik heb het gedaan en zit nu bij een turnvereniging.
  Het ging meteen erg goed.
  Ik kan ook waarschijnlijk naar de wedstrijdgroep.
  Alleen de brug nog afwachten, dat hebben we nog niet gedaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 64. hoi heleen,
  ik vind het echt heel leuk dat je zoveel verschillende strechtoefeningen op je blog hebt staan en ik heb er echt veel aan! Ik weet niet als dit van belang is maar ik ben 14jaar en dans sinds mijn 3e, sinds mijn 5e klassiek ballet, sinds mijn 11e pointes. sinds 12e ook jazzballet. Ik doe 2u/week klasiek ballet (halfuur pointes inbegrepen) en 2u/week jazzballet.
  Ik ga misschien veel vragen stellen, maar dan weet ik ineens alles ;)

  Er staat ook dat 5-15min strechen elke dag voldoende is. mijn vraag is nu welke oefeningen zijn de belangrijkste (lees: meest effectieve) en in welke oefeningen doe ik ze dan het beste? Want ik weet ook dat direct in split gaan zitten geen goed idee is. En kan ik ook opwarmen aan de hand van 'lichte' strechoefeningen of telt dat niet mee?

  Een andere vraag is: is er een verklaring hoe het komt dat ik met gestrekte benen mijn neus helemaal tegen mijn knieën en mijn handen achter mijn voeten op de grond kan leggen, zonder dat ik hier lang heb op moeten oefenen, maar helemaal niet snel vooruitga met de spit?

  De schaar (spagaat) kan ik min of meer. Maar min of meer is niet genoeg. Ik zit net niet en dat is zó frustrerend! Zeker omdat ik al een paar jaar net niet zit...! Ik vroeg me af of er specifiekere oefeningen zijn of een extraatje ofso voor de gewone schaar om die laatste paar centimeters weg te kunnen werken? Mijn leerkracht zei me om een boek onder je voet te schuiven maar dat doet pijn aan mijn hiel...

  Als laatste, ik heb lage wreven en waarschijnlijk platvoeten. Ik weet het niet zeker omdat ik het nog nooit heb laten nakijken. Ik heb er eigenlijk ook nooit last van maar welk effect heeft dit eigenlijk op mijn dans? Niet dat ik ooit echt proffecioneel wil dansen maar het is wel handig om te wten waar ik op moet letten enzo.

  Ik weet dat het veel in een is maar alvast heel hard bedankt voor je antwoord!
  groetjes,
  Riana

  Ps: je schrijft heel vaak over een fysiotherapeut, maar ik weet niet goed hoe ik een kan vinden enzo, bestaat het eigenlijk wel in België? Of hebben wij hier een alternatief (lieft niet iemand dat stukken van mensen kost)? Als je dit niet weet is het niet erg hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Riana,

   Geen probleem hoor, ik beantwoord je vragen graag! :) Fijn dat je iets aan mijn blog hebt.

   Het is inderdaad geen goed idee meteen in de split/spagaat te gaan zitten. Wat ik altijd doe voordat ik ga stretchen, is gewoon een korte barre. Barre-oefeningen zijn erg geschikt om je lichaam op te warmen. Het hangt er natuurlijk vanaf wel lichaamsdeel je wilt gaan stretchen. Pliés: handig als warming-up voor stretchen van je benen (en dan goed diep gaan bij de grand pliés). Tendus: geschikt als warming-up voor het stretchen van (ver je voeten door strekken). Cambrés: handig als warming-up voor het stretchen van de rug (naar achteren en op zij) en de benen (naar voren). Développés en grand battements zijn ook uiterst geschikt voor het opwarmen van de benen. Ben je hierna nog niet helemaal goed warm? Dan kun je misschien een warming-up doen van je jazz-les, bij mij werkt dat altijd goed.  De een heeft een langere en betere opwarming nodig dan de ander. De een warmt zich zelf op door stretch-oefeningen te doen die voor de ander al bijna niet haalbaar zijn. Je kunt het beste voor je zelf kijken wat je het handigst vindt en wat je lichaam toelaat.

   Er zijn niet echt belangrijkste oefeningen op te noemen als het om stretchen gaat. Voor iedereen is een andere manier effectiever. Ook dit kan je beste voor jezelf uitvinden. Bij mij heeft de oefening van het op de grond zitten, je benen voor je uitstrekken en met je neus de knieën aanraken zonder dat je je benen buigt, al geen zin meer. Mijn hamstrings zijn daar genoeg voor uitgerekt. Die oefening doe ik dus niet meer. Maar voor jou is de oefening misschien juist heel handig. Doe gewoon eens de oefeningen op mijn blog en voel bij welke je het beste rekt. Belangrijk is dat je iedere houding bij het stretchen minimaal 10 seconden vasthoudt, dan is het resultaat het beste!

   Ik lees nu net dat voor jou die oefening die ik eerder noemde (gestrekte benen, neus helemaal tegen knieën en handen achter voeten op de grond leggen) voor jou ook geen probleem is. Er is zeker een verklaring voor waarom dit je lukt, maar de split juist erg lastig is. Om de split te kunnen moeten andere spieren lenig zijn dan bij de spagaat. Bij de split zijn dit voor de adductoren, bij de spagaat vooral de hamstrings. Je moet dus verschillende oefeningen voor split en spagaat. Oefeningen voor de split vind je in deze link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/07/oefening-split-leren.html . De split wordt voor veel mensen als moeilijker ervaren. Ik heb op mijn blog ergens staan dat split en spagaat even moeilijk zijn, maar dat klopt niet helemaal. Dat ga ik even aanpassen. De split kan wel degelijk lastiger zijn. Je heupen moeten vanaf je geboorte genoeg uitgedraaid kunnen worden om de split te kunnen. Bij niet iedereen is dit het geval. Sommige mensen die deze uitdraai niet vanaf de geboorte hebben meegekregen kunnen, als ze nog jong en in de groei zijn, de split alsnog leren. Hun lichaam is nog flexibeler. Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat je nooit meer de split helemaal zult kunnen aanleren als je niet geboren bent met flexibele heupen, of de achterstand niet goed hebt gemaakt in je kindertijd. Dat zou ik een keer na moeten vragen. Je kunt in ieder geval een eind komen met veel oefening!

   Zie deel 2

   Verwijderen
  2. Deel 2

   Over dat kleine stukje dat je net niet haalt in de spagaat: ik wilde je net de oefening met het boek geven toen ik zag dat je die al had. Dat is namelijk de beste oefening die ik ken, ik gebruik hem zelf ook. Ik had namelijk hetzelfde probleem en het werkte goed. Nog een oefening, die wel erg zwaar is: gebruik een stoel/laag tafeltje/drempeltje en leg daar je voorste been op als je in de spagaat gaat zitten. Zo rek je dat laatste stukje ook goed door.

   Je hebt, zoals je waarschijnlijk wel weet, een voordeel als je hoge wreven hebt. Dit ziet er mooier uit in spitzen en je kunt je voeten in een mooie lijn doorstrekken. Het is geen groot probleem als je lage wreven hebt, behalve dat het er wat minder mooi uitziet. Belangrijk is wel dat je geen doorgezakte voeten hebt. Je enkel staat dan niet mooi recht, maar helt een beetje naar binnen toe. In de volgende link lees je hier van alles over, ook hoe je het tegen kunt gaat. http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/02/vragen-beantwoord-wat-kan-ik-tegen-naar.html Je weet dan ook waar je op moet letten, want doorgezakte voeten kunnen klachten in je hele lichaam veroorzaken. Het is voor iedereen, al helemaal als je danst, belangrijk om hier iets aan te doen.

   Dan je vraag over de fysiotherapeut. Ik heb het even voor je opgezocht. Volgens mij worden fysiotherapeuten in het Belgisch kinesisten genoemd, of het is in ieder geval vergelijkbaar, kan dat? http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/457/

   Veel succes en dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 65. Hallo! Ik wil graag de split en spagaat leren, maar ik had een vraagje: als ik het oefen en ik heb de volgende dag spierpijn, kan ik de volgende dag alsnog de oefeningen doen? Of kan ik beter wachten tot mijn spierpijn weg is??
  Groetjes van Gina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gina,

   Je kunt als je de dag na het stretchen spierpijn hebt, gerust weer gaan oefenen. Dat is geen probleem. Een beetje spierpijn toont aan dat de oefening gewerkt heeft. Wel moet je uitkijken dat je niet tè ver gaat met rekken. Je spieren zijn namelijk nog gevoelig van de vorige dag omdat ze een stukje zijn opgerekt, en als je er nu weer een groot beroep op gaat doen, zullen ze alleen maar gevoeliger worden. Doe dus rustig aan en zorg dat je van tevoren een goede warming-up hebt.
   Als je in een keer veel last krijgt van een spier, dan is het beter om te stoppen en even te wachten tot de pijn weg is getrokken. Blijft de pijn terugkomen, dan zou ik adviseren niet meteen de volgende dag weer te gaan stretchen. Het is goed om je spieren dan rustig te houden en na een tijdje rustig op nieuw te beginnen. Een goede opbouw is erg belangrijk! Forceer niets.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 66. Hoi, Ik wil heel graag de spagaat en de split leren.Ik wilde alleen weten of er risico's aan verbonden zijn. Verder lijkt me het echt heel gaaf als het me gaat lukken.

  -Nina-

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nina,

   Leuk dat je wilt gaan proberen de split en spagaat te leren. Zoals je dit weet doe oefen je dit door middel van stretchen. En dat kan onnatuurlijk zijn voor je lichaam. In het dagelijks leven zijn je spieren niet gewend om zover uitgerekt te worden. Daarom moet je voorzichtig te werk gaan. Al helemaal als je nog niet zo lenig bent in je spieren is het belangrijk een goede warming-up van te voren te doen, zodat je lichaam is voorbereid op het stretchen. Ga niet dus meteen zover mogelijk in de split of spagaat zitten als je kan. Je kunt bijvoorbeeld een korte barre doen, of een warming-up van je eigen dansles. Als je zelf niet op dansles zit kun je een rondje gaan rennen, touwtje springen of wat dan ook.
   Als je een beetje warmer bent begin je met wat rustige rekoefeningen. Langzaam ga je toewerken naar steeds intensievere oefeningen. Een goede opbouw is erg belangrijk. Op deze pagina vind je links naar pagina's waar oefeningen voor de split en spagaat staan.
   Als je tijdens een oefening een beetje pijn voelt hoef je niet meteen te stoppen. Rek geeft juist aan dat je vooruit gaat, en steeds leniger wordt. Maar als je voelt dat het te erg wordt, jijzelf kunt dit het beste voelen, moet je stoppen en iets rustiger aan doen. Laat je lichaam wennen aan de onnatuurlijke bewegingen.

   Conclusie: zolang je een goede warming-up doet en naar je lichaam luistert tijdens het stretchen, kan er niet heel veel mis gaan. Het is dan niet slecht voor je lichaam of zo. Blijf wel zeker alert voor pijn. Voel je een stekende pijn, dan moet je rustiger aan doen. Bouw alles goed op!

   Hopelijk heb je er wat aan, succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 67. Hey kun je een topic maken over de schorpioen (naald)

  bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 68. Hoi,

  Ik ben bang dat ik je niet kan helpen met aan yoga gerelateerde houdingen.

  Op mijn site vind je wel oefeningen om lenig te worden, misschien dat je daar iets aan hebt.

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 69. hey,

  ik zit als een 9 jaar op balletles maar telkens als ik mijn been omhoog moet houden (90°) bibbert mijn been heel hard.ik vind het vrij vervelend weet jij meschien hoe ik dat kan stoppen?

  bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Geen zorgen, aan je probleem is goed iets te doen. Je hebt waarschijnlijk een gebrek aan kracht in je bovenbenen, je zult die dus sterker moeten maken. Hoe dat kan lees je in de volgende link:

   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/08/oefeningen-beenspieren-sterker-krijgen.html

   Succes met oefenen!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 70. Hoi, ik wil met een vriendin aan turnen beginnen, ik heb zelf 6 jaar ballet gedaan toen ik klein was en zij heeft toen ook al een tijdje turnen gedaan, we zijn nu 15 en 14 en we willen voor we beginnen wat basis oefeningen leren en weer wat leniger worden, weet jij mischien welke oefeningen en hou we dat moeten aanpakken ?
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 71. Hallo,

  Helaas heb ik erg weinig verstand van turnen. Maar ik denk dat het, net als bij ballet, belangrijk is dat je hamstrings (spieren aan achterkant bovenbenen), je adductoren (spieren aan binnenkant bovenbenen) en rugspieren lenig zijn.

  Op mijn site kun je veel oefeningen vinden om deze spieren flexibeler te maken. Als je naar de volgende link gaat zie je een overzicht van deze oefeningen:
  http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/overzicht-balletoefeningen.html

  Onderaan deze pagina zie je lenigheidsoefeningen. Als je hier op klikt wordt precies uitgelegd hoe je het aan moet pakken en opbouwen. Dat laatste is heel belangrijk, omdat je waarschijnlijk wel een beetje stijf bent als je als een tijdje niet meer hebt gestretcht. Begin dus rustig, en ga steeds een stapje verder zonder dat het te veel pijn doet.

  Succes en veel turnplezier!

  Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 72. Hallooo ,
  Ik ben vandaag begonnen en ben 16 jaar. ik wil graag proberen om lenig te worden haah. ik ga erg mijn best doen bedankt voor deze tips.
  liefs, bo

  BeantwoordenVerwijderen
 73. Hallo heleen ik ben marco ja een man en al 30 ook dat nog erg he ja klinkt meschien vreemd maar ik heb heel veel aan je oefeningen en wilde je er voor bedanken ik wil graag lenig worden en ben er achter dat ballet heel goed voor me werkt niet dat ik me zelf in een tutu zie staan of zo haha maar ik kan het gewoon thuis oefenen en merk dat ik langzaam steets leniger word en om op het stukje terug te komen of je op later leeftijd nog de spagaat kunt leren zeker weten voor iemand die 20jaar niet ge sport heeft en zo stijf als een plank was kom ik nu toch een heel end bedankt gr marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marco,

   Leuk om te horen dat je wat aan mijn oefeningen hebt! Ik doe het graag, en ik vind het helemaal niet vreemd. Er zouden meer mannen oefeningen moeten doen. Het kan handig van pas komen, en het is bewezen dat lenig zijn in zekere zin gezond is voor je lichaam. Wel belangrijk is om het rustig op te bouwen, al helemaal als je een tijd niet meer hebt gesport. Je kunt op iedere leeftijd nog de spagaat leren.

   Veel succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 74. Hallo. Ik kom al best wel ver met de split! Maar ik ben een beetje stijf ! Ik zat er al in , maar ik ben bang dat ik me hamstring kan schuren. Heeft u tips hoe je lenig kan worden. Ik heb de 6 stappen geprobeerd, maar het lukte niet voor de spagaat! Weet u misschien andere oefeningen ? Alvast bedankt.
  Groetjes Simone

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Simone,

   Lenig worden lukt helaas niet met één of een paar keer oefenen. Het is een proces dat bij de ene persoon langer duurt dan bij de ander. Je kunt er wel vanuit gaan dat je er een paar weken tot een paar weken of maanden over doet om de split of spagaat te leren, afhankelijk van hoe intensief je traint en hoe je lichaamsbouw is. Ik wil je dus eerst eens aanraden om de oefeningen voor spagaat een tijdje vol te houden. Probeer gewoon eens om om de dag of om de twee dagen (wat je wilt) de stappen te doen, een kwartiertje per keer, en houdt dit een aantal weken vol. Het zijn namelijk oefeningen die voor iedereen zouden moeten werken, ook voor jou. Er is geen wondermiddel. Maar als je van tevoren een goede warming-up doet en regelmatig stretcht, zul je steeds weer een klein beetje vooruitgang zien.

   Succes ermee en veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 75. Hallo,

  Vraagje :D, ik ben 16 en heb 5 jaar lang een blessure gehad aan mijn knie. Gelukkig is die bijna over, en ik wil heeeel graag weer met ballet beginnen. Ik ben bezig om rustig weer de spagaat en de split te kunnen. Nu mijn vraag, om de cambré (met je bovenrug naar achteren te kunnen doen om je spieren te trainen om daar lenig te worden) moet je dan je tenen plat leggen of moet je erop staan als je met je rug omhoog gaat (zoals met buikspier oefeningen)? En als je je schouders laag moet doen, hoe kan ik dan nog mijn armen strekken? Alvast bedankt!

  Groetjes A

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Wat fijn dat je bijna genezen bent van je blessure, en weer kunt beginnen met ballet! En knap dat je aan het oefenen bent om er een beetje in te komen. Je zult het waarschijnlijk al erg vaak gehoord hebben, maar ik zeg het toch nog maar een keertje: wees voorzichtig met je lichaam!

   Kan je me iets specifieker uitleggen over welke oefening voor het soepel maken van je rug, je het hebt? De 'sfinx'? Daarbij maakt het niet uit of je je tenen plat legt of erop gaat staan. Allebei mag! En over je schouders, die moet je constant naar beneden drukken. Je kunt ze nooit zo laag houden als wanneer je normaal staat, maar de spanning behouden kan wel zodat ze niet als het ware naast je oren komen te zitten.

   Succes ermee en alvast veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 76. Hoi,
  ik heb een klein vraagje, er bestaan een elastiek die je helpt bij het lenig maken, omdat het je helpt rekken en trekken. Hebt u toevallig enig idee hoe deze elastiek noemt en waar ik deze kan kopen.

  Vriendelijke groetjes
  (p.s. het is niet de thera band, want het is niet voor de voeten)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   De TheraBand kan je ook gebruiken om andere spieren dan je voeten mee te stretchen. Je kunt dit elastiek bijvoorbeeld om je enkel wikkelen terwijl je staat, en zo je been omhoog trekken. Meer informatie over de TheraBand vind je in de volgende link:

   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/01/oefeningen-voeten-sterk-maken-voor.html

   Je kunt de TheraBand krijgen bij de sportwinkel, maar er zijn ook allerlei neppe varianten te koop. Ik heb de mijne bijvoorbeeld bij de Aldi gekocht.

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 77. hoi ik ben Chelsea
  ik heb een vraagje mijn split is bijna tot aan de grond door jou oefeningen daarvoor bedankt
  maar ik heb nog een vraagje hoe kan je je rug leniger krijgen en weet jij toevallig een boek met een beetje info of zo over ballet bedankt
  Groetjes ,Chelsea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Chelsea,

   Fijn dat de oefeningen je geholpen hebben!

   Oefeningen voor het krijgen van een lenigere rug vind je hier:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2012/08/oefeningen-sterke-en-lenige-rug-krijgen.html

   Ik heb op mijn blog een artikel geschreven over een boek over klassieke ballettechniek dat ik gebruik en erg handig vind. Je vindt het in de volgende link:
   http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/2013/02/boek-mijn-balletbijbel.html

   Veel dansplezier!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 78. hoi
  hoe kun je oefenen om je been zo hoog op te gooien dat vind ik echt super vet en wil het zelf ook graag kunnen ik kan het wel met mijn hand vast best wel hoog maar wil dat ook graag hoger kunnen wat moet ik daar voor oefenen
  ps.ik vind je tips allemaal super leuk en vooral handig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Je been opgooien noemen wij in ballet de grand battement. Er komt veel bij kijken. Ten eerste moet je je lichaam goed kunnen placeren, dat betekent dat je de correcte lichaamshouding onder de knie hebt. Meer hierover lees je in de volgende link: http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/placement-houding-van-klassiek-ballet.html

   Daarnaast is het belangrijk dat je spieren lenig en sterk zijn. Natuurlijk moeten de spieren in je benen, de hamstrings en de adductoren, soepel en krachtig zijn. Maar ook je buikspieren zijn een belangrijk onderdeel. Als je buikspieren sterk zijn wordt het gemakkelijker om je lichaam onder controle te houden tijdens het opzwiepen van je been. Oefeningen voor sterke en lenige spieren vind je in de volgende link:


   Nu is het tijd om te beginnen met oefenen. Een grand battement doe je niet zomaar. Het kost veel tijd en energie om het mooi en makkelijk te kunnen uitvoeren. Je kunt er ook gewoon thuis aan werken. Bijvoorbeeld als je je tanden aan het poetsen bent, gewoon een paar keer opzwiepen. Houd er daarbij rekening mee dat je je bovenlichaam stil houdt (daarvoor zijn de sterke buikspieren weer belangrijk voor!).

   Als je meer specifieke vragen hebt, kun je ook natuurlijk altijd je dansdocent om advies vragen.

   Succes ermee en veel dansplezier! :)

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 79. Met turnen zijn deze oefeningen ook handig

  BeantwoordenVerwijderen
 80. Het, de bovenste foto is van Oksana Skorik(toen ze ong. 15/16 jaar was). Ze is nu 1e soloiste bij het marinskyi ballet(als ik me niet vergis). Er was een documentaire over haar gemaakt, genaamd 'a beautiful tragedy' over hoe slecht ze het had op haar academie en haar strijd tegen anorexia(je mag namelijk niet te veel wegen op de russische balletscholen) echt super zielig gewoon , al die superdunne meisjes die proberen een normale arabique te maken, terwijl ze helemaal uitgeput zijn, en dan denken ze nog dat ze te dik zijn... Bovendien zijn de leraren vaak ook niet zo aardig, soms sporen ze die meisjes zelfs aan tot afvallen. Kortom, deze documentaire zal de zin om op een russische ballet academie te zitten wegnemen. De hele documentaire staat op YouTube en is ondertiteld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Bedankt voor je reactie. Ik heb wel eens een stukje gezien van de documentaire die je noemt, en het is inderdaad schokkend om te zien hoe die meisjes alles geven om de top te bereiken. Het is een hele andere kant van klassiek ballet, dat vaak wordt geassocieerd met een sprookjeswereld. Het is dus zeker een aanrader om deze documentaire te gaan kijken, als je een kijkje wilt nemen in de harde wereld van Russische ballerina's in opleiding.

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen
 81. sorry voor de domme vraag maar ik had een paar minuten geleden een vraag geplaatst over stretchen op kamp enzo maar ik vind het niet meer terug! zou je hier het antwoord kunne zetten zodat ik het terugvind want ik kan mijn e-mail adres zo niet ingeven omdat ik dat niet mag van men ouders hoewel echt wel weet dat er niks gevaarlijk aan is! sorry voor de domme fout!

  xx anne-laure (ik heb de vraag geplaatst onder de naam anne-laure)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anne-Laure,

   Ik beantwoord je vraag hier. Als je naar de pagina 'Overzicht (ballet)oefeningen' gaat vind je meer oefeningen om lenig te worden. Ik heb helaas geen speciale oefeningen om lenig te worden voor in het gras of in een tent. Ik denk dat je beter zelf een plekje kunt zoeken waar je kunt stretchen, of eventueel een matje als onderlaag gebruiken.
   Je vindt hier ook oefeningen om de split te oefenen, en om lenige voeten te krijgen.

   Succes ermee!

   Groetjes, Heleen

   Verwijderen